Creaties·Fragmenten

#De Fotografie Tag

Laatst nam ik enkele pagina’s op m’n blog hier nog eens onder handen. Op één van die pagina’s verwijs ik naar de tags die hier eerder werden gepubliceerd.

Er wordt daarin vermeld, dat een #tag een manier is, om de persoon achter deze blog beter te leren kennen. Toen bedacht ik, dat er nog geen #fotografie tag hier was verschenen. Dit terwijl deze mooie hobby toch een belangrijke plaats in m’n leven is beginnen innemen. Deze mocht dus zeker niet ontbreken, voor wie het interesseert.

Wat was je eerste eigen camera?

Laten we beginnen bij het begin. Dat was zo’n zak cameraatje met mini zoomlens maar wel een heel leuk begin. Daarna volgde de wondere wereld, bekeken door het oog van een smartphone.

De opvolger – m’n eerste DSLR camera – is uiteindelijk geworden (na ontzettend veel wikken en wegen) de Canon EOS 2000D + telelens. Eerst weliswaar wat voor gespaard (blij mee). Wat ik intussen ook onmisbaar vind: een degelijk statief. Voorlopig houd ik het daarop. Daar kom ik al een heel eind verder mee.


Waar maak je de meeste foto’s van?

Ik hou vooral van wandelen en fietsen in de natuur. Het zal jullie, lezers, dus niets verbazen, dat ik dan ook een zwak heb voor natuurfotografie.
Al krijgen oude gebouwen bij mij toch zeker een eervolle tweede plaats. Ook details – zowel in de natuur als aan gebouwen – fotografeer ik graag.

[Klik op een galerij om elke foto afzonderlijk en uitvergroot te kunnen zien]


Met welke app bewerk je je smartphone-foto’s het liefste?

Sinds ik een camera heb, komt die smartphone er nog maar weinig, hetzij uitzonderlijk, aan te pas. Als ik dan al eens foto’s daarmee maak, gebruik ik Instagram om ze te bewerken.
Sommige foto’s die ik met de camera neem, bewerk ik dan weer met Lightroom Classic. Hierna een voorbeeld van zo’n bewerkte foto.


Wat is je favoriete zelfgemaakte foto?

Ging het hier niet louter om zelfgemaakte foto’s, lijkt me voor de hand liggend, toch? Da’s wel een moeilijke, daar slechts één favoriet uit kiezen. Hoe verder in de tijd, hoe uitgebreider de keuze weliswaar.

Ik vind wel meerdere van de foto’s die ik – tot hiertoe – zelf heb gemaakt, goed. Vooral foto’s die nèt wat meer moeite gekost hebben, vooraleer die naar m’n zin waren, behoren tot mijn favorieten. Op zulke foto’s ben ik best wel trots. Tot die categorie behoren de eerste 3 (van 5) foto’s hierna.

Of nog: foto’s waarbij het cruciaal was, om nèt op dat moment de camera in de aanslag te houden. Omdat precies op dàt éne moment het licht net goed in het beeld viel. Zo ook die foto met dat blad (foto 4 van 5), middenin het bos, waar toen nèt het zonlicht op viel, precies op dat éne groene blad.

De laatste foto – met dat kasteel – daarvoor ben ik meerdere malen diezelfde namiddag teruggegaan naar deze éne plek. Op andere momenten scheen de zon echt tè fel en kreeg ik telkens te kampen met ‘hooglichten’.

Hier kan ik moeilijk één favoriet uit kiezen, laat dat maar aan de kijker over.


Hoeveel foto’s maak je gemiddeld op een dag?

Ik fotografeer zeker niet elke dag, overdag ben ik immers meestal aan het werk (we schrijven anno 2023). Als ik op stap ga – tijdens het weekend of op m’n 4/5e dag – en fotografeer, zijn dat vaak tientallen foto’s op één en dezelfde dag. Om er dan slechts een handvol van bij te houden. Zal wel bekend in de oren klinken van sommigen, vermoed ik.


Op welke plek wil je ooit nog foto’s maken?

Wat me al een tijdje triggert, zijn plekken zoals mooie, oude begraafplaatsen, ook oorlogsbegraafplaatsen, industriële sites, fotograferen in Doel, urbex fotografie. Ze horen echter niet bepaald tot mijn comfortzone. Misschien is dat een reden om daar net wèl eens op foto exploratie te gaan? Wie weet, ooit…?

