Fragmenten

Hoe ik meer mindful leer leven in m’n dagelijkse doen (#2) (5 tips)

stenen

Terwijl ik de blogosfeer afspeur, bemerk ik hoe de struggle voor nogal wat medebloggers nog niet gestreden is. Nu ben ik de laatste, om daar iets op aan te merken. Ik ben namelijk zelf zo’n denkbeest, bij wie het hoofd wel eens een sneller loopje neemt dan wat het lichaam aankan. Volgers weten waarover ik het heb. En toch…lijkt het me opportuun om daar eens bij stil te staan, temeer omdat we op die manier elkaar wel kunnen verder helpen.

Zo heb ik voor mezelf uitgemaakt, om op zoek te gaan naar methodes die mij alleszins helpen om niet – opnieuw – te belanden in die neerwaartse spiraal. Eén van die methodes kwam ik hier het voorbije jaar toelichten, met name in Woord van de maand. Het meer bewustzijn in het moment zeg maar.

Het positief voeden van dat bewustzijn kan op verschillende manieren. Inspiratie daartoe vind ik door erover te lezen, door het proefondervindelijk te beleven ook. Hele eenvoudige methodes waarvoor je overigens geen speciale tools nodig hebt, niet superlenig hoeft te zijn maar gewoon, heel gewoon je eigen zelve. Het luisteren naar die innerlijke stem, het dichter komen tot…

De volgende 5 tips kunnen hopelijk ook jou verder op weg helpen…

Tip N° 1: count your blessings

Een schriftje waarin je iets kan noteren, meer is er niet nodig. Sta per dag eens vaker stil bij wat er wèl goed is gegaan, waarvoor je dankbaar bent. Geloof me, het helpt! Iets wat je handmatig opschrijft (dus niet op een tablet of PC intypen) wordt ook beter opgenomen in je hersenen, zo leert ons de cognitieve psychologie. Als zoiets dan positieve gedachten uitlokt, wordt hiermee het stofje dat serotonine (ofte het gelukshormoon) noemt, aangemoedigd. Het is precies dat stofje dat zorgt voor een beter mentaal welzijn.

Tip N° 2: mijd negatieve berichtgeving

Het is heel simpel: wat niet weet, niet deert. Met andere woorden: als je geen pijnlijke berichtgeving hoort/leest, hoef je, je er ook niet in te ergeren, -verdrietig/teleurgesteld erdoor te zijn. Ik mijd daarom precies om die reden, media (nieuws – berichtgeving) zoveel mogelijk. Het radionieuws wordt hier vaker uitgeschakeld, het journaal slaan we al eens vaker over. Ik lees geen kranten (tenzij De zondag en dan nog, enkel die pagina’s waar ik iets aan heb, in positieve zin).

Met een studente in huis, is dat met name vaak een bron van ergernis, een aanleiding ook voor spanningen in huis, wat de media ons door onze strot duwt. Jonge mensen willen uitgaan, plezier maken, géén uur- en geen beperking van hun persoonlijke vrijheden opgelegd krijgen. Ik begrijp dat, ik blijf dat erg vinden – we zijn immers zelf ook jong geweest – maar ik wil anderzijds ook een ontspannen sfeer hier thuis behouden. Vandaar…

Tip N° 3: bewustzijn in het moment

Door meer bewust om te gaan met onze vijf zintuigen, verleg je de focus. Enkele concrete voorbeelden:

 • Voelen hoe het warme water over m’n handen stroomt terwijl ik de handmatige afwas doe.
 • Terwijl ik de haren uitspoel, merken hoe dit telkens weer deugd doet. Dit heel bewust aanvoelen.
 • Het lavendelzakje dat naast me ligt en me die weldadige geur geeft, terwijl ik langzaam maar zeker de slaap vat.
 • Douchen voor het slapengaan, met een ontspannen rozengeur.

Vaak heeft het te maken met geuren en hoe deze iets positief oproepen. Tenminste toch, voor wie hiervoor open staat, met een open en ontvankelijke geest, zonder een vooroordeel. Lees hiertoe ook [Wat geuren vertellen en waarom ik ervan houd].

Tip N° 4: mediteren hoef je niet altijd te leren

Mediteren, da’s in feite niet veel meer dan: je 5 zintuigen bewust(er) aanwenden waar van toepassing. Dit is zo’n goede oefening daarvoor:

 • Noteer 5 dingen die je kunt zien.
 • Noteer 4 dingen die je kunt voelen.
 • Noteer 3 dingen die je kunt horen.
 • Noteer 2 dingen die je kunt ruiken.
 • Noteer 1 ding dat je kunt proeven.

