Ontdek je plekje

Anders reizen: over het hoe en wat

Reizen in corona tijden, er valt wat voor te zeggen. Sinds mijn nieuwe jas me zo goed past, heb ik óók deze zomer (2021) voor een andersoortige vakantie gekozen.

De reizen die ik in m’n leven al heb mogen (mee)maken, ik ben daar anderzijds dankbaar voor. Doch ook dit jaar voel ik me er niet toe geroepen om ver te reizen. Ik ben immers nog steeds aan het herstellen. Doe mij dus maar een portie anders reizen. Ook de dochter heeft het dit jaar anders aangepakt. Lees: eens niet met het vliegtuig. Hoe dan wel, dat lees je hierna.

Samen met een vriendin had ze ditmaal gekozen voor een 7-daagse canoe trip in het adembenemend mooie Värmland (Zweden) begin juli 2021. Nu is m’n dochter sportief van aard, ze houdt tevens van een uitdaging zo af en toe en het avontuurlijke zit wel voor een stuk in haar. Een match made in heaven zou je durven denken, zij en die reis…

Dus begon voor haar dat anders reizen… Met vertrekpunt aan het atomium (Brussel), de bus op naar Zweden, zo’n 20 uren onderweg. Op het menu: wildkamperen in de open natuur, geen drukbezochte plaatsen (Oef!) en een gezonde portie actie.

Daar ging ze dan, goed beladen met pak en zak, ondermeer kampeergerief (een degelijke tent/slaapmatje/slaapzak) – wandelschoenen – makkelijke, sportieve kledij – regenjas – zonnecrème – zonnehoed – zonnebril – anti-mug & anti-teek – tekenkaart – EHBO en vooràl: goesting, véél goesting. Dat op zich was al een belevenis: de aankoop van al die materialen (en ik mocht er bij zijn, vond er zelf m’n plezier in, toen die dag). Het was – licht uitgedrukt – een aparte reis.

Met de kano 7 dagen op avonturenreis, met elke dag een andere halte op één van de vele eilandjes die Värmland rijk is. Tent afbreken en weer gaan, met de kano, over water èn land. Tent opzetten en genieten aan een shelter. Genieten, van de prachtige natuur, van de mooie zonsondergangen in Värmland, van een kampvuur ’s avonds bij die ondergaande zon samen met ‘hun groepje’ (lees: de vrienden die ze ter plekke hadden leren kennen). Hierna enkele sfeerbeelden hierrond.

Maar ook: plantrekkerij – daar is geen badkamer -, (af)wassen doe je met nota bene enkel ecologisch afbreekbare producten. Een voedselpakket, dat bestond uit voeding uit pakjes. Wildkamperen is ook toegestaan in Zweden, mits je, je houdt aan een aantal basisregels en -goede afspraken. De natuur netjes en veilig achterlaten, de evidentie zelve.

Af en toe een berichtje: “Goed aangekomen 🙂 het is hier echt mooi!” // “Hier alles goed. En daar? Groetjes.” // “Het is echt mooi! maar wel zwaar :-p.”

Er waren mee- en tegenvallers, zo liet ze op een bepaald moment weten. Iets later op de week, verlangde ze toch ook ergens terug naar thuis want “Ik voel me echt een zwerver. Ik douche me graag eens deftig en zo… Zal blij zijn als ik thuis ben.” of nog “…pff..en eens deftig eten. Nu is alles zo in pakjes“. Dat was in het begin van haar reis. Uiteindelijk was deze reis voor haar meer dan geslaagd.

Het woord dat er het beste bij past, is ‘uniek‘ of ‘een ‘bijzondere ervaring‘. Je zag het, ze strààlde gewoon bij thuiskomst en gelukkig: gezond en wel. De – tweede – PCR test werd afgenomen nog vòòr de terugreis richting België werd aangevat. Precies zoals het hoort! Er werd niemand positief getest, gelukkig maar!

En thuis…stond haar een verwennerij à la mama te wachten. Met verse pastasaus boordevol groenten (gedaan met de pakjes) en ook een verwenpakket voor een verkwikkend badmoment bij thuiskomst.

She’s back and...she did it!

De volle 100 kilometer per kano dwars door Värmland (Zweden)! Wat ben ik zo ontzettend trots op haar!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

18 gedachten over “Anders reizen: over het hoe en wat

  1. Is inderdaad Myriam en wat ik haar ook al heb gezegd -> meenemen wat je kunt, nu je nog jong bent.
   Glamping zou ik ook nog zien zitten want m’n basiscomfort van thuis, toch iets dat ik niet kan missen.

   Like

 1. En nu is Zweden daar natuurlijk een zeer mooi land voor. Heel Scandinavië is mooi wat natuur betreft. Ik ben er echt vaak geweest. Fijn dat het je dochter zo goed is bevallen. Niet iedereen kan het.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die natuur in Scandinavië spreekt me zeker ook aan. Iets wat m’n dochter ook bevestigde: dat zou ook iets voor mij zijn. Het ontdekken dan wel anders ingevuld wat mij betreft. Een bevestiging, dat inderdaad niet iedereen het kan op deze manier.

   Like

  1. Ja echt een enorm avontuur. Ik had best wel een vliegje willen zijn. Zoiets doe je als je jong bent hé. Ben ook behoorlijk gesteld op m’n basiscomfort zoals ik dat hier thuis gewoon ben.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.