Fragmenten·Ontdek je plekje

Weekendtip: Verbeke Foundation – Kemzeke

We schrijven oktober 2022 – je weet wel, toen de herfst behoorlijk lang op zich liet wachten. Er stond nog eens een uitstapje op zaterdag op het programma. Een weekendtip voor binnenkort misschien, nu de kortste dag alweer achter de rug is?

Na wat gezoek, kwam ik uit op deze Verbeke Foundation (je weet niet wat je ziet). Een bijzondere plek met – op z’n zachtst gezegd – bijzondere collecties. Twee uren is echt wel véél te kort om daar rond te kijken. Al helemaal als je zoals ik graag ruim de tijd neemt om al die indrukken zoveel mogelijk op beeld vast te leggen.

Maar toch…het was de moeite, gelijk hoe. Enkele van deze foto’s kwam ik al tonen in mijn mini-tutorial rond fotografie. Sommigen onder jullie zullen dus een aantal foto’s herkennen. Doch ook nieuw beeldmateriaal dat je in dit bericht zal tegenkomen.

Zo was er deze roestige auto die al gauw in het oog sprong. Ook een zaterdag kan duidelijk ‘roestig’ zijn😉 .

Kleur vind je er ook en het éne object/kunstwerk éne al wat ludieker dan het andere. Ik heb me vaak de vraag gesteld “Hoe komt men er zelfs bij?” zoals bij dat kunstwerk met die toeristische borden (foto 3 van 4). Op z’n minst origineel te noemen.

[Klik op een galerij om elke foto afzonderlijk en uitvergroot te kunnen zien]

Van sommige ‘kunst’werken begreep ik niet echt de essentie, al hoeft dat niet noodzakelijk. Gewoon kijken zonder meer kan net zo goed. We waren er duidelijk niet alleen, er was iemand met een U.F.O. geland (foto midden). Men kan er zelfs overnachten temidden deze kunstsite – voor wie zich daartoe geroepen voelt (not me).

Bij deze wel héél héél erg grOte helikopter voelde ik me plots met m’n 1.62 meter wel héél héél klein. Nota bene de grootste helikopter ter wereld met een lengte van 40 meter, en 8 meter zowel in de hoogte als in de breedte.

Achteraf beschouwd, had ik er beter een persoon bij geplaatst, die verhouding is echt gi-gAn-tisch. Er kwam ook geluid uit die helikopter, van zo’n geluidsbandje, als van iemand die de laatste adem aan het uitblazen was. Licht luguber vond ik dit. Toch maar snel hiervandaan, van deze plek.

Men schijnt ook een voorliefde te hebben voor wilde dieren. Groots en schoon wat sommige betreft. Ze lieten alleszins een diepe indruk op me na. Voor de gekende olifanten groep (foto 3 van 4), heb ik me met de auto even aan de kant gezet. Deze bevindt zich aan de buitenkant van het terrein.

Voorwerpen, kunstwerken en beelden uit hout, riet of steen vervaardigd. Ook die zijn er te vinden.

En nog wat ijzeren en roestige kunstwerken, je vindt ze zowel in de binnen- als -de buitenruimten. Heel speciaal, dit alles. Ik wou nog véél en véél meer zien. Een reden om allicht nog eens terug te keren naar daar.

Met deze kleine selectie – ik nam nog véél méér foto’s – hoop ik jullie een beeld te hebben gegeven van wat je er zoal mag verwachten mocht je er ooit zelf naartoe gaan.

ADRES:

Verbeke Foundation
Westakker 1
9190 Kemzeke

Check zeker hun openingsuren vooraleer je een bezoekje gaat plannen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nog meer weekendtips vind je bij elkaar gebundeld onder [deze link]

33 gedachten over “Weekendtip: Verbeke Foundation – Kemzeke

  1. Dat kan ik me heel goed voorstellen, dat men er meerdere keren terug gaat en telkens (anders) verrast wordt.
   Ik vind zeker niet alles ‘mooi’, wel bijzonder en vooral origineel. Een superleuke plek om te fotograferen, dàt zeker.
   Leuk, die herkenning.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dat is inderdaad persoonlijk, Karel, wat iemand mooi of minder vindt. Ikzelf houd nogal van natuurlijke materialen, zoals ook die olifanten (zijn inderdaad geen mammoeten, ik heb het aangepast).

   Geliked door 1 persoon

 1. Verbeke Foundation bezoeken is echt een reis op zich… en bij fotografen ook erg geliefd. Ik zie dat er weer heel want nieuwe elementen bij gekomen zijn sinds 3 jaar geleden. Bedankt voor de mooie foto’s Hilde.

  Geliked door 1 persoon

  1. Treffend omschreven, Rudi, ‘een reis op zich’. Het is echt heel bijzonder daar. Ik lees dat je er ook al geweest bent. Er zijn regelmatig andere collecties, projecten en in-situ installaties (zie hun website), in het bijzonder vorig jaar (2022) met hun 15-jarig bestaan. Je geraakt er niet op uit gekeken, daar.
   Fijn te mogen lezen, dat je het mooie foto’s vindt.

   Geliked door 1 persoon

  1. Verbeke Foundation is een levende collectie en nooit dezelfde, volgens wat ik op hun website lees. Ik kan me daar iets bij voorstellen en vermoed dat het de eerste- maar zeker niet de laatste keer geweest is, dat ik er was. Daar kan men zich echt uitleven met fotografie.
   Ik ga eens op zoek naar het relaas van medebloggers, het benieuwt me.

   Geliked door 1 persoon

  1. Ja haha zonder moeite Edward, dat van dat geheugenkaartje vol. Dank je wel. Toen fotografeerde ik nog ‘automatisch’, nu zou het er alweer helemaal anders uitzien.

   Like

  1. Gewoon – echt waar – een keertje dòen, niet meer uitstellen. Je komt er werkelijk ogen (en tijd) tekort. Tip: neem er ruim de tijd voor.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.