Ontdek je plekje

Weekendtip: Mechelen muurt

Het stond al sinds geruime tijd op mijn wil-ik-nog-doen-lijstje. Een street art project in Mechelen, waarmee tien kunstenaars – zowel nationale- als internationale- – de mechelse binnenstad hadden opgefleurd.

Voor mij was het vooral een manier om die verborgen plekken van Mechelen te leren ontdekken, even buiten de vertrouwde paden. Mechelen, een stad mij wel gekend uit mijn studentikoze jaren, heeft mij opnieuw aangenaam verrast!

Wandelen jullie even mee voor Mechelen muurt?

Op weg naar… (3 foto’s)

Omdat ik had afgesproken Onder den toren – een straat zo genoemd naar jawel de Sint Romboutstoren – parkeerde ik me aan Lamot. Deze parking bevindt zich vlakbij de site van brouwerij Lamot. Van daar ging het te voet verder over de voetgangersbrug naar de Vismarkt.

Tussen de Vismarkt en Onder den toren bevindt zich zo’n smal steegje, de Begijnenstraat. En daar, in de verte, prijkte hij: de Sint-Romboutstoren (FOTO 1). In dit smalle steegje kwam ik al enkele muurschilderingen tegen (FOTO’s 2 en 3). Even werd ik misleid want “Dit waren toch niet één van de muurschilderingen waarvoor ik was gekomen?”. Het bleek het visitekaartje van een authentiek Italiaans restaurant l’Artista. Voor mij dan wel de moeite dus bleef ik ook hier even stilstaan voor enkele foto’s. 

Na een heerlijke vegan lunch bij Funky Jungle, eerst even langs het bureau voor toerisme, vroeger op de Grote Markt, nu gevestigd in de Vleeshouwersstraat vlakbij de Ijzeren Leen. Daar kreeg ik een kaartje met uitgestippelde route mee. Daarop stonden meer locaties dan verwacht: zowaar 20 ipv 10 muurschilderingen te ontdekken langs mechelse steegjes en straten.

Uit dat lijstje heb ik er 13 gezien. Daarnaast ook nog enkele andere – bij toeval ontdekt in het voorbijgaan of door even achterom kijken – die op het wandelpad lagen en zelfs nog één op weg naar huis aan de stadsrand. In totaal 16 muurschilderingen. Het weer die dag was op en top belgisch: af en toe een felle regenbui, waarna de hemel weer helemaal blauw trok. Zal je ook merken aan de foto’s.

REEKS 1: van de Vismarkt tot De Langhestraat

Voor The Fish (1) van Jurgen Gielen startten we – hoe kan het ook anders – aan de Vismarkt.  Een leuk en gezellig plein overigens, met heel wat mogelijkheden om iets te gaan eten en/of -drinken.

Iets verderop duik ik de Adegemstraat in, waar The Gift (2) van Gijs Vanhee verschijnt. Heel symbolisch met die maan (nvdr: de Mechelaars staand bekend als de maneblussers). Als je doorloopt in die straat – met op je rechterhand de Lamot site –  kom je ook nog Een Mijl Onder Zee (3) van Shamisa Debroey tegen. Ook hier duikt de Sint-Romboutstoren opnieuw tussen de gebouwen op.

Vervolgens wordt deze ontdekkingstocht verder gezet naar De Langhestraat met het bijzonder mooie If You Plant A Garden, You Believe in Tomorrow (4) door Jurgen Gielen (die ook The Fish (1) heeft gemaakt). Hier verdwaal ik in straatjes die ik nooit eerder heb gezien in Mechelen, heerlijk! En plots werd het ook helemaal zonnig met een staalblauwe lucht. Kijk maar.

REEKS 2: De Langhestraat tot aan Nieuwe Kapucijnenvoer

In diezelfde De Langhestraat, dit impressionante werk ook door Milu Corr, dat als titel Alicia (5) meekreeg. Tussen deze beide werken ontdekte ik ook nog The Jazzzolder wall (6) door Jurgen Gielen (zie ook 1 en 4).

