Creaties·Fragmenten·Wonen en méér

Hoe ik mijn leven organiseer met èn zonder BuJo (+ tips)

Toen ik hier begin 2017 ben opgestart met de meest eenvoudige toepassing rond BuJo ofte Bullet Journal hield ik het niet voor mogelijk dat ik ermee verder zou gaan (ik ben met name snel iets beu). Sinds ik me daarin ben beginnen verdiepen (dankzij deze crash course rond BuJo) geraak ik er al heel wat wijzer uit en beleef ik er zelfs veel plezier aan, nog steeds.  Al heeft het eerst behoorlijk wat tijd gevraagd (Bij welke indeling voel ik me het best? Wat werkt wel of net niet voor mij? Zal ik het volhouden of is het slechts zo’n tijdelijke bevlieging?).

En eerlijk: van sommige onderdelen begrijp ik – nog steeds – niet waarom een Bullet Journal hiertoe wordt gebruikt. De initiële bedoeling van Ryder Carroll  – de énige èchte bezieler van Bullet Journaling – is immers op een overzichtelijke manier structuur creëren èn hierdoor tijd sparen. Anderzijds openen al die verschillende manieren toch ook wel perspectieven. Legio perspectieven.

De reden waarom ik hierover iets wil schrijven is niet het zoveelste pleidooi om wie nog niet overtuigd is er tòch van te overtuigen (ieder zijn ding), wel om jullie een kijkje te laten nemen in de methodes die voor mij ècht werken enerzijds en in m’n Bullet Journal als aanvulling op die methodes anderzijds met verschillende nuttige tips.  Hierin maak ik een duidelijk onderscheid.

 • Alles wat veranderlijk is zoals to do lijstjes, modules, trackers, doelen -> dit wordt opgenomen in m’n Bullet Journal.
 • Alles wat staat ingepland of EVA’s (Eerst Volgende Acties) -> hiertoe gebruik ik die andere middeltjes (die al jaren hun dienst hebben bewezen dus waarom dan veranderen?).

Bij die keuzes houd ik rekening met volgende stellingen:

Stelling # 1: Waarom veranderen als je tevreden bent?
Stelling # 2: Typen gaat sneller dan schrijven.
Stelling # 3: Vaste afspraken = gebruik je agenda en/of kalender(s).
Stelling # 4: Variabelen = gebruik je Bullet Journal.

Ik som eerst even op welke hulpmiddelen ik gebruik voor vaste afspraken.

Agenda: voor persoonlijke afspraken/EVA’s (Eerst-Volgende-Acties)/Herinneringen

Ik gebruik hiertoe m’n Moleskine agenda. Voor mij een erg handige indeling met links een overzicht per week, rechts nog wat schrijfruimte. M’n Moleskine gaat altijd en overal mee.  Helemaal voorin deze agenda vind je de jaarkalenders van zowel het huidige als -volgende jaar, een overzicht van de feestdagen per land, de tijdzones, omrekentabellen (van inch naar cm -> handig om te gaan shoppen 🙂 / van Fahrenheit naar Celsius / miles naar km…).

Daarnaast ook nog een aantal andere leuke extra’s zoals een leeslint, een elastisch sluitbandje, de bijgeleverde labels/bladwijzers (foto 3), een mini opbergvak achterin voor visitekaartjes/(kortings)bonnetjes… Ik gebruik deze zakagenda quasi dagelijks. Lange tijd gezocht naar een agenda die èn handig in formaat is èn waarin ik alles kan noteren aan persoonlijke afspraken èn waarin nog extra schrijfruimte is voorzien.  Ik hoef niet verder te zoeken. Moleskine it is.

Kalender: voor gezamenlijke en  toekomstige evenementen

De Libelle jaarkalender (elk jaar gratis bij Libelle tijdens de eindejaarsperiode) is hier al sinds jaar en dag traditie. Daar staan ook alle nuttige data zoals schoolvakanties/ verandering van zomer- naar wintertijd/ feestdagen/ weeknummers op voorgedrukt. Die hoef je dus niet meer zelf op te zoeken/ over te schrijven.

