Fragmenten·Ontdek je plekje

Weekendtip: kasteeldomein Groot-Bijgaarden

Voor wie van bloemen houdt, is dit hèt moment om een kijkje te gaan nemen in het kasteeldomein Groot-Bijgaarden. Van 3 april- tot en met 2 mei 2021 loopt daar de 10e internationale bloembollententoonstelling, beter gekend onder de benaming Floralia Brussels.

Voor mij de eerste keer, dat ik dit prachtige parkdomein mocht ontdekken. Het heeft me alleszins betoverd, met z’n ontelbare velden aan lentebloeiers.

Een stukje geschiedenis

De prachtige gebouwen in 17e-eeuwse renaissance stijl zijn opgetrokken uit roze bakstenen met vensterbanken uit witte zandsteen. Het dak van deze gebouwen werd bedekt met blauwe leisteen (zie ook detail op foto’s 1 en 4).

Deze architecturale parels springen meteen in het oog, zodra je dit kasteeldomein betreedt over de brug met vijf bogen, met eerst nog het 15e-eeuwse voorkasteeltje. Links van de toegangspoort word je meteen getrakteerd op onderstaand beeld (foto’s 2 & 3), met in de verte ook de slottoren en – hoe kan het ook anders – de veelkleurige velden aan bloemenkopjes (foto 3).

Tulpen, narcissen, hyacinten…

Wat vooral opvalt tijdens de Floralia Brussels, zijn de vele variaties aan één- of meerkleurige tulpen qua vorm en hoogte (nooit eerder zag ik zulke grote, hoge tulpen zoals op foto 6!). Ster- of bolvormig, gekartelde- en lobbige bloemblaadjes, je vindt het er allemaal. Als je ’t mij vraagt: een prachtige bloemenweelde en kleuren die worden gecombineerd tot een mooi geheel. Toen wij er zijn geweest, zelfs hier en daar nog bloemen die op ontluiken stonden.

Hoewel tulpen de hoofdtoon voeren, vind je er ook andere lentebloeiers zoals narcissen, blauwe druifjes en hyacinten. Met wat geluk komt de geur van deze laatste je bij een licht lentebriesje al van ver tegemoet. Echt heerlijk, dit!

Of nog: deze keizerskroon die…euh…de kroon spant met op de achtergrond de eerder aangekaarte slottoren.

Het kasteeldomein herbergt ook dit andere boogvormige mooie architecturale pronkstuk met daarvoor die opvallende reuzegrote vogelkooi uit smeedijzer. Het vrolijke vogelgetsjilp in de omringende bomen zorgt alleszins voor de juiste muzikale begeleiding :-).

Wandelen in het park, verpozen op de top

In dit kasteeldomein Groot-Bijgaarden kan je rustig op ’t gemak rondstruinen met z’n brede wandelpaden. Wie even wil verpozen, kan terecht op de top in de omgeving van de serres. Daar is gezorgd voor rustplekken, waar er stoelen en banken werden geplaatst om even te kunnen uitrusten.

Er zijn drankjes en hapjes verkrijgbaar in de grote serre (zie foto). Deze en de andere serres zijn in normale tijden ook toegankelijk maar nu, anno 2021, om gekende redenen, nog even niet. In een nabijgelegen bijgebouw is er een openbaar toegankelijk toilet, wat ook erg handig is.

Nog meer moois

Wie nog niet moe is gelopen na dit parcours, wordt ook achter de serres nog aangenaam verrast (foto 1). Mooie aanplantingen met netjes gesnoeide buxus ook (gelukkig zonder de gevreesde buxusmot). De boog links van dit gedeelte nodigt uit tot nog meer moois, ondermeer deze bloesemgaarden. Heerlijk om er even tot rust te komen. Een opvallend modern kunstwerk wisselt af met de klassieke renaissance stijl.

Tuinpret voor groene vingers

In dit domein kan je in het gebouw/de tent vooraan terecht voor de aankoop van (bijzondere soorten) bloemknollen en – bollen, vaste planten en boeketjes – hoe kan het ook anders – tulpen voor in huis.

Je krijgt er een deskundige en vriendelijke uitleg bovenop (welk soort grond voor welke plant/wanneer planten/hoe diep planten/bloeitijd/…), iets waaraan mensen met groene vingers alleszins hun hart kunnen ophalen.

Tickets en info

Zoals op de meeste plaatsen, dien je ook hier op voorhand een ticket te bestellen. Er is gratis parking voorzien recht tegenover de ingang van het kasteeldomein. Meer info en tickets vind je via deze link -> Kasteel Groot-Bijgaarden.

Dat het een stralende dag was, in àlle opzichten, daarvan hoef ik jullie zeker ook niet meer te overtuigen. Getuige nog onderstaand extra fotomateriaal voor de liefhebbers.

Meer lezen zoals dit?

Weekendtip: winterwandelen aan het Donkoeverpark
Weekendtip: heerlijke herfstwandeling in Hofstade (Zemst)
Weekendtip: paddenstoelen spotten in Buggenhoutbos
Weekendtip: foodmarket – Mechelen

18 gedachten over “Weekendtip: kasteeldomein Groot-Bijgaarden

  1. Ik amuseer me daarmee, als ik maar foto’s kan maken tegelijk. En dank je voor het compliment.
   Als het te ver weg zou zijn, zou ik er ook niet naartoe gaan. Tenzij het te combineren valt.

   Like

  1. Het zal ongetwijfeld op een andere manier zijn ingevuld dit jaar, Willy, gezien de restricties.
   Het voordeel is dan weer, dat je rustig kan rondkijken en foto’s kan nemen, zonder dat je op de koppen loopt.
   Dank je voor het compliment.

   Like

 1. Ik denk niet dat ik er heen ga maar dat ligt niet aan jouw beschrijving. Je fotomateriaal is ook enorm uitnodigend. Er zijn zoveel mooie tulpen te vinden, in kleur en grote, deze tijd van het jaar is wat dat betreft ook echt geweldig. Dank voor de rondleiding.

  Like

  1. Fijn om te lezen, zo’n reactie. Dank je wel. Graag gedaan wat die rondleiding betreft. Het is inderdaad ongelooflijk hoeveel varianten er bestaan. Het heeft me echt verbaasd.

   Like

  1. Dank je en blij dat je het uitnodigend vindt. Heb er echt van genoten toen, een aanrader 🌷.
   Naar Keukenhof ben ik nooit geweest dus zou het niet weten/kunnen vergelijken. Is dan wel weer een eind verder. Groot-Bijgaarden ligt dichterbij hier in elk geval.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.