Creaties

Mijn balkonterras (#2)

Het seizoen is intussen al een heel eind opgeschoten, sinds m’n vorige blogpost (april 2021) over Mijn balkonterras. Meer zelfs, we zijn intussen aanbeland bij het nieuwe seizoen en wel: de zomer.

De astronomische zomer is begonnen op 21 juni 2021. Alles groeit en bloeit en zoemt. Vooral dat laatste, het valt me – dit jaar in het bijzonder – meer op, hier op Mijn balkonterras.

Ik heb er deze keer dan ook bewust voor gekozen, om potten en bloembakken vooral te voorzien van vaste planten/bloemen, met af en toe nog enkele éénjarigen. Bijen- en vlinderlokkers in het bijzonder komen ditmaal aan de beurt, zodat de natuur een handje kan geholpen worden. De volgende foto’s illustreren dit.

Op de foto linksboven: lavandula angustifolia ‘hidcote’ ofte echte lavendel. Ik ben gek op lavendel, al helemaal op de geur ervan. Onder het mom van ‘We creëren onze eigen Provence’ hoorde deze er dus zeker bij ;-). Ik geniet zondermeer hier op het terras en kom helemaal tot rust bij het zien van zoveel mooi leven, zowel van plant als -dier.

Op de foto rechtsboven: stachys officinalis ‘ukkie’ ofte andoorn. Dit is een rotsplantje, dat ik bij toeval ben tegengekomen. Ik leg het even uit.

Initieel was ik op zoek naar de stachys byzantina ‘silver carpet’ ofte ezelsoor, me eerder bekend. Die vond ik niet meteen in het tuincentrum. Bleek bovendien nog moeilijk verkrijgbaar bij de kweker. En toen kwam ik dus uit op deze andere stachys. Nu wel ontzettend blij met deze variant, temeer omdat de kleuren zo mooi zijn afgestemd op elkaar in m’n balkonbakken. Kijk maar (4 foto’s).

Het plantje in het midden (zie detailfoto’s) kwam ik al eens eerder toelichten. Het is de dianthus caryophyllus ‘pink kisses‘ en behoort tot de familie van de anjers. Een heel dankbare (vaste) plant ook, die maar blijft bloeien. Mijn tip hier: haal de uitgebloeide delen eruit en je krijgt telkens nieuwe bloemen. Iets wat ik overigens met al m’n bloemen doe. Het is erg bevorderlijk voor de bloei!

Het is een bloem die ook graag fotomodel staat :-). Het minuscule vliegje – het was echt heel, heel klein – kon ik ook wonderwel met m’n telefoon in detail op de foto krijgen. Het leek me wel recht aan te kijken, met z’n facetogen, nu ik het hier zo bezie.

Tegenwoordig experimenteer ik nogal graag met het fotograferen van details, zoals tevens te zien op die detailfoto met de waterdruppels. Soms lijken de bloemblaadjes van deze dianthus wel op vlinders vind ik. Ach, m’n enthousiasme kan niet op!

Iets minder enthousiast was ik dan over deze struikmargriet – een éénjarige plant rechts op de foto achteraan. De bloeitijd is immers van korte duur. Al heeft het me wel vreugde geschonken for the time being. Wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar echter. Het ruikt ook niet aangenaam en laat bovendien kleverige plekken na op het terras.

struikmargriet + vlinderstruik

De andere plant op de foto (links vooraan), behoort dan weer wèl tot m’n favorieten, met name een variant van de buddleja ofte vlinderstruik. Hier de buddleja davidii buzz ‘sky blue’ (mini), een mini vlinderstruik speciaal voor in de plantenbak of -pot. Interessant voor wie geen tuin heeft maar toch een groot liefhebber is van bloemen en planten.

Op deze foto nog niet zichtbaar, maar hier en daar verschijnen er intussen al de eerste bloemaren op m’n buddleja. Deze vlinderlokker bloeit overigens in een kleur die ook mooi zal matchen met de andere terrasplanten.

Ik kijk met andere woorden uit naar een b(l)oeiende zomer! Meer heeft een mens in feite niet nodig. Op zonnige dagen is het hier dan ook simpelweg heerlijk vertoeven, op Mijn balkonterras, alleen…of met twee.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

21 gedachten over “Mijn balkonterras (#2)

  1. Die andoorn is inderdaad een vaste plant, Myriam. Kan goed tegen de warmte alleszins. Mijn balkonterras is op het Zuiden gericht, waar de bloembakken met die planten hangen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Hoop voor jou dat je het mag vinden. Veel kans toe in grotere tuincentra met vele vaste planten in hun aanbod. Is nu volop in bloei en bloeit nog de hele zomer. Ik vind het ook heel mooi, zowel de bloem zelf als die kleur 😊.

    Geliked door 1 persoon

 1. Heel belangrijk dat we natuur, of haar bewoners dan, een handje helpen. Hier zie ik wel echt veel minder insecten. EN lavendel, je zag het, ik heb het ook staan. Net regende het een beetje, en de geur kwam door het open raam naar binnen. Heerlijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit is het eerste jaar dat ik insekten van zo dichtbij zie hier. Ja ik zag het van die lavendel. Die geur die dan vrijkomt, inderdaad echt heerlijk. Genieten maar!

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.