Fragmenten

Wat 2021 bracht

We naderen stilaan het jaareinde van 2021. Ook dit jaar blik ik daar graag even op terug, want…het was me het jaartje wel! Een jaar van groei, van eens vaker stilstaan – letterlijk dan wel figuurlijk -, van <de juiste> keuzes maken, het jaar van de veranderingen. Hoe, dat lezen jullie in dit jaaroverzicht 2021.

JANUARI: Het nieuwe jaar werd goed gestart. Ik genoot met volle teugen van wandeldates, van die eerste sneeuw, van een thuisworkshop aromatherapie. Snipperdagen waren méér dan welkom. Niet veel later zou blijken dat enkel dat niet langer voldoende zou zijn…

FEBRUARI: Nog méér…wandelen, in- en uit de sneeuw. Genoten heb ik zeker. Ik maakte het mezelf ook zo aangenaam mogelijk, met bloemen, klein geluk van mezelf of van anderen (wat mij ook gelukkig maakt, overigens).

Zo was er dit sneeuwhart van de voormalige buurtjes, uitgerekend op Valentijnsdag. Zo mooi en vooral… zo blij voor hen! Ze zijn intussen verhuisd en af en toe horen/zien we elkaar nog. Hopelijk kunnen we daar in 2022 een vervolg aan breien (I. 😉 ).

Wie tussen de regels kon lezen, zal echter toen wel gemerkt hebben dat het steeds lastiger om dragen werd, de zwaartes die ik al geruime tijd meezeulde. Die maand heb ik dan ook pro hulp ingeschakeld. Niet lang daarna volgde het verdict. Ik moest gas terugnemen, dat ging niet anders.

In het wondermooie boek van Charlie Mackesy – cadeautje aan mezelf – vond- ik later de juiste verwoording en uitbeelding hierrond:

BRON: Charlie Mackesy: De jongen, de mol, de vos en het paard.

MAART: Het begin van een lange herstelperiode, zoals jullie hier konden lezen. Een confrontatie met mezelf terwijl ik zo goed en zo kwaad ik kon, die ogen bleef openen voor al het mooie en waardevolle.

Er werd – logisch gevolg – nog maar weinig geblogd, laat staan gelezen, de joie de vivre was eruit. Aan zelfreflectie gedaan des te meer. En dat was nodig, wilde ik goed herstellen.

APRIL: Ik zocht – en vond ook – andere manieren om me te kunnen bezighouden [In: Over plaatjes en hun verhaaltjes]. Lezen – wat ik tot dan graag had gedaan – lukte immers totaal niet meer. Iets wat overigens eigen is aan…

Er werd tevens plaats, ruimte en tijd vrijgemaakt voor die andere hobby van me, die nu plots meer aandacht kreeg met name fotografie.

Ik kreeg meer inzicht in alles [In: Dit wil ik nu anders doen]. Genoot voor het eerst meer bewust van m’n balkonterras. Naarmate alles daarop in bloei schoot, leek het of ook ik een <mentale> groei kende.

Symbolischer bestaat er niet! Bewuster leren kijken, bewuster leren genieten, dat zéker heb ik het afgelopen jaar geleerd!

Met mondjesmaat kwam die energie terug. Ik waagde me aan een eerste daguitstapje, alweer tussen de bloemen. Die doen me duidelijk goed :-D.

Een uitstapje dat ervoor heeft gezorgd dat de zin weer terugkwam. De zin in Op stap, Er even tussenuit. Ik besloot om Mijn 5 favoriete bestemmingen nog even in de verf te komen zetten. Het voedde me met positiviteit, nieuwe levenslust. Al was er nog wat werk aan de winkel…

MEI: Ik wou- en zou hieruit geraken. Bleef naarstig verder werken aan mezelf. Het ging de goede richting uit, want kijk, ik trok m’n dichtersjas nog eens aan en dat uitgerekend op Moederdag.

Vond opnieuw vreugde om buiten te zijn, één met de natuur. Ging op wandel – zelfs alleen – en maakte foto’s dat het een lieve lust was. De drempel was eruit. Al bleef ik waakzaam, dat ik m’n eigen ritme hierin bleef volgen.

luchten

JUNI: Het was pas in de helft van het nieuwe jaar, dat ik al iets méér aandurfde. Ik kreeg toestemming van m’n zorgverleners om het werk terug op te pikken, zij het wel deeltijds. Stap voor stap, iets wat me ook werd ingefluisterd door wie dicht bij me stond (en daar ook nog steeds staat).

Ik sloot aan in het rijtje voor die heerlijke photo challenge, wat voor mij overigens een extra stimulans is geworden om (nog) meer bewust in dit leven te staan. Mijn dank aan het adres van Anne, die deze challenge op poten had gezet, is nog steeds heel groot! En zoals ik toen ook schreef in een logje:

Er is hoop.

Er is licht.

Er is (opnieuw) vreugde.

Wat me bijkomende vreugde had geschonken, bleef één met me. Ik vond, ik verbond. M’n dochter haalde in juni haar eerste bachelor diploma. Ook dàt was voor mij een extra duwtje in de rug en een grote zorg minder in m’n hart!

JULI – AUGUSTUS Ontdekken, beleven, bewustzijn, dat waren ook de kernwoorden voor de zomermaanden. Weliswaar nog niet klaar voor een vakantie veraf maar hé, hoefde ook niet want hier was zoveel moois te beleven, te ontdekken dichtbij huis.

