Creaties·Fragmenten

Fotografie: het eindwerk

Het mag dan een hobby zijn, we nemen het wel ‘au sérieux’ zoals hier wel eens wordt gezegd. De lessen fotografie aan de avondschool – gestart in september 2022 – evolueren verder in positieve zin.

Tijdens het schooljaar (volwassenenonderwijs) kregen we al verschillende opdrachten. Het resultaat daarvan kwam ik jullie hier af en toe eens tonen. Immers: gedeelde vreugde is dubbele vreugde 😊.

Intussen werd ook de opdracht voor ons eerste eindwerk bekend gemaakt. We schrijven december 2022. Die opdracht luidt als volgt:

 • Kies een thema als rode draad door je eindwerk.
 • Maak rond dat thema de komende maanden(!) een reeks foto’s.
 • Houdt dit in gedachte: het eindwerk is iets waarin je groeit en steeds beter wordt.
 • De geselecteerde foto’s bundelen alles samen, wat er het voorbije jaar werd aangeleerd
  (zoals beeldtaal, belichting, bewerking, originaliteit, uitwerking en samenhang…)

Dit wordt nog een leuke uitdaging. We mogen gedurende de komende maanden regelmatig beeldmateriaal insturen. Uiteindelijk zal uit al die tientallen foto’s een selectie overblijven, die samen met de medecursisten wordt gekozen.

Ik heb eens door m’n foto archief gebladerd en vond daar enkele voorbeelden van zo’n mogelijk thema (zie verder). De meeste- van onderstaande foto’s stammen nog uit m’n pre-camera tijdperk en werden vooral genomen met de smartphone, dit terzijde.

Voor het eerste thema dat in me opkwam – de kapelletjesroute – voelde ik wel wat. Al vrees ik, dat ik hiermee toch wat op m’n honger ga blijven zitten omdat het mijn inziens niet ‘uitdagend’ genoeg is, te weinig dynamisch. Ik ben er ook nog niet helemaal uit, hoe ik daarin dan de <verschillende> aspecten van de fotografie zou kunnen verwerken. Hierin ga ik me dan ook vermoedelijk ‘vastrijden’.

THEMA: de kapelletjesroute (diverse locaties)

De eindopdracht loopt over verschillende maanden (vanaf december 2022 t/m midden juni 2023) en is dus niet seizoensgebonden. Dat zou wel eens goed kunnen uitpakken in het volgende thema – bruggen – in verband met de verschillende omgevingen waarin zo’n brug kan worden gefotografeerd.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan spoorwegbruggen, bruggen over waterlopen, hangbruggen, bruggen over een autosnelweg (meteen een goede oefening voor ‘panning’😃 – een andere opdracht). De aspecten Van hoog naar laag, en het creëren van diepte door lijnen, komen hierin dan alvast aan bod.

Het valt ook op, dat ik er vaak (onbewust) naar op zoek ga, naar bruggen of ze toevallig tegen kom – onlangs nog. Heeft er ook mee te maken, dat ik graag langs de waterkant vertoef. En wie water zegt, zegt… juist ja.

Bovendien is dit een goede oefening om aan de slag te gaan met m’n zojuist aangekochte statief (#jeuj) en er bijvoorbeeld voor te zorgen, dat er geen mensen in beeld komen, ook al lopen ze daar op dat moment. Jawel, óók dat is mogelijk dankzij een lange sluitertijd.

Mogelijk wordt het dus wel dit thema. Al zal het ook kunst zijn, om daarin voldoende afwisseling aan te brengen…

THEMA: bruggen (diverse locaties)

Niet onbelangrijk: er mogen slechts foto’s in het eindwerk voorkomen, die genomen werden, vanaf de bekendmaking van die opdracht. Met andere woorden: er mag geen archiefmateriaal/eerder gepubliceerd materiaal (zoals de hier getoonde foto’s) worden gebruikt.

Wat dus zoveel betekent als: er goed over nadenken, want daar zal behoorlijk (opnieuw) wat tijd in kruipen. Het dient dus een haalbare kaart te zijn, omdat deze beelden op verschillende locaties worden genomen (dit alles voor en na werktijd). Anderzijds wel heel leuk en vooral weer een reden om op uitstap te ‘mogen’.

Ook het laatste thema hier (deuren en poorten) mocht de voorbije jaren op heel wat bijval rekenen. Toch loop ik ook hier vast, omwille van het gebrek aan variatie. Bovendien vertoef ik <vooral> graag in de natuur, tussen het groen, waar deuren en poorten weliswaar minder voorhanden zijn.

Dan toch maar ‘bruggen’? Of misschien nog een heel ander thema? Aan de slag dan maar, ik weet wat gedaan!

Tips en eventuele ervaringen rond zo’n eindwerk zijn zeer zeker altijd welkom😊.

THEMA: deuren en poorten (diverse locaties)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer lezen zoals dit?

Kijk dan ook eens op de Fotografie pagina op deze blog.

