Fragmenten

De wereld, mijn tuin

Zoals de meesten intussen vermoedelijk weten, hou ik ontzettend van alles wat groeit en bloeit. Ik ben graag onderweg, op stap, op ontdekking, op zoek. Een stukje groen rond mij voelt goed, voelt juist.

Tijdens mijn jaren in de jeugdbeweging, bestonden mijn favo activiteiten uit bosspel en ravotten in de natuur zonder meer. Ik herinner me nog levendig hoe geboeid ik kon luisteren in de lessen biologie en bij uitbreiding als het om planten en bloemen ging.

Afkomstig van een klein brabants belgisch dorp, waar ik ben opgegroeid omgeven door groen met een prachtige tuin. Van die tuin mag ik de dag van vandaag nog steeds ooggetuige zijn met al die vele mooie aanplantingen.

[Klik op een galerij om elke foto afzonderlijk en uitvergroot te kunnen zien]

Al zal ik mijn ware natuur niet vergeten, toch heb ik intussen <bewust> het platteland ingeruild voor een appartement’je’ ergens in een oostvlaamse provinciestad. Dat heeft zo z’n redenen.

Vooreerst is er de sociale controle. Er zijn heel wat buren die me bij naam kennen. Ze weten wie ‘Hilde’ is, waar ik woon. Dat is voor mij een geruststelling. Het feit dat ik ben omgeven door anderen – veelal in de figuurlijke zin – links, rechts, boven en onder mij – bekrachtigt zo mogelijk dat gevoel van veiligheid.

Ik kijk uit op een stukje groen, die gemeenschappelijke achtertuin is een heerlijkheid waarvan ik geniet op zonnige dagen vanop mijn balkonterras. Zo we willen, nemen we gewoon die ligzetels even mee die achtertuin in en genieten we daar. Zolang we het maar even netjes achterlaten 😊. Die onderhoudsvriendelijke achtertuin zelf, daar is geen omkijken naar.

Deze wordt onderhouden door een tuinman waar we ieder een stukje aan bijdragen. Begrijp me echter niet verkeerd. Oók ik wroet al eens graag in die aarde, héérlijk ontspannend vind ik dat. Bloempjes in m’n bloembakken, een sfeerhoekje hier of daar, ik ben er zeker voor te vinden. Ik kan me daar ook dolgelukkig door voelen, zeker weten. Maar méér hoeft voor mij momenteel niet.

Heb ik nood aan méér, dan ligt er binnen handbereik een stukje natuur op me te wachten. Ik hoef er geeneens ver voor te gaan/rijden. Met de benenwagen, per fiets of met de auto, hier zijn legio mogelijkheden. Al schrikt het me zeker niet af, om zelf op zoek te gaan om de wereld, m’n tuin verder te ontdekken. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik die vrijheid heb en kan gaan en staan waar ik wil. Dat ik al eens een dankbare getuige mag zijn ook, op het juiste moment op de juiste plaats, besef- en omarm ik ook.

Die keuze om te wonen op een appartement heeft ook te maken met het feit dat ik graag reis. Met een privé tuin die onderhoud vraagt, zou dat een pak moeilijker liggen wat mij betreft.

Intussen heb ik er – gelukkig maar – wat op gevonden zodat m’n plantjes water krijgen terwijl ik op reis ben. Ik hang niet af van de goodwill van anderen om daarvoor te zorgen. Of hoef er niet voor thuis te blijven omdat die tuin onderhoud nodig heeft.

Het is- en blijft een persoonlijke keuze. Op dit moment in m’n leven – we schrijven februari 2023 – is dit voor mij de beste keuze. Wat de toekomst brengt, dat valt nog te bezien en alles weliswaar op z’n tijd.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

38 gedachten over “De wereld, mijn tuin

 1. Een leuk voorstelling van jezelf en wat een prachtige tuin…. maar het beeld vanop je balkon ik ook zeer te smaken hoor en met zo’n prachtig natuurgebied vlakbij…. ja, wat wi je nog meer hé. Fijne zondag en groetjes.

  Geliked door 1 persoon

  1. De foto’s van de tuin van m’n ouders tonen dan nog maar een klein stukje. Het is inderdaad een prachtige tuin 😊.
   Zelf ben ik ook tevreden hier, waar ik woon. De natuur rondom mij maakt van mij een gelukkiger mens.
   Ook daar voor jullie een fijne zondag. Groetjes terug alvast.

