Fragmenten

Woord van de maand

Het woord van de maand: wat wordt het deze keer? De vorige maanden werden deze woorden verkozen:

april > DURF
mei > STERK
juni > MOED
juli > GELUK

De eerste werkweken – n.a.v. m’n heropstart – zijn intussen anders verlopen dan verwacht. M’n nieuwe ritme niet te na gesproken. Een langzame heropstart – zo’n goede anderhalve maand terug – met om de andere dag een ander uur van ontwaken/opstaan is alleszins niet te onderschatten. Ik heb het – toegegeven – toch wat verkeerd ingeschat. Is ook gebleken want m’n regelmaat staat weer wat op losse schroeven. Iets waarvoor enkelen – ook hier, op de blog – me hebben gewaarschuwd.

Een terugval is mogelijk en die angst bekruipt me dan ook onderhuids, elke dag meer en meer. Enerzijds wil ik het zo graag, terug deel uitmaken van…. Terug op een normale manier kunnen functioneren. Op een normale manier ook deel uitmaken van een social(er) leven. Anderzijds voel ik aan alles: als ik nu niet ingrijp, gaat het de verkeerde richting uit. M’n ritme raakt – opnieuw – zoek. En daar was het dan: het woord van de maand.

RITME

Je zou het ook kunnen omschrijven als structuur.

Weer meer ritme en regelmaat… in m’n leef- en eetpatroon.

Structuur… voor de huishoudelijke taken. Taken die nu noodgedwongen meer tijd vergen omdat het me simpelweg aan energie en fut, moed ook, ontbreekt. Maar daarvoor dien ik eerst terug wat energie te herwinnen.

Ritme… meer overzicht in wat ik nu zelf echt wil.

Structuur, overzicht, duidelijkheid, over mijn doel, mijn verwachtingen. Waar wil ik naartoe? Hoe ga ik dat doel bereiken? Tegen welk ritme? En vooral: tegen welke prijs?

Alleszins – zo is duidelijk gebleken – zoals het nu aan het verlopen was, kon het niet langer. Is ook gebleken uit de emotionele schommelingen, de huilbuien die weer kwamen bovendrijven, het onregelmatige hartritme, onderbroken nachtrust, de futloosheid bij momenten. Afspreken op lange termijn lukt nu even niet, omdat het met een kwinkslag van dag op dag kan veranderen, naar gelang wat m’n lichaam en geest aankunnen in het moment. Daar gaat m’n sociale leven.

En dan heb ik het nog niet over die hiaten in m’n korte termijn geheugen, alsof een meteoriet een krater in m’n hoofd heeft geslagen. Erg confronterend, dit! Dat hoofd dat opnieuw duidelijk vol aan het geraken is. Om nog maar te zwijgen van die andere gezondheidsklachten (vapeurs en co.) eigen aan…

Ritme, het staat genoteerd in m’n planner, als woord van de maand, als doel van de maand zeg maar. En dan hopelijk stukje bij beetje krijg ik zo alles weer langzaamaan terug op die rails. Alles, volgens m’n eigen…ritme.

P.S.: Tips zijn altijd meer dan welkom!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vorige edities gemist? Je vindt ze via [deze link].

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

24 gedachten over “Woord van de maand

 1. Ritme steunt op een gevonden evenwicht. Maar ritme en structuur helpen ook evenwicht te bewaren.
  Niet te veel hooi op je vork nemen is nu heel belangrijk. Jezelf de tijd gunnen en geven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat laatste is precies wat m’n (nieuwe) teamverantwoordelijke me gisteren ook zei. Ik vind dat heel mooi verwoord, hoe je het hierboven omschrijft. Stemt tot nadenken.

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik loop mezelf voorbij en je hebt gelijk. Er is een rustiger aanpak nodig, wat nu duidelijk blijkt. Zowel in- als ontspanning in balans houden, oh zo belangrijk en je begrijpt me 🙏.

   Like

 2. Langzaam opbouwen, je eigen ritme volgen, en durven toegeven dat het moeilijk/soms een keer niet lukt. Vechten daartegen maakt het alleen moeilijker… Af en toe durven een stapje terugzetten.
  Lie(f)s

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat zal niet anders gaan. De druk een beetje verminderen is nu wel hoog nodig. Ik krijg de tijd om het op eigen ritme te doen en dien daar op de juiste manier mee om te gaan.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik zou ook zeggen minder (dagen?) werken en te vragen om een ander werkschema, zodat je elke dag op hetzelfde uur kunt opstaan en naar huis gaan. Het zijn toch wel ernstige symptomen die je hebt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is momenteel nog wat zoeken om die regelmaat te vinden. Ergens zit ik ook met die gedachte, dat zoiets een betere oplossing zou zijn. Voor die symptomen mag ik inderdaad niet blind zijn. Wordt weldra opgevolgd= afspraak bij de dokter.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ritme, regelmaat, structuur, … ze zijn allemaal stuk voor stuk enorm belangrijk. En uit ervaring weet ik dat veranderingen dat allemaal stevig kunnen omgooien en dat het soms heel veel tijd vraagt om een nieuw ritme te vinden. Gun jezelf die tijd, hoe frustrerend dat soms ook mag zijn. En als je voelt dat het te veel wordt, niet aarzelen om aan de alarmbel te trekken en het terug een poosje rustiger aan te doen. Je komt er wel hoor, maar doe het op jouw tempo. X

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik merk/ondervind het nu ook Evi, dat zoiets tijd vergt. Het mezelf die tijd gunnen zal nu inderdaad cruciaal worden. Zorgt effectief eens voor frustraties. M’n hoofd wil telkens sneller gaan. Neen, het is nog niet zoals het zou moeten zijn. Ik vind jouw woorden ook moedgevend dank je wel x.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ritme is inderdaad heel belangrijk.
  En dat begint met een slaapritme… zelfde uur opstaan, zelfde uur gaan slapen. Hetzelfde geldt voor eten. In onze huidige cultuur vinden we dat allemaal zeer on-sexy, mensen die een vast ritme nodig hebben. Je moet avontuurlijk zijn en al. Ik denk niet dat we ons daardoor moeten laten verblinden.
  Onregelmatige werkuren zitten lelijk in de weg als je iemand bent die dat ritme nodig heeft.
  En laat ons eerlijk zijn: hoe ouder je wordt, hoe vaker ons lichaam een vaste structuur nodig heeft. Het dwingt ons er een beetje toe.
  Grijp op tijd in, als je voelt dat je weer in een neerwaartse spiraal komt. Op zijn minst ken je nu al de symptomen, zodat je aan de alarmbel kan trekken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hierin volg ik jou volledig. Intussen is er ingegrepen. Ik heb ook rechtuit gezegd waar het op staat, zowel bij de dokter als tov m’n werkgever. Ben nog lang niet waar ik wil zijn maar de volgende stappen zijn gezet. Jouw woorden moedigen dit alleen maar aan. Dikke dikke merci!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.