Voor mij een erg handige tool ivm de planning rond co-ouderschap (ik werk hiervoor met kleurcodes). Voorzien van voldoende schrijfruimte, zowel per dag als extra notititieruimte voor meer informatie. Hierop worden algemene/ gezamenlijke afspraken genoteerd zoals familiebezoeken, evenementen, workshops, cursussen, afspraken van/met mijn omgeving, verandering in de planning mbt co-ouderschap etc. Er is ook extra ruimte voorzien met alvast een planner voor het begin van het daaropvolgende jaar achteraan de Libelle kalender.

Verjaardagsposter: voor verjaardagen

Op een – eenmalige – verjaardagsposter noteer ik alle (huwelijks)verjaardagen of ander over het hele jaar. Zo hoef ik niet telkens opnieuw bij een nieuw jaar al die verjaardagen handmatig over te schrijven. Deze hangt ⇓ op een centrale plaats (keuken) waarop we elke dag zicht hebben. In de handel zijn er overigens ook heel wat mooie – voorgedrukte –  verjaardagskalenders te vinden of ontwerp er zelf een via een van de talrijke fotoservices 😉 .

verjaardagsposter

 

Boodschappen -> op een boodschappenlijstje
Menu’s -> op een weekmenu

Het nut van boodschappen noteren op een krijtbord of in het mooiste handschrift in een BuJo heb ik nooit begrepen. Hoe gaat dat dan praktisch in z’n werk als je boodschappen gaat doen? Ik heb nog nooit iemand in een winkel zien rondlopen met zo’n krijtbord of met een mooi versierd en handgeschreven notitieboek met daarin een boodschappenlijstje versierd met tierlantijntjes eerlijk gezegd. Doe mij maar de simpelste manier.

Boodschappen op een boodschappenlijstje (tegenwoordig gebruik ik daartoe de achterkant van een reclame flyer) binnen handbereik op een centrale plaats (bij ons: in de keuken). Zodra iets dient bijgekocht/uit voorraad is, wordt dit meteen daarop genoteerd. En ik werk nog steeds met een weekmenu. Een soort tracker zeg maar voor een evenwichtig en gezond eetpatroon. Zo belanden we dan meteen bij een van de redenen waarom Bullet Journal voor mij dan wèl zo’n grote hulp is. TRACKERS. Daarna volgen ook nog modules/doelen/lijstjes en logs.

Bullet Journal voor Trackers

Op zoek naar een manier om bepaalde gewoontes bij te houden en/of bij te sturen (aka werkpuntjes), kwam ik uit bij trackers. Voor zo’n tracker kan je dan twee richtingen uit. Of je begint from scratch zo’n kalender uit te tekenen of – the easy way – je copiëert een voorgedrukte kalender (Tip: in het boek staan enkele prachtige blanco templates die je zò kan overtrekken) en kleeft die vervolgens in je BuJo notitieboek. Ook dit is een persoonlijke keuze.

Omdat ik zelf graag creatief bezig ben, heb ik ervoor gekozen om deze zelf uit te tekenen. Een aantal trackers die ik intussen heb opgezet in m’n Bullet Journal zijn:

 • een motivatie tracker (good habits tracker) ⇓ -> Met kleurcodes bijhouden of ik goed bezig ben :-).
 • ca-doos tracker (wishlist tracker) -> Een lijstje met cadeau-ideeën/voor wie ze bestemd zijn/waar ik deze kan vinden.
 • koffie klasj tracker (high tea tracker) -> In een overzicht alles bij elkaar aan afspraken met vriendinnen. Zo zie ik in een oogopslag hoe lang het geleden is dat ik nog eens heb afgesproken met deze of gene vriendin/kennis.
 • happy moments tracker -> Ideeën voor leuke uitstapjes met ruimte voor de datum waarop zo’n uitstap dan heeft plaats gevonden en met wie. Dit wordt de opvolger van m’n bucket list.

Je zal merken dat – eens je ermee begint – de inspiratie als vanzelf komt. Fun verzekerd!

