Fragmenten·Wonen en méér

De bank (LGBTQ)

In de gemeente waar ik woon, staat een regenboogbank. Of beter: er stond er één. Onbegrijpelijk vind ik dat. Deze regenboogbank werd door vandalen al verschillende malen vernield.

Van de eerste versie van deze regenboogbank – we schrijven juni 2021 – nam ik ooit bovenstaande foto (geweldige uitvinding toch, de screen shot).

Toen ik er enkele maanden later voorbijfietste, was ik onthutst over diezelfde plek. De bank was niet meer, nog slechts enkele plankjes was alles wat ervan overbleef. Volledig afgebroken, vernield, totaal verwoest.

Intussen is ze al tot driemaal toe verwoest geweest. De laatste keer gebeurde dit met een kettingzaag. Telkens opnieuw geeft het gemeentebestuur de vandalen lik op stuk en wordt deze regenboogbank in ere hersteld. De nieuwe bank bevindt zich nu op een plek waar er meer sociale controle is en in het oog van een bewakingscamera. We schrijven november 2022. Hopelijk blijft ze deze keer gespaard.

Er werd ook een warme oproep gelanceerd, om een statementwandeling te maken voor meer verdraagzaamheid. Een soort van ode ook aan De bank. Het was die dag een hele sombere, mistige en geplaagd-door-regenvlagen dag. Ik was er wel in gedachte bij maar met die gevoelige luchtwegen van me, hield ik die boot af. Ik heb hoedanook in gedachte meegestapt met de sympathisanten.

Het was een warme oproep voor meer warmte en -verdraagzaamheid. Ik kan niet vatten, waar deze vandalen vandaan komen. Als ik door deze stad op wandel ben of ga fietsen, bekruipt me géén – ik benadruk géén – gevoel van onveiligheid of onverdraagzaamheid. Of misschien ben ik er niet zozeer mee verweven, met de mensen van de stad? Dat is ook een mogelijkheid. Veel verder dan eens een babbeltje met mijn eigen fijne buren, reiken m’n contacten met deze stad niet.

En da’s ook helemaal oké, weet je.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

P.S.: Je merkte in de titel ook de afkorting LGBTQ op. Waarvoor die letters staan, vragen sommigen onder jullie zich mogelijk af. Er is al heel wat rond te doen geweest de laatste tijd. De LGBTQ gemeenschap omvat:

L – Lesbian
G – Gay
B – Bisexual
T – Transgender / Transsexual
Q – Queer

De regenboogkleuren zoals van die bank verwijzen naar deze gemeenschap. Hiermee wordt de boodschap ‘Hier is iedereen welkom’ uitgedragen. Er worden ook al zebrapaden in regenboogkleuren omgetoverd hier en daar. Kan ik alleen maar toejuichen!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

28 gedachten over “De bank (LGBTQ)

 1. Toch erg dat men zoiets stuk maakt. Iedereen zou mogen uitkomen voor zijn geaardheid maar spijtig genoeg kan dat soms niet.
  En het ergste van al is. Twee vrouwen die zoenen of hand in hand lopen daar hebben ze geen probleem mee. Maar zijn het mannen dat wordt niet getolereerd.
  Net zoals er nu gebeurd bij het wk voetbal en de armband tegen verdraagzaamheid.

  Aum Shanti

  Geliked door 1 persoon

  1. Vind het ook erg en vooral onbegrijpelijk. Het zou niet mogen zijn, dat men zijn OF haar geaardheid moet verbergen. Er is nog veel werk aan de winkel en dat vind ik erg spijtig en te betreuren.
   Het nieuws volg ik heel sporadisch nog, omdat het toch veelal negatieve berichtgeving omvat, wat hier door jou ook wordt bevestigd.