Dè ontdekking van het jaar, waren voor mij toch zeker ook wel de vele mural art/urban art uitstapjes zoals die van Tour ElentrikViewmasters en Mechelen muurt. Méér dan de moeite!!

Ik bleef het rustig aan doen. Niet in het minste dankzij de aanmoediging van wie dicht tegen me staat en me is blijven steunen, door dik en dun. Ik kreeg kaartjes, ik kreeg bloemen, ik kreeg lieve woorden en kleine attenties om te zoenen.

SEPTEMBER – OKTOBER Something got me started en ik bleef rustig op hetzelfde ritme verdergaan. Al ging ik al eens vaker op uitstap. Een hele bijzondere plek, waar ik naar mijn gevoel op het gepaste moment ben geland, was het Scheepvaartmuseum te Baasrode. Een rust die ik nooit eerder heb ervaren! Heel bijzonder die dag. Het blijft voor eeuwig en twee dagen in mijn memorie!

Ik had/heb ook steeds meer aan zulke stilteplekken – zoals ik ze noem – en dat was in oktober niet anders met mijn bezoek aan het Begijnhof te Dendermonde.

Op gezondheidsvlak kreeg ik te maken met enkele kwaaltjes, niets verontrustend maar gewoon wat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Ik maakte van de nood, een deugd en m’n aankoop van die eerste mutifocale bril was meteen inspiratie voor een nieuw logje (waar anderen ook wat aan hebben 😉 ).

NOVEMBER

De laatste maanden van het jaar zijn hier erg rustig verlopen. Rust die ik vond door vooral mezelf te blijven volgen, volgens wat m’n gezondheid aankon en nog steeds -kan. Zo ook heeft die aankoop van m’n eerste boxspring er mee voor gezorgd dat het de goede richting blijft uitgaan, zowel fysiek als mentaal nota bene.

Tijdens de herfstperiode vooral – nog voor wintertijd – sta ik het dichtst tegen mezelf. Het is het seizoen waarin m’n zintuigen het meest worden aangewend. Ik zie, hoor, ruik, proef en voel dan veel bewuster tegenover andere seizoenen. Zo’n wandeling waarin ik op zoek ben gegaan naar paddenstoelen deed me dan ook ontzettend deugd.

paddenstoelen

DECEMBER

De dagen waarop de zon scheen mogen dan weliswaar schaars geweest zijn, maar àls ze scheen trok ik erop uit, naar buiten. De laatste maand uitwuiven deed ik op dezelfde manier als hoe het is gestart: al wandelend en genietend van de natuur. Kijk maar…

Thuis was er sfeer, was er gezelligheid, was er het samenzijn. De kerstdagen verliepen rustig, omringd door hen die we graag dichtbij ons hebben. Er werd de afgelopen periode, tijd gemaakt voor elkaar, met elkaar, zowel thuis als elders. Ik had me geen schonere kerst kunnen dromen! En geen mooier begin om het nieuwe jaar te starten…

Mijn oneindige dank gaat uit naar ieder die hier mee voor heeft gezorgd.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer lezen zoals dit?

Wat 2020 bracht
Wat 2019 bracht
Wat 2018 bracht
Wat 2017 bracht

20 gedachten over “Wat 2021 bracht

 1. Fijn om hier te lezen. Woorden waarin ik vooral, ondanks tegenslagen, positiviteit ontdek. Je even stil staan leerde je écht stilstaan bij de dingen, hoe klein ook. En zo is het, een leven vol lieve mo(nu)mentjes maakt een mooi geheel. Ik wens je alle goed voor 2022. Dank voor je fijne kaart.

  Geliked door 1 persoon

  1. Iemand die m’n blog duidelijk al heel goed kent (moNUmentjes is inderdaad de voorloper van het huidige moOImenten). Stilstaan kan zo heilzaam zijn, zoals ik zeker het afgelopen jaar heb ondervonden. Een echt kaartje kan al eens deugd doen hé.

   Geliked door 1 persoon

 2. Mooi om je overzicht te lezen. Ik vind het ook heel knap dat je steeds weer de rust kan pakken voor jezelf. Je hebt een hele ontwikkeling doorgemaakt. Fijn dat je een gezellige Kerst hebt gehad. Nu op naar een prachtig mooi 2022 vol met geluk en lichtpuntjes.

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn dat je kwam lezen ook. Het doet me telkens deugd om die rust te nemen als dat nodig blijkt.
   Jazeker op naar een jaar met nieuwe lichtpuntjes en moOimenten, ook voor jou!

   Like

  1. …zoals elk jaar en zoals in elk mensenleven. Zonder dalen geen hoogtepunten, dat was het voorbije jaar niet anders. Blik er dankbaar op terug 🙏. Dank je voor die mooie wensen.

   Like

 3. Het was duidelijk geen makkelijk jaar, maar ik lees er toch ook heel veel lichtpuntjes in. Ik wens je het allerbeste voor 2022, dat het een jaar mag zijn gevuld met mooie momenten, warmte, liefde, vriendschap en rust. X

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey Evi. Inderdaad, niet het gemakkelijkste jaar maar dankzij die lichtpuntjes werd dat alles veel draaglijker gemaakt. Weer gegroeid op elk vlak en een goede start voor het nieuwe jaar. Ook jou wens ik een mooi, liefdevol jaar met warme vriendschapsmomenten en fijne vooruitzichten!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.