Ontdek je plekje

Zien en beleven: Wintertuin Ursulinen – Sint Katelijne Waver

Een sprong terug in de tijd, vandaag nemen we die in die prachtige Wintertuin van de meisjeskostschool der Ursulinen te Sint Katelijne Waver. In 1900 door de Waverse zusters Ursulinen opgericht. Eéntje die al sinds geruime tijd op m’n lijstje stond en die ik dan nu eindelijk eens heb bezichtigd. We kozen voor een bezoek met audioguide, zodat we dit volledig volgens eigen ritme konden zien en beleven.
We schrijven 16 juni 2024.

[Klik op een galerij om elke foto afzonderlijk en uitvergroot te kunnen zien]

Reeds bij het betreden van het gebouw, voel je de rijkdom van weleer die hier ademt. Marmeren vloeren, opvallende lambriseringen, het detail van de lampjes links en rechts en -boven ons. De Wintertuin heeft het kleine Sint Katelijne Waver (O.L.V. Waver, regio Mechelen, provincie Antwerpen, België) op de wereldkaart gezet.

Dochters uit de welgestelde burgerij – van over de hele wereld – kwamen hier les volgen in het pensionaat (ofte kostschool). Tot de vakken die aan deze ‘pensionnèrekes‘ werden gegeven – leert de audioguide ons – behoorden ondermeer chemie, biologie, maar ook vakken zoals huishoudkunde en snit en naad.

Indruk na indruk laten we het tot ons doorsijpelen. Met nog meer moois zoals ondermeer deze imposante eretrap, het oratorium en de refter laten we het tot ons spreken. Het duurt zomaar even tot 1987 vooraleer het tot beschermd monument wordt geklasseerd. Kritische stemmen die ijverden om het te slopen, kregen – gelukkig maar – ongelijk.

Elementen van de neogotiek, neoromantiek, neo-empire, art nouveau en art deco gaan er hand in hand samen. Doelbewuste decoraties worden verspreid over het gebouw onder het motto “Wie kijkt en leest, zal spontaan leren”.

Het hoogtepunt vormt ongetwijfeld de Wintertuin, die heel uitnodigend wenkt met z’n glas-in -lood-koepel (foto’s onder) in art-nouveau (aka Jugendstil). De gekende thema’s van flora en fauna worden uitgebeeld met behulp van organische vormen, lijnen en ornamenten. Een stijl die vooruitstrevend was voor zijn tijd. Toch moeten ook de mooie details – zoals deze van de vier vrouwenbeelden en de fontein in Majolika keramiek – hiervoor niet onderdoen.

De heropening van deze erfgoedsite vond plaats in mei 2024, nadat er in 2022 werd gestart met restauratiewerken. De grondige restauratiewerken werden uitgevoerd aan de tegelvloer van de Wintertuin, de ontvangstruimte, het sanitair en de bestaande zomergalerij. Deze zomergalerij (foto boven) sluit naadloos aan bij de heraangelegde bezoekersparking.

De Wintertuin is een stille getuige van innovatief onderwijs, internationaal ondernemerschap en straffe, ondernemende vrouwen. Ook vandaag nog – anno 2024 – biedt het plaats voor 1600 leerlingen die hier les komen volgen in deze parel.

Voor meer informatie: https://www.visitwintertuin.be/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

14 gedachten over “Zien en beleven: Wintertuin Ursulinen – Sint Katelijne Waver

  1. Voor de restauratie hebben wij het ook bezocht, het is inderdaad schitterend. Er was toen een oud-leerling uit die school bij die vertelde dat hij die pracht nooit had gezien toen hij er les volgde. Hij vond dat toen ‘normaal’. De wintertuin is de kers op de taart. Ik heb genoten van je foto’s én de fijne herinneringen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Voor mij was dit het eerste bezoek aan deze Wintertuin. Ik kan dus niet vergelijken ‘voor’ en ‘na’. Wat ik wel zeker weet: het is een prachtig iets.
      Leuk dat ik zo’n herinnering bij jou teweeg bracht. Intussen zal het inderdaad wel een school voor meisjes èn jongens zijn. Ikzelf liep school in de Ursulinen te Mechelen, toen nog enkel een meisjesschool.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.