Dag boek

# Book challenge 2017 – hulplijn gevraagd!

Einstein leest
Einstein leest

Dit jaar – 2017 – had ik me voorgenomen om meer boeken uit eigen boekenkast te lezen. Dat was echter buiten de actueel gegeven tijd gerekend. Ik wist dit ergens wel op voorhand maar toch…met pijn in het hart moet ik concluderen dat het lezen anno 2017 er niet meer zo goed van komt tegenover 2016. Februari mag dan wel een korte maand geweest zijn, doch…een maandelijkse update met nog niet een uitgelezen boek is nu niet bepaald om over (naar huis) te schrijven. Ik zal dus een tandje mogen bijsteken wil ik ondermeer m’n eigen 50 before 50 tegen 2019 tot een goed einde brengen… Met andere woorden: ik zit in een leesdipje

Toch wil ik mezelf niet teveel onder druk zetten en geforceerd beginnen lezen, laat staan leesupdates posten omdat het ‘wordt verwacht’. Dit laatste iets wat vorig jaar wel eens het geval geweest is…  Toch hoop ik dat het tij hier snel mag keren wat het boeken lezen betreft. Uit ondervinding weet ik intussen dat zo’n leesdip vooral te overwinnen valt door in eerste instantie boeken te lezen die me het meeste ontspanning bieden. Vandaar deze keer eens een overzicht in plaats van een leesupdate, met name een kleine greep uit m’n eigen boekenkast van boeken die me – althans op dit eigenste ogenblik – het meest benieuwen.

Ik schakel hiertoe dan ook graag een hulplijn in en verneem graag van jou welk(e) boek(en) uit onderstaand lijstje je me het meest zou aanraden en eventueel waarom. Voor de goede orde heb ik ze ook genummerd, zo hoef je enkel het (de) nummer(s) te vermelden. Vanaf volgende maand hoop ik weer wat meer gelezen te hebben want dit stemt me echt een beetje triest, eerlijk gezegd 😦 . Ook tips zoals wanneer-waar jij leest/hoe je ervoor zorgt dat je blijft lezen /hoe jij een leesdipje overwint zijn echt wel méér dan welkom…

Het lijstje
 1. Ammaniti, Nicolò: Ik ben niet bang
 2. Barnes, Julian: Arthur en George
 3. Franzen, Jonathan: Zuiverheid
 4. Gibran, Kahlil: De profeet
 5. Hosseini, Khaled: De vliegeraar
 6. Moss, Kate: Citadel
 7. Trojanow, Ilija: De wereldverzamelaar
 8. Van Dis, Adriaan: Afrika
 9. Woolf, Virginia: Mrs Dalloway
 10. Zusak, Markus: Als honden huilen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

28 gedachten over “# Book challenge 2017 – hulplijn gevraagd!

 1. De vliegeraar van Khaled Hosseini vond ik echt een goed boek. Ik heb het boek niet besproken op mijn blog omdat ik die toen nog niet had maar weet wel nog dat ik ervan genoten heb.
  Wat mij helpt om uit een leesdip te geraken is om een boek van een auteur te lezen waarvan ik alle boeken al graag heb gelezen. Zo heb ik een Karin Slaughter uit mijn kast gepakt en kan ik nu moeilijk stoppen met lezen.

  Like

 2. Ik heb maar drie boeken van dit lijstje gelezen. In Afrika, Zuiverheid en De Vliegeraar. Lees dat derde boek is mijn advies. Het neemt je mee naar Afghanistan – een mooi boek ondanks de soms gruwelijke realiteit die erin voorkomt. Ik vind het een aanrader.

  Like

 3. Van jouw lijstje heb ik alleen ‘De vliegeraar’ gelezen en dat is een mooi boek. Heb je misschien favoriete schrijvers die je uit je leesdip kunnen helpen? Ik weet bijvoorbeeld dat ik Renate Dorrestein en Rascha Peper altijd graag lees. Of kies eens voor een jeugdboek.

  Like

  1. Het lijkt me idd een goed idee om eerst iets te lezen van m’n favo schrijvers. Ik denk dan spontaan aan Nicci Gerrard/Carlos Ruiz Zafón/Jussi Adler-Olsen … De auteurs die jij aanhaalt, daarvan heb ik nog niets gelezen dus weet niet of ik deze graag zou lezen. Een jeugdboek…daarvoor voel ik me al net iets te oud (45+)…

   Like

 4. Oh wat jammer van het leesdipje, ik zou vooral niks forceren. En me concentreren op andere hobby’s of ontspannende activiteiten.

  Bovenstaande boeken ken ik niet echt, enkel boek 5 ken ik. Ik hoorde daar al veel goeds over maar ik ben er toen in gestopt dus dat telt niet echt qua motivatie.

  Like

  1. Die ‘andere’ hobby’s, daar ben ik nu wel wat meer mee bezig, Sofie en dat ontspant me idd ook wel. Oh…jammer dat je in dat boek gestopt bent. Zo te lezen in andere commentaren is het anders wel een goed boek… Van dezelfde auteur las ik Duizend schitterende zonnen en dat beviel me wel. Maar da’s persoonlijk natuurlijk 😉 .

