Fragmenten·Welzijn

Woord van de maand

scrabble

Alles begon met het Woord van de week. Iets dat overigens als een mooi toeval is ontstaan en geïnspireerd door medebloggers (‘collega-bloggers’ klinkt voor mij te zakelijk 😉 ). Echter, om nu elke week een ander woord in te passen, dat was een beetje ‘vom Guten zuviel‘. Even later, dankzij m’n nieuw aangekochte agenda, kwam er daarin een hulplijn.

Bij het begin van elke maand, is er ondermeer een vakje voorzien met ‘this month’s word‘. Daar wilde ik wel iets rond doen. Errond werken zonder dat het evenwel als iets plichtmatig zou aanvoelen. Iets waar ik volledig achter wou staan en me op het ogenblik van die woordkeuze al een beetje eigen had gemaakt.

Sinds ik die agenda – mijn extern geheugen zeg maar – ben beginnen gebruiken (april 2021), zijn we intussen aan de tweede maand. Twee maanden, dat betekent twee woorden van de maand. Ik licht ze hier graag even nader toe.

april > DURF

Dit is alleszins geslaagd. Ik heb inderdaad gemerkt hoe ik nu meer durf mezelf zijn, wars van wat anderen van/over me denken. Nog anders gezegd:

Wat jij van me vindt

mag je houden.

Het is niet van mij.

In dat verlengde, durf ik sneller van me afbijten, als iets me niet zint. Of omgekeerd: ik laat het for what it’s worth (sommigen willen immers altijd het laatste woord of hun gelijk). Ook dàt is immers durf: durven loslaten. Ik durf ook… de juiste vragen stellen bij onduidelijkheid/ onzekerheid/ tegenstrijdigheden.

mei > STERK

In het pad naar m’n herstel, voel ik in al m’n vezels dat ik hier sterker zal uitkomen.

Sterk door… hoe ik nu vooràl mezelf volg

Sterk door… hoe ik omga met minder prettige situaties

Sterk door… me gesterkt voelen door wie me daarin ten volle (blijven) steunen

Sterk door… weer beter zorg voor mezelf te dragen

Sterk door… vooral te voelen in het moment. Wat doet dit met mij, zowel fysiek als mentaal? Hoe ga ik daarmee om? Wat is het resultaat?

Het resultaat, dat is iets waar ik zelf voor dien te zorgen. Het vraagt inspanning, meewerken aan… Niets gaat vanzelf, voor niemand. Life as we know it.

Vanmorgen nog een fijn gesprek daarover met iemand gehad. Diegene luisterde naar mijn verhaal en voegde eraan toe, dat het toch knap was, hoe ik hier tegenover stond en ermee omging. Fijn om te horen, al weet ik dat dit de énige optie is, er gewoon tegenaan gaan. Of zoals ik op een andere blog in een reactie naliet:

De beste versie van jezelf worden (niet zijn), dat gebeurt vooràl door strijd te voeren met je oude ik en patronen te doorbreken. Althans, zo heb ik het ondervonden tot hiertoe. De nieuwe patronen invoeren, is geen makkelijke maar wel iets dat alleen maar ten goede komt ‘in the long term’. 

Het gaat dus met andere woorden de goede richting uit met me.

STERK, dus, woord van de maand ;-).

~~~~~~~~~~~~

12 gedachten over “Woord van de maand

 1. Twee mooie woorden. Je reactie op dat blog ook even gelezen. Je wordt 100% als jezelf geboren maar in de loop der tijd wordt je onder invloed van ouders, vrienden, school, werk, relaties, iemand die vaak ver van zichzelf staat. Anderen zullen vaak proberen je te maken naar hoe zij je graag zien. De beste versie van jezelf worden, ik las Patronen Doorbreken waar best wel handige tips in staan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Anderen die trachten je te vormen zoals zíj het willen, herkenbaar. Iemand die echt om je geeft, hèlpt je net om die betere versie van jezelf te worden. Tips helpen me zeker vooruit, in het bijzonder nu ‘op weg naar’. Een hele fijne en vooral leerrijke en interresante reactie waarin ik veel herken.

   Geliked door 1 persoon

  1. Beetje dubbel dit, al begrijp ik denk ik wat je wil zeggen. Van altijd klaarstaan voor anderen nu naar in de eerste plaats klaar staan voor mezelf.Zo dichter tot mezelf komen.

   Geliked door 3 people

  1. Dat is het zeker, Willy, een hele uitdaging. Niet altijd even makkelijk . Een durver in de zin van durven risico’s nemen, vind ik mezelf niet meteen. Wel durven in de zin zoals ik hierboven omschrijf.

   Like

  1. Die keuzes zijn er niet vanzelf gekomen, Lize. Zonder professionele hulp, de aanmoedigingen die ik krijg etc. zou dit niet mogelijk zijn.
   Het is- en blijft evenwel een uitdaging maar deze keer wel één die me steeds verder vooruit helpt. En die agenda is nu ook een onmisbare- en grote hulp want dat hoofd is behoorlijk vol geraakt…

   Like

 2. Durf jezelf te zijn, want jij bent het waard. Dan voel je je sterker in het leven. Maar ik besef dat het gemakkelijker wordt geschreven dan uitgevoerd. Er is altijd de ander, waar je mee rekening wil houden, soms positief, maar soms ook beklemmend. Maar jij bent op goede weg.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.