23 gedachten over “Fotografie: het eindwerk

  1. Inderdaad, leuk maar niet evident.
   Da’s fijn om te horen, dank je wel.
   Zal ik wat vaker doen. Ik vind van mezelf dat ik nog héél wat te leren heb op vlak van fotografie maar da’s helemaal oké. Stilstaan is immers achteruitgaan.

   Geliked door 1 persoon

   1. Iedere dag leer je bij. Dat begint al vooral met kijken dan camera in aanslag en enkele foto’s nemen. Om nadien de mooiste eruit te halen
    Een vergeet niet stillevens zijn vaak het moeilijkste. Er speelt veel mee dan.

    Aum Shanti

    Geliked door 1 persoon

 1. Boeiende cursus en uitdaging. Heb je dan tussendoor geen lessen meer?
  Jij gaat daar zeker iets moois van maken, daar ben ik van overtuigd; Jij hebt oog voor mooie hoekjes en kantjes.
  Ik liet zo even mijn gedachten de vrije fantasie en bedacht dat ik zelf iets heb met poorten.
  Het lijkt me een heel leuke opdracht, en de tijd geeft altijd raad. Veel succes.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is het zeker, boeiend en ook uitdagend.
   Oh jawel hoor, de lessen blijven gewoon doorlopen tot het einde van dit schooljaar (behalve tijdens de schoolvakanties).
   Dank je voor dat mooie compliment. Ik merk inderdaad dat ik ook daarin aan het evolueren ben. Het sprak me altijd al aan, het fotograferen en ik zag ook die details voorheen. Nu steeds meer en meer, echt zo tof!
   Ik laat het nog even in beraad, al ben ik er zo goed als uit, wat het thema betreft.

   Geliked door 1 persoon

 2. Kapelletjes vind ik nochtans een mooi onderwerp. Ook de vele details, die je daar vindt: deurknoppen, sloten, tralie-/hekwerk, beelden, offerblokjes, kaarsen, de kapelletjes zelf natuurlijk…
  Ga maar eens snuisteren op m’n blog, ‘kapelletjes’. Je vindt wel wat…
  Succes, ook met een ander onderwerp!
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh, leuk om deze tips te mogen ontvangen, waarvoor dank Lies. Zo had ik het zelf nog niet bekeken, dus top tips. Op één of andere manier wil ik altijd stoppen onder de baan, als ik zo’n kapelletje tegenkom. Maar heb dan bijvoorbeeld geen tijd, de camera niet bij of er is geen mogelijkheid om daar vlakbij te parkeren… Doet me toch even nadenken.
   Dank je wel voor de succeswensen. Ik kom eens ‘piepen’ op jouw blog, mercikes!

   Geliked door 1 persoon

 3. Je bent alvast heel goed bezig Hilde en ik denk dat de tips die Lies je hierboven gaf heel veel waard zijn en ze gelden trouwens voor elk onderwerp. Ik geef zelfs toe dat ik vaak de fout maak om me vaak op het onderwerp op zich te concentreren, terwijl er in de details veel meer rijkdom schuilt.
  Alvast heel veel succes met je eindwerk, dikke duim !

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel Rudi. Dit werkt heel motiverend. Details zijn mooi om bijvoorbeeld de scherptediepte in beeld te brengen. Ik denk ook dat er – nu ik die tips van Lies meekreeg – nog net iets meer uitdaging zal liggen in dat thema. Het moet niet zo evident zijn, da’s net het leuke eraan. Betrap mezelf er overigens op, dat ik zonet het internet aan het afstruinen ben naar voorbeelden in dat thema. Dus ja, misschien…wie weet…
   Dank je wel voor de succeswensen en de duim!

   Geliked door 1 persoon

  1. Zelf ben ik de laatste die dit zo zal uitspreken, dat ik ‘het top zal doen’. Eerst zien en dan geloven. Maar al deze aanmoedigingen hier doen me wel ontzettend goed.
   Het is een leuke oefening, die denkoefening en wat je zegt is waar. Plots is het daar, dat idee. Wat fotografie al niet met een mens doet hé😊.
   Dank je wel voor deze succeswensen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Intussen heb ik al iets meer duidelijkheid rond de opdracht. Ergens wel goed, dat het een uitdaging is, zo leer ik het meeste bij.
   Dank je voor die lovende woorden, dat is extra motiverend.
   Fijne avond voor nu.

   Like

 4. Het juiste idee vinden is het halve werk. Het bovenstaande allemaal zo lezend, denk ik dat je al een mooi eind op weg bent in die zoektocht. Met alleen totaalshots van kapelletjes of bruggen ben je niet naar mijn idee. Wat meer diepgang om een thema in verschillende foto’s te verweven, maakt het naar mijn idee sterker. Maar dat had je al denkend en lezend zelf ook al ontdekt, geloof ik.
  Ik wens je veel succes met de uitwerking van je opdracht en ik blijf graag wat volgen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Intussen heb ik de verschillende ideeëen ook aan de avondschool eens in de groep gegooid. Het begint stilaan meer vorm te krijgen, m’n ideeën.
   Altijd fijn om tips aangereikt te krijgen, dank je wel ook voor de succeswensen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.