Creaties·Fragmenten·Ontdek je plekje

Fotografie: het licht zien

Het woord fotografie stamt uit het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht. Dat licht is de grondstof van elke fotograaf, of het nu hobbymatig- of professioneel wordt toegepast.

Licht brengt structuur in een foto, accentueert bepaalde kleuren, zorgt voor sfeer in een beeld, brengt vormen tot leven en bepaalt waar de aandacht in een foto naartoe wordt getrokken.

Voor een volgende schoolopdracht (avondschool/volwassenenonderwijs) gingen we op stap om het licht te zien. Wie het licht zoekt, zoekt ook naar schaduwen. Deze toplocatie leende zich daar uitstekend toe. Wel even op voorhand reserveren, indien je meer wil zien dan enkel het atrium en de kerk van deze abdij site.

Wie onder jullie zag/ziet er hier ook het licht😃? Zoals bij elke opdracht, verneem ik ook nu weer graag jullie meningen, opmerkingen, suggesties en/of welke foto’s wel/niet jullie voorkeur genieten en waarom (niet).

REEKS 1 (foto’s 1 – 3)

REEKS 2 (foto’s 1 – 6)

REEKS 3 (foto’s 1 – 4)

REEKS 4 (foto’s 1 – 4)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Benieuwd naar andere foto opdrachten?

Beeldtaal
Van ver naar dichtbij


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

36 gedachten over “Fotografie: het licht zien

 1. De abdijkerk ken ik en heb ik al verkend met de fiets. Maar ik wist niet dat je er ook binnen kan.
  Je foto’s zijn echt mooi en sfeervol.
  Foto 5 van reeks 2 vind ik schitterend omdat daar ook mooi dieptezicht bij is. Ook de laatste foto van reeks 4 spreekt me daarom aan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat kan ik me voorstellen want het is niet zo ver bij jullie vandaan hé. Ik heb ook aan jou gedacht, toen we vernamen dat we daar naartoe zouden gaan voor deze opdracht.
   Dank je. De sfeer daar is echt zo sereen en rustgevend. ’t Is echt eens een aanrader. Volgens de website is er elke eerste zaterdag van de maand een rondleiding voor het grote publiek, weliswaar op afspraak. Wij zijn er gisteren geweest, alles fijn geregeld door onze docent.
   Altijd fijn om leuke, gerichte feedback te krijgen. Dank je wel daarvoor!

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat belichting aangaat, vind ik het heel knap gedaan, mijn voorkeur gaat uit naar opname 1 van reeks 4, dat zal niet eenvoudig geweest zijn.
  Er zijn nogal wat opnamen een beetje scheef, misschien een punt van aandacht?

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Feedback neem ik steeds met twee dankbare handen aan.
   De opname die jouw voorkeur geniet was niet zo heel moeilijk, als ik er nu over denk. Wel een mooi moment, om specifiek daar dat mooie licht te zien in die kerk.
   Het recht fotograferen blijft een werkpuntje, inderdaad.

   Like

  1. Fijn om dit te mogen lezen.
   Het is daar inderdaad een hele mooie locatie Rudi. Er gaat zoveel rust van uit. Deze opdracht vond ik één van de leukste die we tot hiertoe kregen. Het was amusement pur sang wat mij betreft.
   Ook daar een fijne zondag toegewenst!

   Geliked door 1 persoon

 3. Stuk voor stuk mooie foto’s n.a.v. de opdracht. Het was ook wel een prachtige plek om je alleen op de lichtinval te concentreren, lijkt me. Ik kan niet echt tot een favoriete keuze komen, daarvoor zitten er teveel foto’s die het onderwerp goed weten te treffen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. We hadden wel geluk, dat de zon er op een gegeven ogenblik toch nog doorkwam. Het resultaat zou anders iets totaal verschillend geweest zijn. Inderdaad de ideale locatie voor deze opdracht.

   Geliked door 1 persoon

  1. Die horen ook tot de favorieten van m’n dochter (ik vroeg haar een top 5 en die 2 zaten er ook bij). Leuk om jouw keuze hier te laten kennen.

   Like

 4. In alle reeksen genieten de eenvoudigste foto’s (composities) mijn voorkeur. Ze spelen ook het duidelijkst met het gegeven licht.
  reeks 1: de eerste van de trap
  reeks 2: de tweede van het euh, zolderraam of zoiets?
  reeks 3: alweer de trap, ja 🙂
  reeks 4: de gaanderij. heel mooi lichtspel. de foto lijkt mij evenwel niet helemaal recht te staan, ik zou nog eens wat experimenteren met rechttrekken, en vooral op de horizontale lijnen afgaan. denk ik.
  In reeks 2 vind ik de 5e foto ook mooi. Ik denk wel dat het een heel krachtig beeld zou kunnen zijn moest je meer symmetrisch gefotografeerd hebben, midden in de gang, het raam op het eind in het midden van de foto.

  Like

  1. Ook hierop even een reactie want je hebt er je werk van gemaakt, om daar in detail op in te gaan. Heel tof!
   reeks 2: Dit was een lichtkoepel ergens in een zijruimte. Ik had zelf niet verwacht dat het bij de favorieten zou horen. Voor mij dus een verrassende keuze. Ik neem het graag mee in de les. Van die 5e foto heb ik nog wat varianten (zoals jij hier aanhaalt). Goed om weten, waarvoor dank.
   reeks 3: Een moment van geluk, want de zon kwam er gelukkig dan toch door. Het zou er anders heel anders hebben uitgezien.
   reeks 4: Dat rechttrekken, altijd opnieuw dat rechttrekken. Het blijft een oefenen wat mij betreft. Was nochtans op statief dat ik toen aan de slag ben gegaan. Maak me nu de bedenking, dat misschien wel m’n zicht aan het achteruitgaan is 🤔.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.