Fragmenten

Dinsdag, bezindag

Voor deze Dinsdag, bezindag, ook weer zo’n quote die op m’n lijf geschreven staat. Tekst en uitleg vind je onderaan de foto.

quote

Tekst en uitleg:

Er wordt wel eens verkeerdelijk gedacht, dat stillere mensen, asocialer zijn vergeleken met de meer spraakzamen (of luidruchtigen, zo je wil). Niets is minder waar, iets wat ik zelf nog maar eens heb ondervonden onlangs.

Begeef ik me in een grote(re) groep, waar ik maar weinig mensen persoonlijk ken, dan behoor ik inderdaad tot die stilleren. Of zoals ik onlangs nog tegen enkele van m’n rechtstreekse <nieuwe> collega’s zei: “Ik heb meestal eerst wat tijd nodig, om te ontdooien, tenzij ik me direct op m’n gemak voel.” Daar werd toen doorgaans heel begripvol op gereageerd, zelfs door enkele gelijkgestemden.

Stil zijn betekent immers niet (noodzakelijk) dat men zich niet goed- of ongemakkelijk voelt. Stilte kan immers ook vele antwoorden bieden (zie quote). Soms ratelen mensen de tijd maar wat vol maar zit er geen inhoud in. Er wordt dan stevig doorgedramd, soms tot in het onredelijke… Heel vermoeiend soms!

Sommigen voelen zich zelfs ongemakkelijk bij stilte momenten, voor mij geldt het omgekeerde. Stilte kan soms heel helend werken...

Eens ik me één voel met…, ben ik ook best een spraakwaterval. Maar aub geef me die tijd, gun me die tijd. Op m’n eigen eilandje voel ik me met name af en toe óók goed…

Naarmate ik ouder word, kom ik steeds dichter bij mezelf, -tot hoe ik denk, -me voel en -functioneer. Kan ik stilte ook steeds vaker appreciëren…

Met andere woorden: ik ga mezelf niet tekortdoen door die stilte – geforceerd – te doorbreken en zoiets voelt – althans voor mij – helemaal juist!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BRON foto: eigen beeldmateriaal

Vorige edities van Dinsdag, bezindag onder [deze link].

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

18 gedachten over “Dinsdag, bezindag

    1. Hangt ervan af, wie je tegenover je krijgt als gesprekspartner vind ik. Soms loopt een gesprek ook gewoon vanzelf, zonder stiltes. Fijn, zo’n herkenning!

      Like

  1. Mijn partner en ik zijn ook goed in het “zwijgen tegen elkaar”, zoals we het liefhebbend noemen. Niet elke stilte hoeft gevuld met praatjes.
    Ik las eens iets, lange tijd, wat me bijbleef, over iemand die medelijden had met koppels die stilzwijgend tegenover elkaar zitten te eten op restaurant. “Die hebben elkaar niets meer te zeggen”. Dat hoeft toch niet zo te zijn?
    Stilte is een noodzaak. Ik ben blij met mensen die niet altijd en doorlopend praten.

    Geliked door 2 people

    1. Praten om te praten, ik hou er niet van. Stilte kan zeker ook deugddoend zijn. Mensen – sommige mensen – staan snel klaar met vooroordelen. Dat hoeft inderdaad niet.

      Geliked door 1 persoon

  2. Ik herken dit wel. Eens ik me goed voel, ben ik best een vlotte babbelaar, maar in een nieuwe groep, kijk ik liever de kat uit de boom. Stilte hoeft bovendien niet negatief te zijn.

    Geliked door 1 persoon

    1. Nooit of ooit, het is/was een verschil. Als ik me op het gemak voel, ben ik eerder spraakzaam maar ook omgekeerd. Bij/met zulke personen geniet ik (samen) van stilte. Awkward silence, waardoor ik me ongemakkelijk voel is anderzijds ook een teken voor mij. Ik voel vooral veel dingen aan, ook mensen. Helemaal eigen aan een HSP.

      Geliked door 1 persoon

  3. Ik ben intorvert en vind doorgaans grote groepen mensen niet echt mijn ding. Oké, als ik naar een concert ga accepteer ik het. Ik hoef ook niet per se veel te praten. Je hebt mensen die helaas hun mond bijna nooit stil kunnen houden.
    Waarom denk je dat ik zo graag in de polder loop?!

    Geliked door 1 persoon

    1. Concerten zijn voor mij als hooggevoelige (zonder filter) tè. Praten om de tijd vol te praten, is ook niet m’n ding. Al ben ik best een open boek, als ik me op ’t gemak voel bij iemand, zonder de boel te forceren weliswaar.
      Ik begrijp dat van één zijn met de natuur, zoiets geeft mij persoonlijk ook veel rust. Blijven doen zou ik zo zeggen.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.