Fragmenten·Welzijn

Even wat anders nu

Wie het hier intussen al even volgt, zal zich mogelijk de vraag stellen. Hoe zien mijn dagen eruit? Waarmee vul ik m’n tijd in dat dagelijkse bestaan? Misschien wek ik de indruk, dat ik weinig om handen heb, omdat ik het vaak over hetzelfde heb? Niets is minder waar.

Weliswaar neemt fotografie een groot deel van m’n – vrije – tijd in (het is m’n redding). M’n pensioengerechtigde leeftijd, die ligt nog niet meteen binnen handbereik. Op de meeste dagen ben ik gewoon aan het werk. Daarnaast dien ik uiteraard ook het huishouden hier draaiende te houden. Neen, hier zijn geen tuinkabouters, poetshulpen, een spontaan helpende hand bij mindere taken (al zou dat wel van pas komen) en dien ik zo-goed-als-alles zelf zien te rooien, m’n eigen boontjes te doppen zoals dat dan heet.

Dat het hier niet altijd even spik en span of smetteloos proper is, tja… dat neem ik er wel even bij hoor. Al wil ik hiermee niet gezegd hebben, dat ik m’n zaakjes niet graag op orde heb. Maar ik heb geleerd, dat er ook mindere dagen mOgen zijn. Dat zoiets heel menselijk is en dat een gezonde portie mildheid (voor mezelf, in de eerste plaats) hier wel in past.

In het verleden – nog geeneens zo lang geleden – heb ik m’n lessen wel meegekregen. En ik weet: ‘die’ donderwolk kan soms lelijk de kop opsteken, als ik die niet tijdig een halt toeroep. Ik kan nu beter relativeren. Wie dicht(er) tegen mij staat, begrijpt dat, weet dat, en vooràl aanvaardt dat.

Ik blijf zoekende, naar antwoorden op vragen. Antwoorden die er allicht nooit zullen komen. Dat aanvaarden kost me enigszins minder moeite dan voorheen maar toch…onderhuids blijven er pijnen hangen. Keuzes die er werden gemaakt, lang lang geleden, waarin ik als jonge tiener blindelings diende te volgen, zonder dat me werd gevraagd of ik achter die keuzes stond. Het werd kortom in mijn plaats beslist. Het heeft bepaald hoe ik daarna ben beginnen kijken naar de wereld, naar gedragingen van mensen, hoe ik zelf stond tegenover mensen (en nog steeds sta), hoe relaties worden bepaald.

Gelukkig zijn er mensen, die me wèl in de goede richting (blijven) duwen. Zonder te vooroordelen over ‘dat mindere kantje’, die daar heel respectvol en begripvol mee omgaan. Dat geeft me kracht, hoop, moed,…

Moed om verder te gaan, op het pad dat nu vóór me ligt. Niemand heeft ooit beloofd, dat het leven makkelijk zou zijn. Dat is het voor niemand, vanzelfsprekend of alle dagen sparkles and glitter. Zou ook maar saai zijn, overigens.

Wie me het gevoel geeft, dat het grondig fout is, om eens een mindere dag te hebben, daar blijf ik voortaan mijlenver vandaan. Dat komt mijn gezondheid niet ten goede immers.

Net doordat er al eens dalen zijn waar men doorheen moet, bereikt men ook hoogtepunten en wàt voor panorama’s er dan liggen te wachten…oh jawel!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

36 gedachten over “Even wat anders nu

 1. we kennen ze allemaal , de mindere dagen
  en het HuisHaten niet spic en span , het zit niet op m’n rug zeg ik dan
  als het kan , blijf ik zeggen , doe wat je graag doet , zo lang het kan

  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is zeker, dat we ze allemaal kennen, zulke mindere dagen.
   Doen wat je graag doet, zolang het kan, vind ik een gouden raad.

   Ook daar voor jou een fijn weekend Karel.

