Creaties·Dag boek·Fragmenten

Eerste hulp bij fotograferen – een boekrecensie

20230203_175422

Het fotografieboek dat helpt de juiste camera-instellingen te gebruiken. Zo luidt de ondertiteling van dit handige boek.

Een handboek dat pasklare oplossingen zou bieden, in fotografeer momenten die anders op een misser zouden uitdraaien, daarnaar was ik op zoek. Omgekeerd ook, was er een foto mislukt, zocht ik naar de reden daarvoor om het elke volgende keer beter te doen.

Ik keek wat rond op internet, las erover in gespecialiseerde magazines rond fotografie en zo kwam ik uit op dit geweldig goede boek – een echte aanrader – door Mark De Rooij.

Over de auteur (boek pag. 5)

Mark De Rooij is fotografiedocent en professioneel landschapsfotograaf. Reeds op jonge leeftijd (18 jaar) kocht hij een camera die je handmatig kon instellen. Het duurde enkele jaren – na het maken van alle fouten die je maar kan maken als beginnend fotograaf – vooraleer hij zijn eigen fotografieschool vorm kon geven. Doordat hij tegen die fouten aan liep, kon hij cursisten ook op gepaste wijze op weg helpen, zich in hun plaats stellen en doelgerichte oplossingen bieden.

Over het boek

Naargelang de situatie/het probleem waar je tegenaan loopt tijdens (of na) het fotograferen, kan je terugvallen op de overzichtelijke inhoudsopgave.

Fotografeer je graag dieren, mensen, steden en gebouwen, landschap en natuur? Wil je meer weten over belichting, beweging, autofocus, de verschillende camera standen (zoals P – A (of AV) – S (of TV) – M of belichtingscompensatie)? Of wil je, je verdiepen in belangrijke instellingen zoals de witbalans, lichtmeetmethode, JPEG versus RAW bestanden en zo meer?

Per onderdeel wordt alles heel klaar en duidelijk uitgelegd, met foto’s als voorbeelden en onderaan elk hoofdstuk een advies voor de instelling per soort situatie met duidelijke pictogrammen. Een boek dat heel vlot leest en erg toegankelijk is, waarin je, je meteen de juiste weg baant. Geen beladen of zwaar theoretische uitleg.

Er worden mogelijke fouten – waar èlk beginnend fotograaf ongetwijfeld tegenaan botst – in de kijker geplaatst en meteen wordt ook de oplossing toegelicht. Enkele voorbeelden ter illustratie:

  • LANDSCHAP EN NATUUR: de achtergrond wordt niet onscherp / het objectief stelt niet scherp in op op bv een bloem/ het zeewater wordt niet spiegelglad/ de maan of een sterrenhemel fotograferen
  • IN DE STAD: het gebouw lijkt achterover te vallen/ de lijn komt net niet vanuit de hoek
  • BEWEGING: het onderwerp is scherp, maar de achtergrond krijgt strepen/ de foto is ofwel te donker ofwel te licht
  • DIEREN: fotograferen met hard zonlicht/ door het glas fotograferen/ welk objectief is er nodig?
  • PORTRETTEN: iedereen scherp op de foto krijgen/ mensen als silhouet bij tegenlicht

Extra bij het boek (boek pag. 5)

Bij het boek hoort ook een bonus, dat online te vinden is. Het is een eBook met verhalen over hoe 25 van de foto’s tot stand zijn gekomen. In dit eBook wordt vaker naar de website verwezen voor aanvullende informatie mbt geavanceerde technieken.

Info/boekentip

Meer info/inkijkexemplaar : Bol.com

Voor wie al verder staat, is er ook het boek Tweede hulp bij fotograferen, van dezelfde auteur.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer boekrecensies lezen?

#Repower – een boekrecensie (2020)
Ja, ik gril! Gourmet – een boekrecensie (2020)
Boekrecensie: Puur lichter leven – Jolijn Hendriks (2016)
Boekrecensie: Puur natuurlijk vrouw – Anntje Peeters (2015)

9 gedachten over “Eerste hulp bij fotograferen – een boekrecensie

    1. Zeker waar, dat werkt inderdaad heel inspirerend. Daar is ook dit boek het levende bewijs van Lies. Binnenkort gaan we overigens met ‘de klas’ op foto-uitstap naar een fototentoonstelling. *benieuwd*

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.