Fragmenten

Friday the 13th (of: hoe je je geluk zelf in handen neemt)

Geloof of bijgeloof…’t is maar hoe je het bekijkt. Friday the 13th. Voor sommigen een reden om binnen te blijven, angst dat iets ergs hen zou overkomen. Voor anderen een dag als een ander. Ik reken mezelf bij die tweede categorie.

Al vind ik het best boeiend om hieraan eens een logje te wijden. Eens polsen hoe m’n lezers hier tegenover staan.

Ben jij gelovig en/of bijgelovig? Geloof je dat – specifiek op vrijdag de 13e – er allerhande nare dingen kunnen gebeuren? Of deert het jou in de verste verte niet? Ooit had ik een collega die daar bloednerveus bij rondliep, telkens het Friday the 13th werd.

Er werd dan heel druk gespeculeerd over wat er zoal allemaal fout kon lopen. Een gebroken been of arm oplopen, plots betrokken geraken in een verkeersongeluk, een telefoontje met slecht nieuws krijgen. Allerlei creepy gedachten specifiek op die dag. Beangstigend was vooral om te zien hoe die collega zichzelf hierdoor onder een ondraaglijk hoge mentale druk zette, louter door die – negatieve – gedachten. Nochtans, je hebt het vaak zelf in de hand.

Wie het negatieve aantrekt, zal het negatieve op z’n pad krijgen. Zelf overigens al ondervonden in een ver, ver verleden… Een lelijk gezicht hoor, die negativiteit. Omgekeerd geldt net zozeer. We kunnen onze hersenen zèlf sturen. Positiviteit trekt positiviteit aan.

Dat positieve aantrekken doe ik op verschillende manieren

 • Ik laat me omringen door de juiste mensen. Zij die geloven in mijn kunnen, die me in m’n eigenheid laten, die me niet willen kneden naar hun ideaalbeeld. Personen die me de juiste energie geven, bij wie alles als vanzelf loopt zonder dat ik me in bochten hoef te wringen of hoef te smeken van “Wanneer spreken we nog eens af?”. Daarin ben ik de laatste jaren wel héél selectief geworden overigens.
 • Ik volg m’n eigen ritme. ’t Is te zeggen: tot op zekere hoogte houd ik van sociale contacten doch wil ook kunnen genieten van momentjes voor mezelf.  Iets wat ik hier ook regelmatig inbouw. Bijvoorbeeld door een heerlijk badmoment, te genieten van de natuur, lekkers en van het opdoen van interessante ideeën, of simpelweg te genieten van al het liefdevolle dat rond mij gebeurt.
 • Ik vul m’n vrije tijd creatief in op mijn manier. Met andere woorden

I like to make beautiful things,

even if nobody cares

 • Ik laat me niet meeslepen door hypes/trends. Evenmin laat ik me onder druk zetten hierdoor. Ik ben wie ik ben, te nemen of te laten. Op die manier trek ik ook automatisch gelijkgestemden aan immers.
 • Ik kom – veel beter dan voorheen – op voor m’n eigen mening. Frustraties omdat ik m’n mond ‘moet’ houden zijn alleen maar nefast voor m’n gezondheid geweest. Dat hoopt zich onderhuids op met alle gevolgen vandien… Ook daarin ben ik geleerd intussen. Merk ik echter dat eerlijkheid niet meer wordt geappreciëerd, heel simpel: dan stop ik daar géén energie meer in.
 • Ik laat me inspireren door hen die er dezelfde mentaliteit als mij op nahouden. Durven denken, durven doen, durven dromen… je eigen weg volgen, zelfs al bots ik hiermee al eens op tegenstand soms… Don’t care
 • Ik probeer altijd het goede te doen. Mijn inlevingsvermogen is groots. Doch ook daarin stel ik nu voortaan m’n eigen grenzen. Die baken ik tijdig af. Het heeft me al veel goeds opgebracht 🙂
 • anything else…?

Gewoontes – of het nu goede of slechte gewoontes zijn – leert men echter niet zomaar af. Soms heb je daarbij dat ene duwtje in de rug nodig. Een goed gecoached gesprek, een luisterend oor, mensen die de juiste raad geven (ook al was dit niet altijd wat ik zelf graag wilde horen). Verrijkingen die het leven inkleuren. Die me hebben gemaakt tot de persoon die ik nu geworden ben. En ik.. ik ben best wel blij…blij met mij, met mijn perfecte imperfecties :-p

Met andere woorden:

Afbeeldingsresultaat voor het beste wat je kunt worden is jezelf

BRON foto’s: pinterest/pixabay

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hoe (bij)gelovig ben jij? Vind je dat je geluk zelf grotendeels in handen hebt? Of niet?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

18 gedachten over “Friday the 13th (of: hoe je je geluk zelf in handen neemt)

 1. Hier ook geen bijgeloof. Eigenlijk had ik er zelfs nog niet bij stilgestaan dat het vrijdag de 13de was tot ik deze blogpost las. Ik denk dat je je geluk deels in handen hebt. Tegenslagen en beperkingen kan je zelf immers niet altijd voorkomen en/of oplossen. Hoe je er mee omgaat heeft echter wel héél veel invloed op hoe je je daarbij voelt.