   Geliked door 1 persoon

  1. Onbegrijpelijk vind ik dat. Ik vraag me oprecht af wie ‘ze’ zijn. Ik voel die onverdraagzaamheid hier niet zo. Ze gingen ook heel sluw te werk, met grove middelen. Dat geen mens dat gehoord of gezien heeft? Heel vreemd.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb het nooit begrepen waarom mensen dingen die niet van hen zijn zomaar kapot maken. Vandalisme is een vreemd én vreselijk gedrag.
  Net zomin als ik begrijp waarom mensen elkaar niet gewoon laten zijn zoals ze zijn. Waar is de verdraagzaamheid?

  Like

  1. Inderdaad…waar is de verdraagzaamheid? M’n woorden zijn nog niet koud, of ik word hier al op de vingers getikt. Een andere medeblogger – die reactie zit uiteraard bij het verticaal klassement 😠 – die het blijkbaar leuk vindt om enkel te reageren als diegene me kan corrigeren, enkel dan😢.
   Dus over verdraagzaamheid gesproken, live and let live…

   Like

  1. Wat een toeval van die regenboog (?? hier is het al donker aan het worden🤔).
   Zoiets begrijp ik ook niet, ook niet als het een gewone bank zou zijn overigens.
   Zowel iets stuk maken als kwaadwillig je onverdraagzaamheid uiten, vallen hier niet te vatten.

   Geliked door 1 persoon

  1. Zoiets snapt geen enkel normaal mens. Toen ik het de eerste keer zag, die verwoeste bank, was mijn ongeloof al erg groot. Wie doet nu zoiets? Wat bezielt zo iemand? Ik kon toen, op dat moment, geen woord uitbrengen, zo verbouwereerd was ik. Om dan daarna te mogen vernemen dat ze nóg eens tweemaal werd vernietigd.
   Er staat nu een nieuwe bank op die nieuwe plaats. Ik ben er vandaag naartoe geweest en ieder die me dan daar ter plekke aanspreekt, deelt deze gedachte. Het doet de ronde…

   Like

 3. Ik begrijp het niet waarom mensen zo onverdraagzaam zijn geworden . Wat hebben ze daar nu aan in dit geval om die bank te vernielen? Eigenlijk is het fijn dat de gemeente daar niet aan toegeeft! Straks schilderen ze de gekleurde zebrapaden ook wit . Zal wel moeilijker zijn zonder op te vallen want zoiets doen ze meestal dat niemand hen ziet. Laf op de koop toe.
  Kijk ook dat gedoe in Qatar ivm die armbanden .Toch erg dat die rijke lui zoiets verbieden. Daar is er al geen vrije meningsuiting en helemaal niet wat lgbtq+ betreft

  Geliked door 1 persoon

  1. Net zoals jij, begrijp ik dit evenmin. Ik vraag me echt af, wat zulke mensen bezielt, waarmee die bezig zijn en wat hun beweegreden is om zoiets te doen. Ik sta zeker ook achter de beslissing van de gemeente, om daaraan niet toe te geven.
   Het voelt wel dubbel, dat gebeuren, want een bank die wordt vernield met een kettingzaag en niemand die iets gehoord of gezien heeft? Daar maak ik toch wel m’n bedenkingen bij…
   Het is ook heel actueel deze dagen, inderdaad. Het nieuws vermijd ik steeds vaker maar dit thema gaat overal over de tong. Ook de bank in eigen gemeente krijgt veel aandacht. Ik ben gisteren gaan kijken naar (en nam een foto van) de nieuwe bank. Spontaan spraken voorbijgangers en fietsers me aan en elk van hen drukt dezelfde hoop uit, dat ze deze keer hopelijk mag blijven (be)staan.

   Like

  1. De zebrapaden in regenboogkleuren zie ik ook steeds vaker verschijnen. Dat kan ik alleen maar toejuichen😊.
   Geen enkel normaal mens begrijpt, waarom die vernielzuchtigen telkens opnieuw toeslaan. Nu maar hopen dat het nieuwe – intussen vierde – exemplaar mag blijven (be)staan. 🍀

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.