Fragmenten·Welzijn

Wat deze dagen brengen (#2)

Weten wat hieraan vooraf ging? Lees dan eerst [Wat deze dagen brengen] en [3 Maanden later: hoe gaat het nu met m’n gezondheid?].

Het goede weer werkt helend en speelt nu zeker in m’n voordeel. Ik kan buiten, al fietsend of al wandelend of gewoon luilekker op m’n balkonterras, alleen of met twee. Ik observeer en geniet, in zekere zin is dat ook meditatie (wat nota bene heel goed werkt voor een HSP). (4 foto’s)

Kijken, elke dag, of er nog geen nieuwe bloemknoppen klaar staan om te ontluiken hier in m’n bloembakken en -potten. Kijken, bewust, om me heen, in de natuur tijdens zo’n wandel- of fietsmomentje.

Genieten ook, van het licht dat op het water speelt of van een zonsop- en/of zonsondergang. Vooruit kijken, naar de weg die vóór me ligt. Achterom kijken heeft immers weinig zin, daar ligt de toekomst niet. Tenzij het gaat om leuke, aangename herinneringen die me blij maken ;-).

Observeren over het algemeen, m’n vijf zintuigen ten volle aanwenden, bewust zijn in het moment. Zien (en desgevallend horen) hoe die ijverige bijtjes bezig zijn! Wat voornaam is: hierin m’n eigen ritme volgen, niets forceren. Het zijn hoogdagen voor m’n herstel!

Ik houd me vooral rustig bezig, geen spectaculaire dingen hoor. Hoeft ook niet. De eenvoudige dingen, weet je wel. De Mount Everest beklimmen of de Mont Ventoux oprijden zal dus voor een andere keer zijn (ahum). (3 foto’s)

Mentaal merk ik al een groot verschil tegen pakweg 1 maand terug. Het gaat met andere woorden de goede richting uit. M’n psychologe verwoordde het als “Als u wil rusten, dan rust u. Bent u liever creatief bezig, dan doet u dat.” Het is een wikken en wegen, wat het best past in het moment en vooràl wat mijn geest en mijn lichaam aangeven.

Af en toe een beetje lezen, dat lukt ook al beter. Een woordpuzzel oplossen, stickerpuzzelen, beetje bezig met m’n bullet journal, om maar iets te noemen. Niets forceren, alleen maar leren.

Leren… aanvaarden.

Leren… loslaten wat ik zelf niet kan veranderen.

Leren… om daar op de juiste manier mee om te gaan.

Zo ontving ik ook dit lieve kaartje in de brievenbus (foto boven), dat ook treffend verwoordt- en me bijtreedt in welke richting het hier uitgaat (dikke merci daarvoor, K.!). Kijk, zulke attenties doen mij ongelooflijk veel deugd.

Eén dezer ook een afspraak bij de huisarts. Ik ga daar ook eerlijk in zijn, in àlle opzichten want al gaat het mentaal echt goed met me, lichamelijk zijn/blijven er toch wel een aantal signalen hangen. Signalen die me toch een beetje ongerustheid inboezemen. Daar mag ik niet blind voor zijn. Benieuwd wat ze daarover zal zeggen.

De nieuwe interne job – waarvoor ik bewust gekozen heb – zal immers ook wel een stuk uitdaging met zich meebrengen. Een nieuwe teamverantwoordelijke, nieuwe collega’s, het zal ook z’n energie en tijd vragen. Daar kan ik dan maar beter klaar voor zijn.

Hoe graag ik ook terug ‘wil’ beginnen werken, geest èn lichaam moeten het ook (aan)kunnen. Als ik kijk, hoeveel extra rust/slaap ik nu – nog steeds – nodig heb, hoe dit nog niet herleid is tot ‘het normale’, sja…het blijven vraagtekens.

Maar hé, het gaat de goede richting uit, laat ik vooral dàt in gedachte houden. Het is ooit anders geweest (nog niet zo lang geleden zelfs), het loslaten werkt ook bevrijdend nu. Hier zit met andere woorden een gelukkig(er) mens! En voor wie deze ik-geniet-van-kleine-dingen – foto’s nog niet had ontdekt op Instagram (nog 5 foto’s), ziezo:

37 gedachten over “Wat deze dagen brengen (#2)

 1. O ja, het goede weer werkt zeker helend. Van slecht weer en binnen zitten word je vanzelf depressief. Ik in ieder geval wel.
  Grappig, ik ga ook iedere morgen eerste werk kijken of er nog meer bloemen zijn open gekomen.

  Like

  1. Hangt ervan af. Ik kan de herfst/winter ook best hebben. Is gewoon een andere manier van invullen/ermee omgaan dan. Mijn principe is: elk seizoen zoals het hoort te zijn, op de meest natuurlijke manier. Bij tè grote warmte zie je me ook niet buiten, ik dien daarvoor op te letten om diverse redenen.
   De liefde voor bloemen en planten heb ik van thuis gewoon meegekregen. Ik voel me dan de koning te rijk, als er nieuwe botjes op staan.

   Like

   1. Alle seizoenen zoals ze zouden moeten zijn, dan ben ik akkoord. Maar geen dagen aan een stuk regen ajb.
    Boven de 25° is aan mij ook niet besteed. Dan blijf ik binnen in de airco.

