Creaties·Ontdek je plekje

Mijn balkonterras

Gisteren, zaterdag, nog eens een bezoekje gebracht aan het tuincentrum hier. Met dat lentezonnetje van de afgelopen dagen, begon het wat te kriebelen. En bloemen en plantjes, zo dichtbij, sja.. dat vult me met vreugde hé.

Oh, wat houd ik ervan! Van het zorgvuldig uitzoeken van de juiste plant/bloem voor de juiste staanplaats. Schaduw, halfzon of zon? Zijn het vorstbestendige bloeiers? Want ja, de ijsheiligen zijn nog niet gepasseerd. Zolang die nog moeten langskomen, houd ik daarmee graag rekening.

Andere jaren wacht ik gewoonlijk tot nà de ijsheiligen, om die bloembakken op te vullen met soorten als geranium/pelargonium, lobelia, of andere zomerbloeiers. Hierna zo’n voorbeeld.

bloemen

Dit jaar heb ik in de eerste plaats gekozen voor vorstbestendige (aka winterharde) balkonbloemen en -planten. M’n terras is bovendien aan de zuidkant gelegen dus daarmee heb ik ook rekening gehouden.

Alles begon met deze Dianthus caryophyllus ‘pink kisses’ met special thanks aan m’n tipgever ;-). Je ziet ze tegenwoordig overal: zowel in de supermarkt, op de markt, in DHZ zaken als bij de tuincentra. Ik had nog wat ecocheques staan en daarmee wist ik dus wat gedaan.

bloemen – dianthus caryophyllus ‘pink kisses’

Eens aan de kassa van het tuincentrum gekomen, vroeg ik nog of het plantgoed toch wel zeker met ecocheques kon betaald worden. Ja, dat was mogelijk. Wat méér was: ook de balkonhaken die ik er had gevonden, konden ermee aangekocht worden. Weer zo’n uitstekende meevaller! De vriendelijke kassabediende voegde er nog aan toe, dat voor alles, uitgezonderd (sproei)vloeistoffen, ecocheques aanvaard worden.

Voor ik naar het tuincentrum trok, had ik weliswaar m’n balkon bloembakken goed opgemeten in hoogte, diepte en breedte. Zo zou ik zeker geen miskoop doen met die balkonhaken. Zo gezegd, zo gedaan.

M’n gelukzaligheid kon niet op en ik zag het hele plaatje al helemaal voor me. Ik bracht ook nog een vorstbestendige lavendelsoort – de Lavandula angustifolia – mee. Eens thuisgekomen, begon ik er meteen aan. De oude potgrond verwijderd, eens kijken of m’n bloembakken er nu echt wel goed in pasten, in die balkonhouders en jawel hoor.

Een eerste ‘ontwerp’ staat al klaar. De bloempotjes werden in de bloembakken geplaatst. Daaruit bleek dat er ook nog plaats over was voor een derde plantje, zoals je op de foto kan zien. Ik ben wat aan het zoeken geweest welke bloemen/planten er eveneens vorstbestendig zijn en kwam uit bij deze nuttige tips. Daaruit ga ik nog een derde bloemen-/plantensoort kiezen.

Verder op m’n boodschappenlijstje voor het tuincentrum, staan ook nog kleikorrels – die houden immers het vocht goed vast – om te vermengen met de potgrond en meststofstaafjes voor zowel binnen als -buiten.

Nu het plaatje nog vervolledigen – alles verpotten – en elke dag gaan kijken hoe ze verder zullen groeien en bloeien op mijn balkonterras. Op tijd gieten (wel te verstaan niet in volle zon want daar verbranden plantjes van!), dat ook. M’n geluk kan niet op. Hier word ik echt zo happy van!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

22 gedachten over “Mijn balkonterras

  1. …euh hebberig klinkt zo…bezitterig. Ik snap wel wat je wil zeggen. Het zet ook gewoon aan tot…vele leuke bezigheden, zowel voor binnen- als voor buiten. Ik geniet hier echt enorm van.

   Like

 1. Ik plan volgende week ook een bezoekje aan het tuincentrum. Ik wil enerzijds mijn terras op te smukken en anderzijds kruiden kopen want die gaan veel langer mee dan de potjes uit de supermarkt

  Geliked door 1 persoon

  1. Volgende week zullen de Ijsheiligen ook nog niet voorbij zijn, Sandra.
   Wat die kruidenpotjes uit de supermarkt betreft, hier bloeien ze nog steeds en ze staan hier al sinds midden maart op m’n keuken venstertablet (niet in volle zon). Ik geef ze wel elke dag water want dat is nodig.

   Geliked door 1 persoon

 2. Je was goed voorbereid. Ik ken maar weinig andere mensen die de bloembakken opmeten. Het is gewoon enorm handig als je weet hoeveel er inkan.
  Ik wilde bijna roepen dat je moest wachten tot na ijsheiligen, maar je naam vorstvaste planten. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt, ik bereid me doorgaans graag voor.
   Dat opmeten was dan voornamelijk om te zien of de bloembakken in de houders zouden passen. Al vermoed ik dat het doorgaans standaard maten zijn.
   En inderdaad dat van die Ijsheiligen I know 😊. Ik zag in het tuincentrum heel wat mensen niet vorstbestendige planten kopen en dacht toen ook van “Oei, da’s toch nog net iets te vroeg.”

   Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Nog een voordeel is, dat ze elk jaar opnieuw bloeien en winterhard zijn. Verwelkte bloemen verwijderen, dat doe ik ook met elke soort bloem 😉. Dat bevordert inderdaad de verdere groei. 🌷🌸

   Geliked door 1 persoon

 3. Dat is echt volop genieten hé. Van de voorpret bij het bedenken over hoe je je terras wil opvrolijken tot het kopen en nadien ook effectief kunnen planten. We werden vorige week vrijdag behoorlijk in de bloemen gezet toen we 10 jaar getrouwd waren. Bloemetjes, een plant voor binnen waar ik heel blij mee ben vermits ik al een tijdje aan het nadenken was over een extra plant en eentje voor buiten die niet op de tafel op het terras staat zodat ik ze ook van binnen kan zien en er dus nog meer van kan genieten. Van die extra kleur (en de attentie op zich natuurlijk) wordt je meteen vrolijker.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is zo, volop genieten hier. Ik haal er nu ook vooral plezier uit om met m’n handen bezig te zijn. Bloembakken vullen, verplanten, het uitkiezen en smaakvol combineren en daarna al dat moois zien groeien en bloeien. Binnen of buiten, hier is ’t ook genieten van beiden. Nu, in het tulpenseizoen, zorg ik ook quasi wekelijks voor een vers tulpen boeketje voor in huis. Iets dat overigens niet onopgemerkt blijft. Klein geluk waar ik ook ontzettend van kan genieten. En ik niet alleen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.