Bullet Journal voor Modules

Modules zijn overzichten zeg maar. Iets wat handig èn leuk is om naar terug grijpen en waar geen deadline of datum aan vastzit.  Zo heb ik – weliswaar geïnspireerd door het boek –  voor mezelf volgende modules bedacht: Mijn DVD collectie (Top movies) –  Leuke eetadresjes (Places to be) – Boeken aanraders (Books recommends) – Mijn blogroll/URL module en zoals deze ⇓ Happy home module (beginnersfoutje: in m’n BuJo vernoemd als tracker 😉 ).

happy home module
Bullet Journal voor Doelen (zoals spaardoelen)

Al jaren aan het dromen van …. (en vul nu zelf maar aan)? Waarom zou je niet een keertje een spaardoel opstellen? Ook dat kan perfect aan de hand van je Bullet Journal. Hier gaat het vaak om grotere uitgaven, verspreid over een of meerdere j(a)ar(en), rekening houdend met de huidige grote uitgaven. Stel jezelf een einddoel voor ogen en keer zo terug in de tijd. Deel dat bedrag in stukjes.

Bijvoorbeeld: Over x aantal jaren wil ik (vul hier je doel in) en daartoe … gespaard hebben -> per jaar betekent dit…. (= je eindbedrag gedeeld door het aantal jaren) -> deel dit door 12 en zo weet je hoeveel je per maand voor dat doel opzij wil zetten. Op deze manier wordt het minder onoverkomelijk.

In het boek staan enkele interessante templates om zo’n doel op te zetten. Een hele interessante vind ik de ‘Level 10 life’, een soort wiel waarbij elk segment een jaar voorstelt, dat dan nog eens wordt onderverdeeld in x aantal maanden. Per bedrag dat je spaart, wordt er een segment aangevuld en/of ingekleurd.

Uit de praktijk: Tegen juli 2019 wil ik voor een bepaald doel gespaard hebben.  Vanaf juli 2017 ben ik daarvoor beginnen sparen. Mijn blanco spaardoel (intussen al aangevuld 😉 ) zag er zo uit:

Doelen
Bullet Journal voor Lijstjes

Hier heb ik het vooral over de To Do’s van deze tijd. Misschien ben jij zo iemand die dat niet nodig heeft, die alles zò wel onthoudt. Good for you. Bij mij werkt dit echter niet. Als ik het ergens kan noteren, geeft dit mij ook rust (out of my head – into my bullet journal). Om te beginnen stel ik een Master takenlijst op. Ik benoem deze taken (t1 = taak 1, t 2 = taak 2 etc.). Dit zijn taken die meer tijd vragen. Herinneringen die terugkeren benoem ik met ‘R’ (de R van Reminder).

Vervolgens plan ik deze dan in, niet door ze opnieuw en integraal over te schrijven, wel door het taaknummer (t1/t2)  of de herinnering (R #) in m’n logs naast een datum te plaatsen. Taken die ik dan binnen een bepaalde maand wil afgewerkt zien, komen in m’n maandlog (zie volgende). Taken die verder worden doorgeschoven (in BuJo termen: migrate), daar plaats ik een ‘>’ naast. In de nieuwe maand herhaal ik dan deze taak door eerst tussen haakjes de maand en vervolgens het taaknummer op te schrijven. Ik hoor het u al zeggen ‘Hier is eerst over nagedacht‘.  Jazeker :-).

Voorbeeld: (07*) t1-2-3 ⇓ verwijst naar taken 1-2-3 op het takenlijstje van juli (de zevende* maand).

Om makkelijk te kunnen bladeren in m’n BuJo bracht ik ook ⇓ post-it index labels aan die ik vorige (voor de vorige maand), huidig (voor de huidige maand) en volgend (voor de volgende maand) noem en per nieuw begonnen maand makkelijk kan verplaatsen (op die manier heb je maar 3 in plaats van 12 van die labels nodig). Zo’n beetje te vergelijken met de 3-maanden bureau- of wandkalenders van tegenwoordig. Daarnaast heb ik ook aan de zijkant een kleurenstrip met washi tape ⇓ voor de index aangebracht zodat ik deze snel terugvind.