  Like

  1. Dan begrijpen we elkaar :-). Helemaal juist, Liesbet. Heb persoonlijk ook al m’n portie tegenslagen gehad. Echter, de manier van omgaan met… daar hangt idd veel van af. Dat weet jij als geen ander, weet ik intussen. Begripvolle groet.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ook hier geen bijgeloof. Hoorde vanmorgen op de radio dat het vrijdag de 13e was, voor mij een dag als een andere. Ik ben het volledig eens met zwartraafje. Wat ik ook erg belangrijk vind, is om niet altijd de perfectie na te streven (dat hoeft toch helemaal niet!)

  Like

  1. Het is inderdaad doordat ik het op de radio had gehoord, dat mijn euro ook is gevallen, Sandra, ivm die ‘Friday the 13th’ :-). Op de een of andere manier wou ik er dan plots over schrijven en er deze wending aan geven. En oh ja je maakt het jezelf inderdaad een stuk gemakkelijker als alles eens een beetje minder ‘af’ mag zijn, bedankt voor deze mooie toevoeging Sandra.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben niet bijgelovig. Ik denk wel dat je geluk voor een groot stuk zelf in handen hebt maar natuurlijk niet voor de volle 100 %. Je weet immers nooit wat er nog gaat gebeuren.

  Like

  1. Daar volg ik jou volledig in, Lize. Echt voor de volle 100% zeker niet maar er is veel waardoor we dat geluk kunnen sturen. Ik zou ook niet op voorhand alles willen weten en wil vooral leren genieten van wat er zich voordoet in het ‘nu’.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik herken veel van die puntjes, het is een leerproces.

  Misschien een beetje bijgelovig, ik doe mijn ding zoals anders maar ik denk er af en toe wel eens aan dat het vrijdag de 13de is.

  Like

  1. Een leerproces, inderdaad Sofie, zo ondervind ik het ook.
   Indien ik het niet op de radio had gehoord, had ik er zelfs niet aan gedacht, aan die vrijdag de 13e. En je eigen ding doen is nog altijd het aller allerbelangrijkste 😉

   Geliked door 1 persoon

 5. Hm, nee ik denk niet dat ik bijgelovig ben. Al zullen er onbewust vast wat dingen in zitten! En inderdaad: denk je negatief, dan kom je ook, puur door de focus, meer negatieve dingen tegen.

  Like

 6. Ik ben niet bijgelovig in de zin van vrijdag de 13de en zwarte katten. Wel heb ik in de loop der jaren een automatisme ontwikkeld om te denken: “Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.” Wsl naïviteit die verdwenen is met ouder worden… Soms is dat jammer, maar meestal is het handig om niet in de eerste de beste mooie praatjes te geloven:-) Maar: Ik geloof er net zoals jij heel sterk in dat positiviteit in jezelf ook positiviteit van buitenaf aantrekt. En idem met negativiteit. Soms is het zo spijtig dat mensen dat laatste van zichzelf niet zien.

  Like

  1. Wat slaag jij spijkers met koppen hier Isabelle. Ik herken veel van wat je hier komt toelichten. Mooipraters zijn…en blijven…mooipraters. Als je in jezelf gelooft straal je dat ook uit en gaan mensen automatisch contact leggen, iets wat ik als positief heb ervaren. Doch dat laatste door eerst enkele mindere ervaringen – inderdaad. Het mooie aan ouder worden… en wijzer…

   Geliked door 1 persoon

 7. Goh ik geloof zo nu en dan wel wat in bijgeloof maar het heeft die dag tot vrij laat in de namiddag geduurd eer ik doorhad dat het een vrijdag de dertiende was 🙂 De voordelen van zo een dag in het buitenland te spenderen zonder naar gsm te kijken!

  Like

  1. Had ik het niet op de radio gehoord, ik had er zelfs niet aan gedacht. Dan was dit logje zelfs nooit verschenen. Inspiratie van het moment weet je wel… En zo eens offline terwijl je geniet van een weekendje, zo hoort het hé 😉

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.