Fragmenten·Welzijn

Verheugdagen en hoe ik deze realiseer

Kijk jij uit naar de feestdagen? Of sta je er eerder weigerachtig tegenover met het idee van “Daar gaan we weer”? Reken mij maar tot die eersten.

Ik hou absoluut van de sfeer en gezelligheid daarrond. Al heeft het me eerlijk waar dit jaar iets meer tijd gekost om echt in the mood te geraken. Terwijl ik aan dit bericht schrijf, klinken door de radio <voornamelijk> kerstliederen. Dat helpt me al een heel eind op weg.

Een white Christmas wordt het hier helaas niet anno 2022, wel groen en wisselvallig. Gelukkig mochten we ook al een eerste winterprik gewaarworden, dagen van zacht winterlicht en lekker koud winterweer. Goed tegen virussen en zo krijgen we minder insektenplagen in de zomermaanden.

Naar buiten is dan de boodschap, lekker warm ingeduffeld met muts – sjaal – handschoenen en m’n heerlijk zachte, warme winterjas. Zoiets helpt wel.

Anders dan andere jaren – waarin ik al ruim op voorhand de voorbereidingen voor Kerst had getroffen – verloopt het hier dit jaar à l’aise. En weet je, het voelt veel prettiger zo. Geen gejaag, geen druk van ‘ik moet’, wel een omdenken naar ‘ik mag’.

‘k Heb er zonet ook een selfcoaching cursus ‘In 3 weken naar meer energie’ op zitten. M’n dank gaat uit naar m’n werkgever die zoiets mogelijk heeft gemaakt. Ook daaruit heb ik opnieuw veel geleerd.

Donkerte en miezerige dagen zorgen er met name wel eens voor, dat de weemoedige in mij naar boven wordt gehaald. Door m’n gedachten op een ander spoor te zetten – dat doen we zèlf – en hierin je brein te trainen, voelen zelfs de donkerste dagen dan veel lichter.

Verheugdagen creëren door te visualiseren, dingen om naar uit te kijken. En achteraf daarop terugblikken met een dankbaar gevoel, even durven stilstaan, gas terugnemen.

Zo kan ik me voorstellen, de gezelligheid die de komende tijd zal worden gecreëerd. Het samenzijn, samen eten, samen genieten, samen lachen, samen praten, samen feesten. Er zullen foto’s (jaah! foto’s!) worden gemaakt, en achteraf gieten we dat in een fotoboek. Dan hebben we – opnieuw – iets om naar uit te kijken. #Making memories, je weet wel…

Laten we er met z’n allen iets gezellig van maken, kunnen we dat afspreken?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer lezen zoals dit?Hoe ik meer mindful leer leven in m’n dagelijkse doen (5 tips)
Hoe ik meer mindful leer leven in m’n dagelijkse doen (#2) (5 tips)

24 gedachten over “Verheugdagen en hoe ik deze realiseer

 1. Voor mij gewoon een dagje zoals een ander…, ’t is gewoon zo de laatste jaren. Maar het moet ook niet méér zijn, elke dag zou eigenlijk een feestdag kunnen zijn…!
  ‘k Wens jou wel een heel warme, blije, Kerst, met heel veel genietmomenten, om o.a je batterij helemaal vol te laden!
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is Oudejaar/Nieuwjaar ook voor mij, Lies, een dag zoals een ander en ook voor mij helemaal oké. Vind ik een goede ingesteldheid, dat van elke dag een feestdag. Genieten op jouw manier en da’s prima zo.
   Kerst vieren we hier samen. Daar kijk ik wel naar uit, nu het nog op deze manier kan.
   ‘k Wens jou graag van harte hetzelfde toe, warmte, vreugde en blijven genieten van de kleine dingen zoals jij dat zo goed kan.

   Geliked door 1 persoon

 2. mij zeggen geen van die z.g . feestdagen iets , heb ze zowat allemaal gewerkt ook in m’n werkzame leven , als ik wel vrij had , wisten m’n collega’s me wel te vinden
  mooier vind ik die heel oude , ik denk schuur , waar de kabouter oppast , mooie plek voor vleermuizen
  wens je fijne dagen

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat mag je, Karel, we hoeven niet allemaal hetzelfde te denken en da’s helemaal oké.

   Dat moment van die bepaalde foto was ook heel grappig. Een halve minuut ervoor had iemand die kabouter daarop geplaatst. Ik zag m’n kans schoon voor een ietwat andere, geen klassieke (kerst)foto.

   Geliked door 1 persoon

 3. Kerstavond en kerstdag zijn voor mij belangrijke familiedagen. Ik zie daar erg naar uit, maar het moet gezegd worden, het vraagt allemaal veel voorbereiding en opkuis. Maar de figuurlijke warmte maakt veel goed. Letterlijk mag het best wat kouder zijn😦.
  Iedereen samen, groot en klein, voor mij zijn dat topmomenten.
  Maar de stilte daarna doet toch ook heel veel deugd hoor.
  Ik wens jullie mooie lieve dagen.

  Like

  1. Hier vieren we ook Kerst samen in hele kleine familiekring. Fijn en gezellig maar best ook vermoeiend, herkenbaar wat je schrijft.
   Dat wens ik jullie ook toe, vooral veel menselijke warmte en gezellig, gemoedelijk samen zijn.

   Like

 4. Ik hou wel van de sfeer maar een zwaar opgeklopt feest hoeft voor mij niet, gewoon lekker gezellig een hapje en dan languit relaxen met een kopje koffie en een gebakje er bij. Meer hoeft dat echt niet te zijn. Het gaat hem vooral om de Kerstgedachte.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoeft voor mij ook niet persé, we houden het vooral gezellig. Al smaakt het toch telkens weer.
   Oud en Nieuw laat ik aan mij voorbijgaan, da’s voor mij een dag zoals een ander. Aan Kerst en de betekenis ervan hecht ik meer belang.

   Geliked door 1 persoon

 5. Wat (wit) winterweer zou de kerst ten goed komen, maar het weer hebben we nu eenmaal niet in de hand. We zullen weer zelf de slingers moeten ophangen om er een feestje van te maken. Wij doen dat samen zonder copieuze maaltijden en bacchanalen. Hier en daar een extra kaarsje, wat meer groen in de kamer dan normaal en verder af en toe eens een klein hapje en snapje.
  Gezellige dagen gewenst!

  Geliked door 1 persoon

  1. Is inderdaad zo, en dat kunnen we dan maar beter aanvaarden zonder meer. Die spreekwoordelijke slingers hangen hier ook al op.
   Het samenzijn is hier het voornaamste, nu het nog kan. We genieten daar alleszins van.
   Kaarslicht brengt gezelligheid en licht. Naast de kerstboom, die hoort er hier zeker bij.
   Ook daar voor jullie een fijne en gezellige kersttijd toegewenst!

   Geliked door 1 persoon

  1. Iets dat als een verplichting aanvoelt, werkt bij mij niet zo goed… Dus heb ik het mezelf dit jaar een pak makkelijker gemaakt. Dat zorgt meteen voor een ander sfeertje hier thuis ook en is veel aangenamer voor ieder.
   Hoop dat jouw kerstdagen goed mochten verlopen, ik wens het jou alleszins toe!

   Like

  1. Echt een raar gevoel hé. Alsof het voorbije jaar zo mogelijk nóg sneller (aan ons) is voorbijgegaan. Gelukkig waren er ook vele mooie momenten…en binnenkort weer één😊.

   Hoop dat jouw kerst goed is mogen verlopen, ook zonder die bestelling bij de bakker, Sandra.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.