    Like

 2. Ik mediteer enorm vaak, en zoals je zegt ook tijdens een fietstrip bijvoorbeeld. Wat je psychologe zegt, zo probeer ik te leven. Naar mezelf/jezelf luisteren is enorm belangrijk. In de huidige tijd waar we zoveel moeten is dat voor velen bijna onmogelijk. Ga zo door!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat vind ik al eens fijn aan het alleen fietsen/alleen wandelen. Dan zie/hoor/voel/ruik ik ook meer bewust alles en neem het ook bewuster in me op. Ik heb lange tijd niet naar mezelf geluisterd, het voelt stukken beter nu. Dank je voor die (h)erkenning en voor jouw extra aanmoediging hier!

   Geliked door 1 persoon

  1. Da’s helemaal waar, dat je, je daarin kan trainen. Hoe meer je traint, hoe meer je het jezelf eigen maakt. Op termijn vraagt het dan steeds minder moeite. De energie neemt toe en inderdaad zorgen nemen af. Je moet het wel allemaal zèlf doen, willen doen en hulp hierin ‘op weg naar…’ is zeker geen overbodige luxe. Een ervaringsdeskundige die spreekt hier.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb het zelf ook moeten leren in de loop der jaren. Maar samen met het ouder worden lukt het steeds beter, wat niet betekent dat het altijd eenvoudig is.

    Geliked door 1 persoon

   2. Eenvoudig en/of vanzelfsprekend is het zeker niet. Soms zelfs een gevecht tegen zichzelf maar met ‘moed’ komt men al een heel stuk verder.

    Like

  1. Dank je en het klopt ergens wel, een mens vergeet al eens te genieten met al die zintuigen. Een besef/bewustzijn waarmee ik nu sterk bezig ben tegenwoordig. Fijn, zo’n herkenning.

   Like

 3. Ik ben gisteren heel vroeg gaan fietsen, maar echt: héél vroeg. Sommige mensen noemen het nog ’s nachts 😉 maar het was wel al licht. En ik kan het alleen maar aanraden, als je je zintuigen wil aanscherpen. Het is heerlijk. Rustig, fris, een verse dag, veel dieren rond je heen, weinig mensen.
  Geïntrigeerd ook door je boek op de foto. Mooi?

  Like

  1. Oh wow, vroeg in de ochtend gaan fietsen. Kan me voorstellen dat zoiets wel bijzonder is. Een dauwtrip speelt ook al een tijdje in m’n gedachten. Ik ben wel een ochtendmens maar héél vroeg toch liever niet. Al wil ik aannemen dat het je zintuigen verwent op zulke momenten.
   Het boek is de afsluiter van de trilogie ‘De vrouwen van de Leeuwenhof’. ja ik vind het mooi. Het mooiste vond ik deel twee ‘Mathilda’s geheim’. Tenminste toch als je van romans houdt en van de schrijfstijl van Corina Bomann. Las (en recenseerde) al verschillende van haar boeken. Ik kijk uit naar haar nieuwste ‘Sophia’s hoop’, onlangs verschenen als deel één van een nieuwe trilogie. Echt boeken om in te verdwalen vind ik. En zo blij dat het lezen me opnieuw lukt, weliswaar op ’t gemakje maar toch.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik ben een héél vroege vogel, maar ik moet mezelf toch ook op voorhand heel duidelijk voornemen om zo vroeg te vertrekken hoor. Maar op zomerse, hete dagen heb ik er helemaal geen moeite mee, dan vind ik die ochtendkoelte heerlijk.
    Ik zet je leestip in mijn lijstje 🙂
    Herkenbaar, dat lezen is iets waar je hersenen soms echt niet mee omkunnen. Ze gaan focussen op overleven en lezen moet even op de “backburner”.

    Geliked door 1 persoon

 4. hi Hilde! Fijn om te lezen dat het de goeie richting uit blijft gaan! Het mooie weer doet ons allemaal goed, en we genieten zo nog meer van de schoonheid van de natuur hé.
  Veel succes op je nieuwe job, als de tijd er rijp voor is. Ook hier merk ik een enorme strijd: ik zou heel graag terug voorzichtig starten, maar ik merk dat geest en lijf nog een heel stuk achterop blijven lopen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Sofie. Het is inderdaad fijn dat het de goede richting uit gaat, op mijn eigen ritme. Voorzichtig opstarten is dan ook aan te raden. Ik ga dit dag per dag laten gebeuren en vooràl mezelf goed in het oog (blijven) houden. Niet blind zijn voor de signalen die m’n geest en lichaam me zullen sturen.
   Lezen is voor mij één van die signalen dat het beter gaat. Dat is doorgaans voor iemand met een burn-out moeilijker, om zich daarop te kunnen concentreren.
   Fijne zonnige zondag daar!

   Geliked door 1 persoon

 5. Heel fijn om te lezen dat je echt wel stappen in de goeie richting aan het zetten. Zonder daarbij je al te veel te laten doen door de druk van de maatschappij. Mooi weer helpt hier ook altijd wel om me wat beter te voelen 🙂 Dat boek dat je aan het lezen bent, is dat de moeite waard? Ik heb nl nog niets van die auteur gelezen, maar ben er wel heel benieuwd naar!

  Like

  1. Het voelt ook heel juist, die stappen die ik nu aan het zetten ben. Ik ga ook heel goed naar mezelf bliljven luisteren en zeker nu ik terug deeltijds aan het werk ben. Mijn ritme, zo en niet anders.
   Dit boek is het tweede uit een trilogie ‘De vrouwen van de leeuwenhof’, auteur is Corina Bomann. Het tweede deel ‘Mathilda’s geheim’ vond ik wel beter. Ik las ook nog ‘De maneschijnsonate’ en ‘Het vlindereiland’. Recensies vind je hier op de blog. Het soort romans dat ik graag lees.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.