Al heb ik – nu ik er verder over denk – in het verleden al wèl van die (soortgelijke) plaatsen bezocht… Deze foto’s uit m’n archief ter illustratie.


Aan welke fotografietip heb je het meeste gehad?

Ook hier weer, vind ik dat meerdere tips al hun nut hebben bewezen. Ik heb vooral al veel geleerd uit de lessen fotografie die ik volg (anno 2022 – 2023) aan de avondschool. Wat zoal, dat vind je terug op mijn Fotografie pagina.

Last but certainly not least, krijg ik ook veel – vaak spontane – tips van lezers hier. Ook daaruit leer ik veel bij.

Een tip die ook vaak terugkomt, als we onze ingestuurde foto’s tijdens de lessen overlopen, is de positie die je inneemt. In plaats van dichterbij het onderwerp te gaan staan, eerder verder gaan staan en dan met die lens inzoomen. Zo zijn ook de volgende twee beelden tot stand gekomen.


Hoe deel jij je foto’s met de buitenwereld?

Op nummer één: deze plek, m’n eigen blog. Ontbreekt het me aan de nodige tijd en/of energie (ik schrijf immers héél graag), dan gebruik ik wel eens media zoals Instagram en – eerder uitzonderlijk – Facebook. Wat Instagram betreft: daar vind ik te weinig ruimte om te schrijven.

Zo’n medium als Instagram of Facebook is ook niet bedoeld om hele flarden tekst te posten, vind ik persoonlijk. Daarvoor vind ik een blog een betere plaats. Voor mij het beste van twee werelden hier, met een leuke interactie als kers op de taart.

beeld

Bron van inspiratie voor deze tag: Fotografille.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

23 gedachten over “#De Fotografie Tag

 1. mooie opnamen en een verhaal hoe het zo kwam
  ik ruilde gister m’n oude in , weer lezen en uitproberen , morgen Wildlands dus gelijk in het diepe 🙂
  veel foto plezier nog verder

  Geliked door 1 persoon

 2. Zolang ik me blijf amuseren met m’n zakcameraatje…!
  ‘k Probeer elke dag buiten te gaan (wat niet altijd lukt!), en (bijna) altijd is dat kleine ding mee, je weet maar nooit…
  Ook hier -> veel te veel, om de betere er uit te halen.
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik maak nooit foto’s met mijn smartphone, wanneer je een gemaakte foto op de telefoon zelf bekijkt, is hij prachtig, maar wanneer je hem gaat publiceren, blijt er weing van over.

  Like

  1. Ik merk nu ook het grote verschil (onscherpte vooral). In niets te vergelijken met foto’s genomen met de camera, inderdaad. Fijn, zo’n herkenning.

   Like

 4. Ook via avondschool leren fotograferen beginnend met een klein cameraatje om dan over te schakelen op een reflexcamera. Maar tegenwoordig heb ik een smartphone die echt mooie foto’s maakt. Ik ben soms te lui om de grote mee te nemen en inderdaad is de kwaliteit niet helemaal hetzelfde als je die publiceert.

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk om te vernemen. Een smartphone – zelfs de betere – is voor mij niet te vergelijken met een camera. Zoals je terecht ook opmerkt: de kwaliteit is niet hetzelfde bij publicatie.
   Die camera meenemen vraagt inderdaad wel wat meer inspanning en in sommige omstandigheden is het ook gewoon handig om iets kleiner op zak te hebben. Dat begrijp ik zeker ook wel!

   Like

 5. Oh, wat leuk om te lezen, en interessant ook!
  Je mag altijd lezerstips delen, ik vind dat altijd interessant.
  Je weet dat ik fotogek ben, ik ga hier niet veel op antwoorden, maar ik ga deze tag eens van je overnemen. Nog niet meteen, maar hij gaat in mijn lijstje.

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn om dit te lezen en ik merk inderdaad dat het hier wordt gesmaakt. Naast dit, verschijnen hier ook regelmatig fotografeer tips dus komt gerust nog langs.
   Als je deze tag overneemt: laat dan zeker hieronder een linkje achter.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.