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb ook van die boeken/auteurs, die ik tegenover vroeger mss wel (opnieuw) wil lezen omdat ik er mogelijk ‘toen’ (nog) niet klaar voor was en dus ook niet uitgelezen heb 😉 . Niets forceren, zoals je zelf heel terecht opmerkte, Sofie.

    Geliked door 1 persoon

  1. Ik lees dat wel graag, zo boekrecensies. Nu is het wat minder (want dan is er weer dat besef dat ik zelf niet echt vooruitga in het lezen) maar met de tips zal het me wel vooruit helpen 🙂 .

   Geliked door 1 persoon

 5. Het enige boek van je lijstje dat ik ken is “De Vliegeraar”. Dat zou ik zo opnieuw lezen. Ook “Duizend schitterende zonnen”, van dezelfde schrijver, is een aanrader.
  Kortere boekjes om een dipje te overwinnen? Amélie Nothomb leest vlot, en heeft een soort humor waar ik wel van hou. Of kortverhalen? Ik ben nu bezig in “Kleine dagen: novelle” van Bernard Dewulf. Een kijk op kinderen, fantastisch mooi en herkenbaar geschreven (hoewel ik de man zijn columns onverteerbaar vind). Of iets over een onderwerp waar je enthousiast over bent?
  Succes!

  Like

  1. Ik las ook Duizend schitterende zonnen en vond dat alvast heel mooi geschreven. De vliegeraar krijgt hier ongelooflijk veel positieve commentaren. Straf… De schrijvers die je aanhaalt ken ik (nog) niet. Om uit die leesdip te geraken mss toch best iemand die ik al ‘ken’, dat is dan al vertrouwd. Kan me voorstellen dat dat wel kan helpen… Zo ook jouw tip: een onderwerp waar ik enthousiast van word. Dat is dan vooral creativiteit, niet bepaald een literair werk. Moet kunnen echter. Dank je wel.

   Like

 6. Nummertje vijf, is zonder twijfel een prachtig boek! Leesdips, ik ken ze ook wel eens. Ik laat dan een boek eventjes aan de kant liggen en ga dan voor heel luchtige lectuur of probeer op onverwachte momenten te lezen (vb. als ik in de wachtzaal bij de dokter zit).

  Like

  1. Wow, nog iemand die De Vliegeraar aanraadt. Ik was begonnen in ‘1984’ en dat is me toch echt moeilijke lectuur. Dat heb ik dus idd aan de kant gelegd. Heel luchtige lectuur lijkt me ook wel een erg goede tip, super! Dank je wel Evi. Ga ik zeker in gedachte houden.

   Like

 7. ‘Als honden huilen’ las ik al, en dat is wel een vlot te lezen boek. Van ‘De Vliegeraar’ hoorde ik al zo veel, die wil ik graag ook eens lezen!
  Veel succes met uit je leesdip geraken!

  Like

  1. Van dezelfde auteur las ik ‘De boekendief’, heel mooi. Het lijkt me idd verstandig om iets te lezen van een auteur van wie ik weet dat die schrijfstijl me bevalt. Zoiets stimuleert automatisch denk ik dan maar. Bedankt voor de succeswensen :-).

   Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb ook soms last van een leesdip. Dan is het best voor mij om het ook niet te forceren want dan is lezen echt een taak en lezen zou toch wel onspanning moeten zijn. Wat je ook kan doen, is even dat boek aan de kant leggen. Pauzeren en even een ander boek lezen om het andere weer later op te pikken. Misschien is het ook niet jouw soort van boek. Wat ook wel helpt bij mij is, booktube kijken. Ik word dan altijd weer enthousiast om te lezen. Maak tijd voor te lezen, ‘set the mood’ ; dekentje, kopje koffie/thee, kaarsen. Veel succes!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Hana, welkom op deze blog 🙂 . Heerlijk lijkt me, deze tips. Booktube is nieuw voor mij, weer iets bijgeleerd waarvoor dank. Set the mood ga ik zeker toepassen, het spreekt me in elk geval aan. En dank je ook voor de succeswensen 🙂 . Hele fijne reactie ook.

   Geliked door 1 persoon

 9. Ik zit al maanden in een leesdip. Boosdoener is het post burn-out concentratieprobleem. Maar De vliegeraar vond ik mooi en De profeet heeft heel wat poëtisch stof tot nadenken.

  Like

  1. Dat vind ik dan echt wel jammer voor jou 😦 . Rust zal vermoed ik het aller allerbelangrijkste zijn nu. Toch bijzonder fijn dat je bent komen reageren en de twee boeken die je aanhaalt spreken me steeds meer aan. Goed om weten dat De profeet poëtisch stof tot nadenken biedt, waarvoor dank.

   Geliked door 1 persoon

 10. Ik las enkel nog maar Mrs. Dalloway uit dit lijstje en hoewel ik het een prachtig boek vind, zou ik het toch afraden om er mee uit een leesdip te geraken, omdat het niet het makkelijkste boek is om in het verhaal te geraken (al kan dat bij jou natuurlijk anders zijn 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.