Uiteraard mocht ook  een bullet journal key (of: legenda)  niet ontbreken. Het leuke hieraan is dat je ook hierin je eigen ding kan doen en er zo een volledig gepersonaliseerde Bullet journal van kan maken.

Bullet Journal voor Logs

Hier kan je zover in gaan als je zelf wil. Sommigen gebruiken BuJo zowel voor een toekomstlog (met een toekomstige planning -> zie mijn Libelle kalender), een maandlog, weeklog en/of daglog. Zoals hiervoor vermeld maak ik ondermeer gebruik van een maandlog. Deze stel ik op aan het begin van elke nieuwe maand. Het is voor mij ook een vorm van ontspanning, net zoals een weeklog.  Het voelt ook goed wanneer een taak is afgewerkt. Doet immens veel met je mindset :-).

Wat de weeklog betreft: hiervoor ben ik nog in een testfase. Ik weet niet of dit voor mij een meerwaarde kan betekenen, i.e. of dit mij meer tijd zal uitsparen. Al blijft dit erg leuk om doen in combinatie met ⇓ handlettering en art journaling natuurlijk 🙂 . Vooral het extra kader rechtsonder met leuke bedenkingen zoals ‘Een pluim verdiend’ / ‘Goed gezien’ / ‘Goed gehoord’ / ‘Doel bereikt’ vind ik persoonlijk een meerwaarde. Een idee waartoe ik me ook weer door het boek heb laten inspireren :-). Op die manier worden positive vibes aangetrokken.

weeklog

 

Tot slot: typen gaat sneller dan schrijven

Voor sommige zaken (zoals budgetplanning) maak ik graag gebruik van Google spreadsheets. Met eenvoudige berekenformule’s heb ik zo een duidelijk (in)zicht over inkomsten en uitgaven. Ik overschrijf deze gegevens per maand en houd daarbij rekening met maandelijkse, kwartaal- of jaarlijkse afrekeningen. Aan het einde van de berekening weet ik dan meteen hoeveel er overblijft = hoeveel ik kan uitgeven per week en kom ik zelden voor verrassingen te staan op het einde van de maand… Ook hier weer: we zijn in een tijdperk waarin het ons zoveel makkelijker wordt gemaakt met de tools die ons daartoe worden aangereikt…

Het BuJo notitieboek

In de handel worden heel wat – voorgedrukte – bullet journals verkocht (Leichtturm 1917 is hierin de meest gekende). Ik vind deze echter nogal prijzig.  Zeker voor een eerste BuJo wanneer je nog niet zeker weet of je ermee verder zal gaan. Ik koos daarom deze keer voor een – goedkoper – notitieboek met iets dikker papier (-> aan te raden als je wil combineren met handlettering/art journaling en werkt met verschillende soorten tekenmateriaal…) zonder lijntjes, stipjes of ruitjes dat ik zelf naar eigen goedbevinden kan indelen.

Tip: Gebruik je vaak kaders, knip dan sjablonen uit stevig karton die je maar hoeft te leggen zonder dat je telkens opnieuw alles moet beginnen uitmeten. Ook sjablonen voor bepaalde lijnhoogtes (ik knipte deze ⇓ uit zo’n siliconen inlegmat) zijn erg handig en sparen heel wat tijd uit. In het boek vind je overigens ook een volledige pagina speciaal gewijd aan BuJo notitieboeken (paginaverdelingen = hoeveel puntjes gebruiken voor welk kader?). Al geef je met een eigen uitgewerkt ontwerp een meer persoonlijk accent en wordt het op die manier echt jouw Bullet Journal natuurlijk :-).

sjablonen

Ik heb er bij aankoop op gelet dat m’n BuJo notitieboek gemakkelijk bleef openliggen (= tip uit het boek). Ik vond dit ⇓ exemplaar bij de Hema dat ik dan zelf nog wat heb aangekleed en kocht meteen een tweede ⇓ (vooral die kaft uit kurk ♥ ♥). Dit laatste gebruik ik als schetsboek om te oefenen in het tekenen, doodelen en zo verder. (Valt het op dat ik ook wel fan ben van de notitieboekjes bij de Hema.) Ik gaf het de naam My bullet journey omdat het toch wel een beetje een journey voor mij is geworden 🙂 .