Het lijkt misschien heel simpel, maar is het niet (Heb je ze al, 15 dingen in totaal?). Ik heb het zelf ondervonden, hoe ik vaak bezig was met wat er minder toe deed. Hierdoor liet ik het simpele, vanzelfsprekende vaak aan me voorbijgaan. En dat is jammer, want er is nog zoveel moois, ik ben er me nu meer van bewust en nog véél belangrijker: ik voel me gelukkiger!

Tip N° 5: doe wat goed (aan)voelt

Het heeft me vele decennia gekost, voor ik erachter kwam dat ik tot dan toe vooral had geleefd in functie van anderen. Hoe anderen over me zouden denken, als ik iets wel of niet deed. Ik functioneerde vaak om anderen plezier te doen, volgde blindelings wat me werd ingegeven.

M’n zwakkere zelve geloofde tot dan, dat alles wel altijd goed zou komen, zolang ik maar aan de noden en behoeften van anderen voldeed. Vergat daarbij de meest belangrijke persoon, met name mezelf. Een keerpunt heeft ervoor gezorgd dat het nu wel anders verloopt.

Soms vind ik mezelf zelfs een ‘koele tante’. Niets is minder waar, zo werd ook bevestigd door m’n psychologe. Ik ben gewoon aan het veranderen, in positieve zin. Bewaak die grenzen beter, weet nu vooral wat ik wèl en – nog veel belangrijker – wat ik niet méér wil. Dus ja…doen wat goed (aan)voelt en dicht bij jezelf blijven. Daar komt het op neer.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Eerder verschenen:

Hoe ik meer mindful leer leven in m’n dagelijkse doen (5 tips)

19 gedachten over “Hoe ik meer mindful leer leven in m’n dagelijkse doen (#2) (5 tips)

 1. Vaak heeft een mens veel meer aan concrete tips dan aan de algemene theorie. Dank voor het delen, geplukt uit eigen ondervinding, beter kan niet.
  Jij een koele tante?? Naar ik je ken uit je schrijven denk ik dat je daar geen enkele verbinding mee hebt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, geplukt uit eigen ondervinding, met (veel) vallen en opstaan. Dat van die koele tante klopt inderdaad niet. Wel merk ik, dat ik nu – veel minder dan vroeger – meega in het verdriet van anderen, al raakt het me nog steeds. Het is ‘de manier waarop’ het me raakt, die aan het veranderen is. Vandaar 😉.

   Geliked door 1 persoon

  1. Die veranderingen zijn er niet gekomen zonder slag of stoot. Dat is het leven, en het is bij niemand elke dag rozengeur en maneschijn. Precies dat maakt een mens sterker, die inzichten.

   Like

 2. Bewustwording van jezelf, mooi doel zeg!
  Gevoel .. ik ben echt een mens wat dingen doet op gevoel, kwam afgelopen week ook weer ter sprake in een gesprek over onze pleegkinderen. En ik kan er eigenlijk altijd wel op vertrouwen.
  Ik wens je een mooie januari maand toe! xx

  Like

  1. Dat lukt hier ook steeds beter. Fijn, zo’n herkenning en heerlijk, te lezen dat je er zo goed op kan vertrouwen. Ook ik, wens jou een fijne januari maand toe, van harte x.

   Like

 3. Hele goeie en haalbare tips!
  Doorheen de afgelopen twee jaar ben ik zelf al aan de slag gegaan met het noteren van kleine gelukjes elke dag. En sinds kort heb ik dat uitgebreid met elke dag ook positieve dingen te noteren over het werk en mezelf. Media en negatieve berichtgeving vermijd ik ook zoveel mogelijk. Helemaal aan het begin van corona volgde ik dat wel, met als gevolg dat ik niet meer sliep, panikeerde, …. dus sindsdien vermijd ik kranten en het nieuws waar ik kan. Ik krijg de maatregelen enzo wel op andere manieren mee.
  Mediteren en bewust zijn in het moment zijn hier nog werkpunten, maar wel dingen waar ik dit jaar verder met aan de slag wil gaan. Want het is wat je zegt: al die dingen helpen me stuk voor stuk om niet in die negatieve spiraal terecht te komen.

  Like

  1. Veel van wat je hier schrijft is dus ook voor mij herkenbaar. Wat ik ook heb geleerd: hoe meer ik mezelf iets eigen maak, hoe beter dat lukt. Geduld hebben met onszelf, ook dat 😉.
   Goed bezig ook jij Evi. 👍🍀

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.