Fragmenten·Ontdek je plekje

Weekendtip: Sint-Amands aan de Schelde

Sint-Amands zal bij sommigen onder ons wel een belletje doen rinkelen, als ik in één adem ook de naam Emile Verhaeren noem. Het ligt daar mooi en vredig, dat dorp aan de Schelde in de provincie Antwerpen en deelgemeente van Puurs. Aan de waterkant vind ik vaak rust, zo ook nu weer.

Voor een schoolopdracht onderzocht ik de verschillende mogelijkheden om ‘Subframing’ (of ‘Kader in een kader’) vast te leggen met die camera. Ik ben wat beginnen experimenteren😊. Eerst heb ik wat uitgeprobeerd met het mooie uitzicht daar vanop de kade.

Vervolgens ook wat geëxperimenteerd met een aantal aanwezige beelden en objecten. Het graf van wijlen Emile Verhaeren (1855 – 1916) mocht uiteraard niet ontbreken bij m’n bezoek. Bij dat beeld ‘Les heures’ of ook ‘Liefdegetijden’ heb ik verschillende foto’s moeten maken, vooraleer er één naar m’n zin was. Het (te) felle licht die dag zat er zeker voor iets tussen.

Dit prachtige beeld is van de hand van Jan Mees (1931 – 2017) en werd opgedragen aan Emile Verhaeren en zijn echtgenote Marthe Massin (1860 – 1931). Ga vooral eens dichterbij dat beeld kijken als je Sint-Amands bezoekt. Verder in dit bericht zal je begrijpen waarom.

Ik zag ook mogelijkheden voor de schoolopdracht met als thema ‘Kleur’, zowel in het dorp als aan de kade. Datzelfde beeld deze keer gefotografeerd vanuit een ander camerastandpunt. En jawel, m’n allereerste fotobewerking met Lightroom Classic is een feit (jeuj!).

Een reeks portalen kwam ik ook tegen. Ik heb duidelijk iets met mooie portalen en dito wat mooie, oude architecturen betreft. Dit zou wel eens dienst kunnen doen voor de opdracht met als thema ‘Ritme’. Er hing ook al iets van kerstsfeer ❤️ in de lucht (foto midden). Over precies één maand is het zover. We schrijven vrijdag 25 november 2022.

Tot slot en reeds op weg naar m’n auto, zag ik m’n kans schoon om ook wat extra foto’s voor de opdracht ‘Van scherp naar onscherp’ (of scherptediepte) te maken. De manuele scherpstelling gebeurt hierbij telkens op een ander punt (foto’s 1 – 2 aan de kerk) of op een punt waar men het niet verwacht (foto 3 aan de plaatselijke bibliotheek).

Zomaar wat foto’s zitten er hier ook tussen, leuke en soms zelfs grappige details en/of kleuraccenten die me op dat moment opvielen (foto’s 4 -> 6). Reeds onderweg naar huis viel ook dit mooie gebouw (foto 7) op. Het is het gemeentehuis van Sint-Amands, onroerend erfgoed en eveneens een foto waard. Gelukkig was het een weekdag – voor mij een snipperdag bovendien – en kon ik vlot parkeren daar vlakbij dat gemeentehuis.

Ik heb er ook nu weer veel plezier aan beleefd, aan dat fotograferen😊.

Groetjes en voor nu alvast een fijn weekend toegewenst — Hilde.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De vorige weekendtips gemist?

Je vindt ze bijeen gebundeld onder [deze link].

17 gedachten over “Weekendtip: Sint-Amands aan de Schelde

 1. Je hebt het fotograferen al knap onder de knie. Heel mooie foto’s. Naar Sint Amands fietsen wij geregeld via de Scheldedijken vanuit de Weert. We nemen dan ook het pontje en keren dan terug via Hamme. Altijd mooie zichten gegarandeerd.

  Like

  1. Er zitten inderdaad opdrachten tussen die niet zo evident zijn, Lies. Veel blijven oefenen is de boodschap. Stilaan krijg ik het onder de knie, dank je voor deze mooie aanmoediging. Groetjes, Hilde.

   Geliked door 1 persoon

 2. Mooie foto’s! Mijn moeder is oa afkomstig van Sint-Amands dus ik ben er wel eens op bezoek geweest bij mijn grootmoeder, maar dat beeld heb ik niet van dichtbij bekeken, jammer maar blij het nu zo te kunnen zien. Ik ben ook wel fan van die subframing, zo zouden er meer foto’s mogen genomen worden :-)!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey Inge 😃. Dan is dit wel bekend terrein voor jou, leuk! Ik was er ook afgelopen zomer, zonder het van dichtbij te bekijken. Blij dat ik dat nu wel heb gedaan. Het is een beetje een uitdaging, die subframing, maar wel heel erg leuk om op zoek te gaan naar de verschillende mogelijkheden. Leuke reactie, dank je wel!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.