Fragmenten·Welzijn

Woord van de maand

Een nieuwe maand en intussen ook een nieuw seizoen. Tussen het vorige bericht en dat, wat je nu aan het lezen bent, zit er wat tijd. Tijd waarin ik even (terug) tot mezelf kon komen.

Tot mezelf komen, doe ik (ondermeer) door per maand een woord uit te kiezen, een thema waarrond ik dan ga werken, waarop ik meer de focus ga leggen.

Voor oktober is het geworden:

STILTE

en naar goede gewoonte ook hier weer een woordje uitleg.

Sinds de versoepelingen in voege zijn en er weer meer mag, merk ik bij mezelf dat het bij momenten toch erg lastig is om daarmee om te gaan. Het verkeer is weer drukker, sommige mensen bijgevolg ook opnieuw ongeduldiger, zelfs agressiever en het ontbreekt me wel eens aan stilte daarin. Terwijl stilte ook heel veel kan zeggen. [Lees ook deze: Dinsdag bezindag]

Denk maar aan plaatsen zoals kerken, een kathedraal, begijnhoven, een bos. Hoe zalig is het, om daar even de stilte op te zoeken, ver weg van al die (nieuwe) drukte? Er bestaat zelfs een woord voor de stilte die je opzoekt in bossen: bosbaden. Daarin kan ik me zeker vinden.

Op werkvlak heb ik ook aan de alarmbel getrokken. We ‘mogen’ weer op kantoor gaan werken vanaf maandag e.k. Ik heb er al even van geproefd, met als nieuwe werkplek zo’n landschapskantoor… niet meteen bevorderlijk voor iemand die prikkels toch wel intenser ervaart dan een doorsnee mens.

Gelukkig kan ik daarover eveneens heel open zijn tegenover m’n werkgever. Er is één werkplek die meer afgezonderd ligt (waar niet velen fan van zijn...). Daar zal ik hopelijk wèl in stilte de focus kunnen behouden. Ik hoop maar dat ik dan niet zal aanzien worden als ‘die asociale’…

Daarnaast merk ik, dat ik geluiden ook sneller dan voorheen tot een lager niveau breng. Lees: de radio stiller zetten of zelfs helemaal uitschakelen, idem wat het televisie kijken betreft. Een wereld zonder al die – voor mij – overweldigende geluiden die ik soms voor mezelf creëer.

Benieuwd waarheen dit op termijn zal leiden…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De vorige gekozen thema’s en hun respectievelijke links vind je via:
mei > STERK
juni > MOED
juli > GELUK
augustus > RITME
september > KEUZE

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

16 gedachten over “Woord van de maand

 1. Mooie keuze! Bosbaden is heerlijk hé, zeker als je zo goed als alleen bent in het bos. Als ik met J. ga wandelen probeer ik haar ook altijd duidelijk te maken dat je stil(ler) moet zijn in het bos.
  Bij ons op het werk is er ook één groot landschapskantoor, maar mijn werkplek bij terugkeer werd boven geïnstalleerd, verder van de drukte en de prikkels. Mijn baas weet dat ik moeite heb met drukte en lawaai, en daar wordt gelukkig rekening mee gehouden. Al merk ik wel dat je dan veel minder snel overal bij betrokken wordt, en dat je veel dingen niet weet omdat je apart zit.
  Geniet van de stilte, wanneer je die kan / probeert te vinden!

  Like

  1. Persoonlijk zou ik m’n kind niet meteen duidelijk maken om stil(ler) te zijn in een bos. Zeker voor een kind is het belangrijk, om dat eigen spontane zelf te kunnen/mogen zijn, te spelen en rond te mogen huppelen met respect voor de natuur wel te verstaan. Kinderen kunnen door hun enthousiasme in de ogen van sommige volwassenen wel eens te luid zijn. Laat hen vooral kind zijn. Dat is zo belangrijk… Ik voeg er wel aan toe dat ik plaatsen met luidruchtige kinderen zal mijden als ik dat kan, zonder met een belerende vinger klaar te staan weliswaar. Ik moest zelf als kind vaak genoeg stil zijn, braaf zijn en luisteren. Zoiets tekent je als volwassene… Een patroon dat ik in m’n eigen opvoedingswaarden heb trachten doorbreken. Het is/blijft een eeuwig zoeken naar die balans en eigen grenzen aangeven.
   Ik ben ook opgelucht dat ik zo’n werkplek heb waar dit alles bespreekbaar is/blijft…

   Geliked door 1 persoon

   1. Bij ons in het bos werd er wel gevraagd om vb. tijdens broedperiodes stil(ler) te zijn en vooral dat probeer ik mee te geven aan Juliette, en dat is het respect voor de natuur waar jij ook over schrijft. Het is niet zo dat ze de hele tijd moet zwijgen, dat lukt trouwens nooit :-).

    Like

   2. Dat heb ik nog nooit gehoord/gelezen. Ik ga ervan uit dat elke wandelaar/fietser dit wel uit zichzelf weet, wat Respect Voor De Natuur Hebben betekent.

    Geliked door 1 persoon

  1. Sommigen praten de tijd maar wat vol, alsof ze een soort angst hebben voor stilte. Terwijl stilte net heel heilzaam kan werken wat mij betreft. Dank je voor het mooie dat je me toewenst. Ook voor jou nog vele mooie stilte momenten toegewenst! 🙏🍀

   Geliked door 1 persoon

 2. Bosbaden, wat een mooi woord! Ik had het eigenlijk nog nooit gehoord, weer wat opgestoken!
  Van stilte kan ik tegenwoordig wel genieten, toen ik jonger was had ik dat niet nodig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vind ik ook, Sandra. Ik las het ooit op de Flow kaartjeskalender als ik me goed herinner en dat woord is meteen blijven hangen ook.
   Met het ouder worden, komt inderdaad die hogere nood aan stilte, weg van de drukte van een stad, te grote mensenmassa’s en zo meer…

   Geliked door 1 persoon

 3. Heel herkenbaar wat je schrijft! Sinds ik terug twee dagen per week naar kantoor ga merk ik dat ik ook heel wat moeite heb om stilte te vinden. En nog gevoeliger ben dan anders voor prikkels. Hier ook landschapskantoor, dus ik zet regelmatig mijn noise cancelling headset op. Verder probeer ik om regelmatig eens 10 minuten te mediteren met de Calm app (hetzij snel buiten hetzij in een meeting room). En zet ik in het naar huis rijden geen geluid meer op.

  Wel heel fijn dat het bij jou zo bespreekbaar is! Heel veel succes met het opzoeken van de stilte!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank, Evi, om dit hier te komen delen. Je hebt me een stapje vooruit geholpen 🙏ondermeer door die noise cancelling headset. Ik had het op het werk ook al even aangehaald, dat dit een optie kon zijn. Ik ga dit bespreekbaar blijven maken. Het is echt opvallend, dat steeds meer mensen het hier moeilijk mee hebben. Al helemaal indien prikkels daarvòòr ook al een issue waren…
   Her verkeer is voor mij ook zo’n dingetje, al helemaal als men plots optrekt (vnl motards) of versnelt en (agressief) inhaalt. Ik kan er steeds minder tegen.
   Dank je voor de succeswensen lieve Evy.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dat is hier hetzelfde in beide richtingen ook: ervan genieten en er nood aan hebben. Dat wens ik jou dan ook toe: stilte momenten voor jezelf 😘.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.