Tot slot: als een bepaalde methode werkt voor jou, wel…dan werkt ze! Dan hoef je ook niet langer te zoeken naar beter of efficiënter of erger nog:  over te schakelen naar een andere methode omdat het een hype is.

Wil je er toch mee opstarten en twijfel je, bang om fouten te maken? Dan kan ik jou alvast verklappen dat ik ook lang heb getwijfeld (mijn perfectionistische kantje) tot… ik er effectief mee ben gestart. Dat is een eerste belangrijke stap.  Vooral niet aarzelen en fouten maken mag! Alleen zo kan je daarin groeien. Vergelijk jezelf vooral niet met anderen maar doe gewoon je eigen ding… Ziedaar een greep uit de vele interessante tips uit het boek die ik intussen zéér ter harte heb genomen 😉.

Ik hoop in elk geval dat je iets aan deze post hebt gehad. Voor mij werkt het in elk geval op deze manier(en) dus hoef ik – voorlopig –  niet meer verder te zoeken 🙂 . Enkel nog wat fine tuning hier en daar. Het wordt alsmaar beter. Gedaan met verveel momenten, twijfels en onzekerheid of doelloos ronddolen op het internet.  Het wordt hier dus zeker en vast vervolgd 😉 .

Gebruikte materialen:

notitieboeken -> Hema
washi-tape/kleefletters/stickers/paperclip ‘appel’ -> Wibra
elastoband BuJo met hartje -> Flying tiger
siliconen inlegmat (voor sjablonen) / papierklem -> Action

Meer tips:

Bullet Journal – the easy way
Hoe ik tijd uitspaar in de avondrush

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

 

 

 

11 gedachten over “Hoe ik mijn leven organiseer met èn zonder BuJo (+ tips)

 1. Interessant zo’n artikel over plannen! En inspirerend hoe je alles zo mooi organiseert! Ik heb me al eens verdiept in BuJo, maar om de één of andere reden liep ik erin verdwaald. Alhoewel het systeem zeker z’n verdiensten heeft. Sommige onderdelen spreken me wel aan. Sowieso moet je iedere methode naar je hand zetten. Zelf ben ik aan het experimenteren met de gratis printables van Passion Planner. Tof dat er tegenwoordig zoveel mogelijkheden zijn op het vlak van planners en andere organisatiesystemen.

  Like

  1. Het is soms nog wel wat zoeken en precies dat maakt het net boeiend. Voor mij ook een vorm van ontspanning op deze manier. Dat naar je hand zetten van het BuJo systeem vind ik net het meest interessante gedeelte. Er bestaat inderdaad een enorm aanbod aan plan- en organiseer systemen, soms een overaanbod als je ’t mij vraagt. Daaruit kiezen kan soms overweldigend zijn. Maar eens je daarin je eigenheid kan leggen ligt de weg open voor legio mogelijkheden. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Een interessante en leerrijke blogpost. Ik gebruik sinds 1 mei een BuJo en merk dat ik ook nog aan het zoeken ben naar “de beste” manier. Ik ben al van daily’s naar weekly’s gegaan en vind dat al veel beter werken. Ik merk ook dat ik veel minder lijsten heb gemaakt: waarom een “gelezen lijst” bijhouden als je dat ook al bij houd op Goodreads? Gewicht houd ik ook bij in een app omdat ik dan ineens een mooie grafiek krijg etc. Leek me in het begin leuk om ook allemaal in mijn BuJo te zetten maar uiteindelijk is dat dubbel werk hé. Ik heb wel een uitgebreide habittracker, een sleeplog en steptracker.

  Like

  1. Klinkt allemaal erg interessant. Leuk dat je er je eigen invulling in vindt en het hier komt delen 😉 . Het dubbel bijhouden van lijstjes vind ik ook verloren tijd. De juiste balans daarin vinden is boeiend en erg leerrijk. Ik merk dat je er ook al goed mee overweg kan zo te lezen 🙂 . Leuke materie toch.