En dan één van mijn favorieten, die ik ab-so-luut wou zien: Onderwaterhond (7) door Smates. Wow! De zoektocht wordt verder gezet tot vlak aan de stadsring en daar verschijnt – nog een zwart-wit schildering – Freeway (8) van Sam Skarpulla aan de Nieuwe Kapucijnenvoer. Tijd om terug de stad in te duiken.

REEKS 3: Moensstraat tot Ravenbergstraat

Op de terugweg naar het stadscentrum, kom ik deze boom tegen, opvallend door z’n mooi gekleurde stam. We kijken nu uit op de Hoogstraat. Mooie kleuren zijn ook terug te vinden in deze Floralskullball (9) van Mark Goss vlakbij krantenwinkel ’t Letterke in de Moensstraat, een zijstraat van de Hoogstraat. Nog in deze Moensstraat De Boekenuil (10), een werk van Gijs Vanhee, de bezieler van dit mooie initiatief.

Voor Elsewhere (11) door Strook wandel je helemaal tot in de Schuttershofstraat. De kerk die je dan tegenkomt, is de Onze-Lieve-Vrouw-Over De-Dijle kerk. Het kunstwerk van Strook werd gemaakt met houten deuren en poorten. Er schuin tegenover ook de schildering op de garagepoort (12) in diezelfde buurt.  Hier kom je echt in de achterbuurten van Mechelen. Voor de schildering getiteld Mechels Fruit door K. Shit (13) moet je in de Ravenbergstraat zijn.

REEKS 4: Onze-Lieve-Vrouwestraat tot Olivetenvest

Als ik op stap ga, doe ik dat graag op ’t gemak. Zo kijk ik al eens achterom. Dat zorgt vaak voor een aangename verrassing, een andere invalshoek om te kunnen fotograferen.  Zo is ook nu weer gebleken, want hierdoor ontdekte ik dit wondermooie Het Meisje Met De Bloemen (14) van Jonas Tuch in de Onze Lieve Vrouwestraat (stond niet op het plannetje). Gewoon prachtig! De vrouw symboliseert Onze Lieve Vrouw en De Klaproos is de nationale bloem van België, aldus de creëerder-kunstenaar Jonas Tuch.

In diezelfde omgeving, in het Lekkernijstraatje en ter hoogte van de Lange Schipstraat komt De Pelikaan (15) op bezoek.  Als afsluiter, besluiten we op de Botermarkt nog iets te gaan drinken. Dat was het dan, in totaal 15 muurschilderingen en een mooi parcours! Of toch niet?

Op de weg terug huiswaarts, bemerk ik nog deze Keep on Rolling door Maarten Leenknecht en Gijs Vanhee (16). Deze bevindt zich op de Olivetenvest.  En jawel, dat was ‘één van’ de 20 op het kaartje. Even de auto aan de kant gezet om er ook nog een foto van te kunnen maken. 

Nawoord

Intussen – zomer 2021 – is men ook al aan een tweede editie begonnen van Mechelen muurt. Onderstaande muurschildering is er alvast een voorsmaakje van. Ik toon jullie ook nog even de Sinte Mettetuin, een plek die ik (nog) niet kende. Wel een mooie omgeving daar, temidden het centrum een oase van groen vlakbij de beiaardschool.

10 gedachten over “Weekendtip: Mechelen muurt

  1. Klopt, ik vind ze zeker ook niet alle even mooi (sommige zelfs ronduit lelijk) maar mensen en smaken…
   De wandeling in z’n geheel was zeker geslaagd en meteen een doel om in beweging te blijven.

   Geliked door 1 persoon

  1. Vraag me al de hele tijd af, hoe men zoiets klaarspeelt. Zo’n groot vlak waar je dan met je neus op zit terwijl je zit te schilderen/tekenen. Bewonderenswaardig! Die onderwaterhond en gloeilamp horen ook tot mijn favorieten 😊.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.