Creaties

Fotografie: diepte (beeldtaal 3 van 4)

Diepte in een foto creëer je door een aantal factoren. Je hebt ongetwijfeld al gehoord over diepteperspectief, één van die factoren. Je richt de aandacht tot een bepaald punt, door andere punten daar naartoe te leiden.

Voorbeelden zijn hier legio. Denk maar aan de vele ontelbare foto’s die worden gedeeld op sociale media van wandelwegen, -vlonderpaden of -bruggen.

Iets meer diepte krijg je als je een bijkomende factor – met name herhaling – toevoegt. Over herhaling werd hier eerder al iets toegelicht (zie het bericht over ritme – link onderaan). Die herhalende elementen kunnen zowel symmetrisch als asymmetrisch zijn.

Je kan ook diepte en meer dynamiek creëren in een foto, door te starten vanuit een andere invalshoek. Je laat de toeschouwer dan vertrekken vanuit een bepaalde hoek in je foto. Op die manier neem je diegene als het ware mee tot een bepaald eindpunt/hoogtepunt. Hier let je erop, dat het eindpunt/hoogtepunt ook volledig zichtbaar op de foto staat.

Niet enkel in de natuur vind je diepte. Bepaalde architecturen kunnen ook voor diepte zorgen. Denk maar aan gaanderijen in oude gebouwen, -aan (metro)stations of een trappenhal die je van bovenaf fotografeert. Hierbij nog enkele foto’s genomen in Boedapest.

Wat leuk is op de tweede foto: de dame op de foto kijkt ook naar het eindpunt waarheen de lijnen leiden (wel even de volledige foto erbij nemen). Dit versterkt de kijkrichting van de toeschouwer. Over lijnen gaan we het dan weer hebben in een volgende blog.

[Klik op een galerij om elke foto afzonderlijk en uitvergroot te kunnen zien]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer lezen zoals dit?

Fotografie: een beweging bevriezen
Fotografie: de regel van drie (beeldtaal 1 van 4)
Fotografie: ritme (beeldtaal 2 van 4)

10 gedachten over “Fotografie: diepte (beeldtaal 3 van 4)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.