   Like

 3. Zo’n uitgebreide blogpost! Het is niet makkelijk om één systeem te vinden dat werkt hé, maar als het werkt voor jou is dat wel handig. Ik heb nu een soortement BuJo voor mijn blog, en ik vind het zo geweldig dat ik er ook één ga maken voor alle andere dingen volgend jaar. Dus niet meer én agenda én weekplanner én weekmenu én …, maar één en hetzelfde ‘boekje’ voor alles!

  Like

  1. Haha, ja, ik heb het een beetje uitgebreid. Het blijft dan ook erg leuk om doen. Zoveel mensen, zoveel manieren hé. Precies door het onderscheid dankzij die verschillende systeempjes (vandaar de titel) kan ik voor mezelf het overzicht behouden en dat werkt hier goed. En zoals gezegd: waarom veranderen als een bepaalde methode al goed werkt? Perfect bestaat niet en hoeft ook niet wat mij betreft.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ha! Nog iemand die BuJo en Agenda combineert 🙂 Ik vind het handiger om een gewone agenda te hebben en mijn BuJo gebruik ik meer als dagboek, to do en ik heb ook trackers er in. Een gewone en verjaardagskalender zou ik ook eens moeten gebruiken omdat ik dat overzichtelijk vind.

  Like

  1. Ja inderdaad. Leuk hé 😉 . Voor mij is het zo’n beetje een uit de hand gelopen hobby aan het worden 🙂 . Dat onderscheid tussen verschillende systemen werkt voor mij erg goed op deze manier dus wil ik het ook zo houden. Zo’n kalender/verjaardagskalender (of poster) zou ik ook niet meer kunnen missen en inderdaad: overzichtelijk 😉 .

   Like

 5. Leuk om zo eens in detail te zien hoe jij het aanpakt. Het idee om sjablonen te maken voor kaders die je regelmatig gebruikt vind ik heel handig. Vermits ik hier vrij regelmatig kaarten maak en daardoor snijvormen heb in basisvormen als vierkanten, rechthoeken en cirkels ben ik van plan om deze te gebruiken zodra ik ooit een echt BuJo aanschaf. In mijn huidge exemplaar (eentje met lijntjes) beperk ik me doorgaans tot tabellen en lijstjes. Het is geen Bullet Journal waardoor ik me tijd ga besparen vermits ik mijn klusjes nog steeds elders plan maar ik vind het wel een heerlijke ondersteuning voor mijn slechte geheugen. Nu kan ik er rustig doorheen bladeren (dat doe ik niet wanneer ik iets digitaal bewaar) en herinneringen ophalen aan geluksmomentjes, leuke afspraken, kookinspiratie in de vorm van maandmenu’s, …

  Like

  1. Wat een fijne uitgebreide reactie :-). Die sjablonen komen inderdaad goed van pas en goed idee om die ook te gebruiken voor zelfgemaakte wenskaartjes. Een idee dat ik zeker wil meenemen. De invulling van een BuJo (en ook het soort notitieboek), daar bestaan ook veel mogelijkheden in. Ik heb bewust gekozen voor een zonder voorgedrukte pagina’s. Zo heb ik de volledige vrijheid om het op m’n eigen manier in te vullen. Ik gebruik m’n BuJo vooral voor opvolging van taken en klusjes thuis, als tracker om bepaalde gewoontes op te volgen (of te verbeteren) en om lijstjes in bij te houden. Het is voor mij vooral een grote hulp om m’n hoofd wat leger te maken, zo hoef ik er ook niet meer aan te denken want het staat in m’n BuJo 🙂 . Ik vind het net zoals jij ook heerlijk om er zo eens te kunnen doorbladeren en op terug te kijken, dat geeft een fijn gevoel en zeker zoals nu in combinatie met dat handletteren en art journaling. Wat ik digitaal bewaar gaat louter over cijfertjes, iets eenmalig dat telkens wordt overschreven. Heel fijn en boeiend om te lezen hoe jij het zoal invult 🙂 . Leuk toch hé.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.