Ontdek je plekje

Samen op stap: Viewmasters 2021 / Sint-Gillis-Dendermonde

Wie kunst zegt, denkt tegenwoordig aan de vele streetart projecten die als paddenstoelen uit de grond rijzen. Je kan er niet meer naast kijken. Sinds Tourelentrik van start is gegaan, sluiten steeds meer gemeenten zich daarbij aan. Een mooi initiatief, als je ’t mij vraagt!

Ook te Sint-Gillis-Dendermonde sprong men mee op die kar met hun Viewmasters 2021 project. Niet alleen werden er tal van nutsvoorzieningskasten (ofte electriciteitskasten) onder handen genomen. Daarnaast sierde menig kunstwerk ook afzichtige gevels in de verschillende straten en wijken (ondermeer de gekende Boonwijk).

Wat ons alleszins is opgevallen: het thema varken komt hier duidelijk telkens terug aan bod. De verklaring is te vinden in het wapenschild van de gemeente met een gouden varken en drie sterren van goud op een achtergrond van azuur. Het prijkt op de rechter zijgevel van het gemeentehuis aan de Heirbaan naar Brussel (foto links).

De keuze voor dat wapenschild was heel symbolisch. De meeste inwoners waren immers landbouwers. Graan werd met veel succes geoogst en er waren ook veel varkenshouders (volgens BRON). Onderweg werd dit ook uitgebeeld op één van de kasten door Wim Core, waarover verderop meer (foto midden).

Bemerk rechtsonder aan het Oud gemeentehuis (Sint-Gillislaan) alvast ook dit kunstwerk door Febe Vander Cruyssen (foto rechts).

Doch laten we beginnen bij het begin. Een interessant startpunt is de Sint-Egidiuskerk van Sint-Gillis-Dendermonde (bouwjaar 1903). Je kan er gratis parkeren mits gebruik van de parkeerschijf. Vandaar gingen we richting Plattenakker, waar we een eerste werk van Xuas tegenkwamen. Het deed ons denken aan een caleidoscoop, erg mooi met die kleuren combinatie. Bemerk ook hier die varkenssnuiten als grappig detail!

Via de Weidestraat komen we dan uit op de kruising van de Van Langenhovestraat met de Hemelstraat, waar we een volgend creatief werk bemerken: dat van Johny Boy. Erg leuk gebracht ook, met dat detail van het peper- en zoutstel. Welgeteld drie kasten werden hiermee opgekalefaterd. Mooi en ludiek gedaan!

Verderop ontmoeten we twee vliegende varkens. Het éne – wat is dat mooi met die mooie felblauwe kleur! – van Tine Bergmans, het andere werd verwezenlijkt door Janca Van Wezemael.

Een masterpiece is toch zeker wel deze muurschildering met die gorilla door Smok in de Boonwijkstraat. Wow! Wat een mooie details, gewoonweg prachtig!

We stappen nog verder door in de Hemelstraat tot aan de Perrebroekstraat, waar we dit zwarte varken tegenkomen van Louise De Meester. Ook hier zijn de pittige details in kleur ons niet ontgaan.

Voor het werk van Wim en Ragna Cooremans – kortom Wim Core – lopen we de Hemelstraat verder af. Zie ook de foto met het wapenschild hierboven, dat hiermee een geheel vormt. Voor het varkentje van mozaîek gaat alle eer naar Jens Van Ransbeeck aan de Otterstraat. Hier ben je vlakbij de spoorweg.

Het volgende kunstwerk aan de Sint-Gillislaan – vlakbij de viaduct – vormt een mooi geheel met dat prachtige pand. De kunstenaars – Gitte Ydens en Wendy Bogaert – hebben er duidelijk goed over nagedacht.

Prachtige panden vallen in deze omgeving echt op. Niet alleen het Oud Gemeentehuis, ook de gebouwen hierrond zijn het zien waard! Zo ook dit huis (foto 1 van 4) dat dateert van 1921. Ook het pand waar Het huis van Cleophas (foto 2 van 4) – een gekende horecazaak in de wijde omgeving – werd ondergebracht, dateert uit die periode. De woonst op foto 3 sprak me ook enorm aan. Het gebouw rechts daarvan (detail foto 4) viel ons ook op.

Een laaste view op deze Viewmasters 2021 brengt ons bij de vis – geen varkentje deze keer – van Napam. Wel een grappig detail hier: de waterplanten in de vorm van – jawel – varkenssnuitjes. Deze vind je terug in de Jozef Van Bogaertstraat.

Voor dit prachtige drieluik van Sabine Vogel moet je in de Prinskouterstraat zijn. Erg mooi ook, met dat detail van de kosmos op de zijkanten!

Viewmasters 2021 – Napam

En nòg is dit niet alles. Eéntje waar we naar uitkeken en naar konden blIJven kijken, was deze prachtige muurschildering door Kitsuna Jolene aan de Binnenstraat. Bemerk op de achtergrond opnieuw de Sint-Egidiuskerk – we zijn dus bijna rond. Of toch niet?

Emily Van den Brempt verrast nog met dit werk op de hoek van de Processiestraat met de Sint-Gillislaan. Leuk gevonden ook met die ludieke tekst!

We liepen er haast aan voorbij, maar Jessica Bold zorgde ook nog voor een extra lach op ons gezicht met deze speelkaarten (kruising Sint-Gillislaan met de Acacialaan). Aan de Berkenlaan bemerken we tot slot dit kunstwerk met – hoe kan het ook anders – berken van de hand van Charlotte. Straalt ook een zekere warmte uit!

Onze leuke uitstap zit erop. We hebben ervan genoten. In Lebbeke op het dorpsplein hebben we nog gezellig iets gegeten en wat bij-/nagepraat. Voor ons was dit alleszins een zeer geslaagde dag!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer zien/lezen zoals dit?

Weekendtip: Tour Elentrik – Lokeren
Weekendtip: Mechelen Muurt

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

17 gedachten over “Samen op stap: Viewmasters 2021 / Sint-Gillis-Dendermonde

  1. Niet enkel kasten, ook saaie grauwe muren kregen hierdoor deze keer een kleurrijk accent 😉. Bij sommige ben ik, zijn wij, echt extra lang blijven stilstaan. Echt zo knap gedaan!

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja, inderdaad! De kasten springen er voor mij wat uit omdat ik het zo’n leuk idee vind 🙂 Street art… heerlijk! Ook een goeie reden om je huis uit te komen en te gaan wandelen of fietsen, om street art te spotten 🙂

    Geliked door 1 persoon

   2. Ik heb er al heel veel plezier aan beleefd. Een doel om naartoe te leven, in beweging blijven en buiten komen èn foto’s kunnen nemen. Heerlijk vind ik het! Je begrijpt me helemaal.

    Geliked door 1 persoon

 1. Prachtige street art beelden vanuit Dendermonde, een stad waar we af en toe ook wel eens komen. Mijn laatste 3 blogs handelden over de Féerie Florale die er recent gehouden werd in het stadhuis.
  Vriendelijke groet,
  Rudi

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel Rudi en alvast welkom op m’n blog hier. De Féerie Florale zag er heel mooi uit (die foto’s ook trouwens). Ik kom eerstdaags nog eens opnieuw langs. Vriendelijke groet terug, Hilde.

   Like

   1. Jij bent bedankt Hilde voor het bezoekje en de blijk van waardering. Weet dat je van harte welkom bent om nog eens een bezoekje te brengen. Ook veel succes met jouw blog gewent !
    Vriendelijke groet,
    Rudi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.