   Geliked door 1 persoon

 2. ha die Hilde
  ik was ook altijd en eeuwig in de natuur , en zo kwam het dat deze Amsterdammer tot ’79 op de boerderij werkte 🙂
  ja als je vaak van huis bent is een tuin onderhouden lastig , en je hebt genoeg tuin en natuur in de buurt
  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn, zo’n herkenning. Luisteren naar dat lichaam, hier ook een grote les. Sinds ik m’n gewicht wat beter in de hand heb, zijn die rug- en bij uitbreiding beenklachten merkelijk verminderd.

   Geliked door 1 persoon

   1. Hier is de oorzaak een instabiel bekken + scoliose. Iets waar ik na een helse zoektocht en een rits specialisten intussen achter ben. Achtereenvolgens een osteopaat, fysiotherapeut en kine kwamen er al aan te pas. Het overgewicht zorgde mee voor de overbelasting van dat rug- en beenstelstel. Nu ben ik gelukkig onder goede begeleiding van een diëtiste en een top kinesiste. Mogelijk heb je hier wat aan. Ik schreef er onlangs ook een stukje over:

    Bewegen als medicijn (#2)


    Wens jou beterschap!

    Geliked door 1 persoon

   2. Ja had het gelezen. Heb een gekanteld bekken en door artrose ischias. Geknelde zenuw. Enkel te opereren maar iedereen raadt het af.
    Heb al één heupprothese ook. Regelmatig osteopaat.
    Succes en dank je!

    Like

  1. Dank je. Ik denk nogal wat mensen, die van zo’n tuin dromen. Het onderhoud valt echter niet te onderschatten. M’n ouders kunnen er intussen zelf niet meer volledig voor zorgen. Zolang het nog kan, is het nu vooral ervan genieten.
   Postzegeltuintje, een benaming die we hier niet meteen kennen. Klinkt wel gezellig en aan jouw verhalen/foto’s te zien telkens, is het dat ook. Tevreden zijn met wat er wèl is, is een grote kunst in het leven. Mooi!

   Geliked door 1 persoon

 3. Prachtige tuin van je ouders! Onze tuin is zo onderhoudsvriendelijk mogelijk. We zijn veel te vaak weg. Als het aan mij lag woonden we al lang op een appartement hier in het dorp. Vijf minuten wandelen en we zitten in de heide. Maar mijn man kan zijn tuin niet missen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel Myriam! Het is inderdaad iets om rekening mee te houden, al helemaal als men vaak weg is. Ook een onderhoudsvriendelijke tuin vraagt nog steeds…onderhoud.
   Bij m’n ouders speelt hetzelfde, maar dan wel van papa’s kant. Mama kan geen afscheid nemen van ‘haar’ tuin. Wat ik ook ergens begrijp. Voor haar is dit pure ontspanning, het weinige dat ze er nu nog zelf in kan doen. Het is haar levenswerk om het zo te zeggen.
   Die heide, die staat toch ook op m’n lijstje om eens op te zoeken. Jouw foto’s hierrond spreken me altijd aan😊.

   Geliked door 1 persoon

   1. Wel leuk dat het zo vlakbij in jullie buurt ligt. Daarvan houd ik ook, vooral van Zeeland. Ik kom liefst op plaatsen wanneer er niet teveel volk rondloopt. Dan wordt het al gauw te druk.

    Geliked door 1 persoon

  1. Omgeven worden door groen doet een mens goed hé. Het water geven is inderdaad een noodzaak voor een tuin, al helemaal met de tropische zomers zoals we die de laatste jaren kennen. Ik ben ook graag een keertje weg van huis.

   Like

  1. Welkom op deze blog.
   Een balkon vind ik een goed alternatief voor wie geen tuin heeft. M’n vorige woonst had geen balkon. Nu zou ik niet meer zonder kunnen.
   Het is hier inderdaad mooi wonen. Dank je wel!
   Vakantie is af en toe eens nodig hé, ècht vakantie en weg van huis.
   Ook daar een fijne dag toegewenst.

   Like

  1. Had er zin in, om daarover eens te schrijven. Dank je, ik kom er niet zo vaak maar geniet er wel telkens van, van hun tuin. Wel veel werk aan (ze worden een dagje ouder, het wordt lastiger…).

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.