Welzijn

5 tips voor de vier vierde cake die àltijd lukt

Dagen waarop het buiten tè (koud/mistig/regenachtig…) is, die lenen zich goed om nog eens een gebak uit de oven te toveren. De geur van versgebakken cake die na het bakmoment ook nog dagen erna blijft rondhangen in huis, heerlijk vind ik dat! Wat smaakt er immers beter dan zelfgebakken cake? Zo’n vier vierde gebak is heus niet moeilijk. Met deze 5 tips lukt het àltijd.

Tip N° 1: de juiste materialen

  • vork
  • mixer 
  • mengkom
  • dunschiller
  • maatbeker
  • keukenweegschaal
  • steelpan + kommetje
    (i.v.m. au bain marie)
  • bakvorm + bakpapier

Tip N° 2: de juiste verhoudingen

Vier vierde cake (aka quatre quart), het woord zegt het zelf: deze cake maak je met 4 ingrediënten, in dezelfde verhouding qua hoeveelheid. Deze 4 ingrediënten zijn:

  1. 200 gr. boter
  2. 200 gr. rietsuiker
    (+ eventueel zakje vanillesuiker)
  3. 200 gr. bakmeel
  4. 4 eieren

    Voor een appelcake voeg je 3 appelen toe. Dit kan net zo goed met een ander soort fruit zoals peren, abrikozen, rode vruchten, blauwe bessen… Zorg ervoor dat ook hier de hoeveelheid (200 gr.) overeenkomt met de hoeveelheid van de andere ingrediënten.

Tip N° 3: de juiste volgorde

Door alle ingrediënten met een vork, dan wel met een mixer te vermengen, krijg je een smeuïg en homogeen geheel. Ook het scheiden van eiwit en eigeel maakt van deze cake een luchtig gebak. Dit zijn slechts twee extra tips. De andere tips lees je hierna.

  1. Smelt de boter au bain marie.
  2. Meng de rietsuiker met een vork met de vanillesuiker.  Roer er de gesmolten boter onder.
  3. Scheid de eidooiers van de eiwitten. Voeg enkel de eidooiers toe aan het suiker-botermengsel. Houd het eiwit apart.
  4. Zeef de bloem en meng dit eronder (nog steeds met een vork).
  5. Klop de eiwitten stijf met een mixer in de maatbeker. Schep de eiwitten langzaam onder het deeg.
  6. Schil 2 van de 3 appelen en snijd ze in fijne schijfjes. Schep dit onder het bakdeeg.
  7. Doe het deeg in een bakvorm die is bedekt met bakpapier. 
  8. Schil de derde appel in fijne schijfjes. Schik dakpansgewijs  bovenop het deeg. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Tip N° 4: de afwerking

Om het geheel mooi af te werken: strooi een snuifje kaneelpoeder over de cake die weldra in de oven gaat. Je vier vierde cake is nu bijna klaar.

cake bakken – afwerking

Tip N° 5: de baktijd

Door de cake langzaam te laten bakken, krijg je een mooi resultaat. Doe dit in twee stappen. Hoe, dat lees je hierna.

  • Schuif de cake in de oven.
  • Bak eerst 15 minuten op 175° C. 
  • Verlaag de oventemperatuur tot 160°C en bak nog zo’n 35 minuten. 
  • Haal de cake uit de oven. (foto 1)
  • Controleer na 35 minuten of de cake goed gebakken is. Doe dit door middel van een satéprikker die je in de cake stopt. Kleeft er nog deeg aan de satéprikker, laat dan nog zo’n 10 minuten verder bakken. Controleer tussendoor. (foto 2)
  • Als de satéprikker droog is, is de cake goed gebakken. 
  • Laat afkoelen op een rooster. (foto 3)
  • Smakelijk!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ook te vinden op deze blog:

De quiche die àltijd lukt

 

10 gedachten over “5 tips voor de vier vierde cake die àltijd lukt

      1. Ik maakte al eens bosbessen muffins met amandelschilfers hier. Dat was ook wel een goede combinatie. Of appelcake met rozijntjes en amandelpoeder; ook erg lekker! Net zoals wanneer de rozijntjes eerst even weken in rum. Er zijn zoveel mogelijkheden!

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.