   Geliked door 1 persoon

   1. dank je wel
    ik laat al weken veel verdriet binnen , sinds m’n jongste broertje mij vertelde dat hij ongeneeslijk ziek is van slokdarmkanker
    verdriet de vrije loop laten is wat ik hier bij je in een reactie las , heel belangrijk

    Geliked door 1 persoon

 2. Een vlak leven lijkt me het ergste dat er is. Het leven moet je doorleven, doorvoelen, met ups en downs, met het al oude besef dat na regen zonneschijn komt en dat je geen toppen kan scoren als je niet uit een dal komt.
  Maar gemakkelijk is het zeker niet en er zijn momenten dat je het bos door de bomen niet meer ziet en hopeloos wordt. Dan voelen een aantal steunhangers goed aan.
  Het verleden blijft een grote rol spelen in ons heden. Begrijpen en aanvaarden is dan een grote stap in de goede richting.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zou ik ook niet willen, een vlak leven. ‘Moeten’ …moet nu ook weer niet. Het hoort er wel bij. Dat van die hoge toppen en dat dal, dat kon je in m’n eigen schrijfsels ook al lezen.
   Steunhangers, mooi woord, kende ik nog niet.
   In het proces naar aanvaarding spelen de juiste mensen een voorname rol. Ik besef het elke dag steeds meer.

   Geliked door 1 persoon

  1. Even voor de goede orde: reacties worden eerst goedgekeurd, voor je ze ziet verschijnen. Ik vraag je dus om voortaan hiermee rekening te willen houden en niet te snel te denken dat jouw reactie is verdwenen.

   Like

   1. Je kan dat zelf instellen/kiezen via instellingen in het WordPress menu, net zoals je ervoor kan kiezen om een bericht met sleutelwoord te publiceren overigens.

    Geliked door 1 persoon

 3. You do you.
  En met je liefde voor fotografie leer je anders naar de dingen kijken, en overal iets moois in zien. Dat draagt bij tot positief in het leven staan.
  Maar de moeilijke, lastige, zware dagen moeten er ook zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. We kennen allemaal onze ups en downs. De één gaat het allemaal wat makkelijker af dan de ander, maar we zullen allemaal onze weg moeten zoeken. Bezig blijven met dingen die je blij maken en waar je energie van krijgt is altijd goed.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is zeker waar. Die weg zoeken is één zaak, de juiste mensen die me daarbij op de juiste weg helpen een andere. Ik vind hier veel aansluiting, (h)erkenning hier op deze plek. Dat is een opluchting.
   Doen wat goed voelt, verricht echt wonderen soms.

   Geliked door 1 persoon

   1. …en die rivier een andere richting laat stromen, zoiets ja.
    Doet me spontaan denken aan een songtekst van Bram Vermeulen.
    “Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. Het water gaat er anders dan voorheen.”

    Geliked door 1 persoon

  1. Oh spijtig voor jou ook, Lies. Wel treffend verwoord, dat van dat studentenkot. Je hebt wel gelijk, moet ook eens kunnen. En dat weet ik inderdaad, dat je het goed met me voorhebt, daarover bestaat geen twijfel.

   Geliked door 1 persoon

 5. Heel knap van je dat je mindere dagen en verdriet toelaat. Mij heeft het jaren gekost om in te zien dat dat ok is, dat je niet non-stop alle ballen in de lucht dient te houden en perfect dient te zijn. Maar dat, samen met verdriet toelaten en er niet door verdrinken, blijft een work in progress. Als ik dan zie dat anderen dat ook doen, met vallen en opstaan, dan voel ik mij gesterkt dat ik het probeer. Dus bij deze: trots op je dat je dit doet en deelt! X

  Geliked door 1 persoon

  1. De tijd dat het mentale een bijrol speelde, ik mag hopen dat die stilaan verdwijnt. Het kàn en màg niet zijn, dat iemand zich dient in te houden bij een mindere dag. Het is belangrijk om tijdig te ventileren, beste Evi. Mensen om je heen te hebben, bij wie je dat màg toelaten en tonen. De manier waarop men ventileert, kan voor ieder verschillend zijn. ‘Eén van’ de manieren is voor mij, het eens van me afschrijven en vooral ook hier komen delen. Van personen die een zogenaamd perfect leventje hebben, steeds blij en gelukkig, die (mijn en hun eigen) verdriet en zorgen onderdrukken, blijf ik echt waar mijlenver weg. Twee keer een BO geeft heus wel rake lessen mee.
   En ja ik ben daar ook trots op, om het hier te durven delen. Het helpt eenvoudigweg ook anderen vooruit (mag ik hopen).

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.