Welzijn

Hoe een masterclass HB mij tot betere inzichten heeft gebracht

Een interview op de radio dat zoveel herkenbaars losweekt. Een verhaal dat je oppikt aan de éne of de andere kassa, waardoor je zo’n ‘a-ha!’ moment (her)beleefd. Een webinar, podcast of masterclass die je weer tot nieuwe inzichten brengt. Het zijn stuk voor stuk manieren om steeds dichter te komen tot diegene die je ècht ten gronde bent en ook vooral wil zijn.

Zo van die inzichten die een spiegel voorhouden rond de (juiste/foute) keuzes die ieder maakt, levenslessen waardoor we weer verder op pad kunnen, gewapend met een bijkomend stukje levenswijsheid.

Zo’n inzicht heb ik verworven door het volgen van een masterclass HB. In de eerste plaats volgde ik het niet voor mezelf, al was de confrontatie toch behoorlijk groot bij momenten…

Je merkt het misschien zelf ook, hoe vermoeiend het is, dat jij altijd diegene bent bij wie anderen komen aankloppen voor raad èn daad. Dat jij altijd als eerste wordt aangesproken door mensen in nood, ook al kennen ze jou van haar noch pluim, zelfs midden op straat en nog voor ze jouw gezicht hebben gezien. 

Of het feit dat je op je honger blijft zitten met zoveel goede ideeën. Ideeën die je dan niet durft te uiten in groep, uit angst voor afwijzing, dat het ‘misschien toch niet…’ of  ‘omdat het wel verkeerd begrepen zal worden’ of omdat het met de (on)nodige jaloerse blikken wordt onthaald. Een tijdje later komt iemand anders met datzelfde idee op de proppen en dan wordt het plots ‘dat éne fàntàstische idee’, terwijl het wel JOUW idee in de eerste plaats was. 

Zo vergaat het wel vaker met HB’s.

Ze voelen zich onbegrepen, uitgesloten, anders dan de anderen, snappen niet waarom ze er niet bij (mogen) horen hoe graag ze dat ook zelf willen. Iets wat hoogbegaafden ook vaak te horen krijgen: dat ze tè zijn (tè…gevoelig, tè…braaf, tè…kritisch, tè…perfectionistisch). Het is iets waarmee ik zelf nog niet zo lang geleden werd geconfronteerd en neen, dat was helemaal niet fijn om te horen! Temeer omdat ik zelf vond, dat ik op dat moment wel degelijk m’n mannetje had gestaan.  

Uit de getuigenissen uit die masterclass kwamen nog meer confronterende feiten en situaties naar boven. Zoals dat van, het gevoel hebben dat je je door anderen lui of dom voelt. Zo vergaat het met name vaak met slimme, creatieve mensen, licht de masterclass toe. Daarom ook is het van groot belang om je in een omgeving te begeven met gelijkgestemden (een woord dat ik hier vaak gebruik op de blog, ik geef het grif toe). Het omgekeerde kan grote gevolgen hebben op je welbevinden, zowel mentaal als fysiek.

Nog een weetje for the record: het vergt zo’n 80% aanpassing, als je in de foute omgeving terecht komt, terwijl dit slechts 10% is als je in de juiste omgeving belandt. Het zal je dus niets verbazen, dat HB’s er vaak moe en uitgeput bij lopen. Precies omdat ze zich telkens aanpassen, zolang ze niet op de juiste plaats zitten. Ook weer typisch: ze hebben een hoog verantwoordelijkheidsgevoel waardoor ze zich telkens – gewild of ongewild – schikken naar hun omgeving. Hierdoor kan men eigen potentieel niet voldoende laten ontwikkelen.

Je kan uiteraard je IQ laten meten om dat te weten te komen, of je HB bent. De masterclass was daarover echter heel duidelijk: HB gaat niet om een label, eerder een aha!-moment. Zo’n IQ test is overigens ook maar een momentopname. Er bestaat ook geen éénduidige definitie over wat HB is en het laat zich gewoonlijk zien in de levensloop. Ik weet van mezelf bijvoorbeeld, dat me vaak de mond werd gesnoerd – vooral tijdens m’n jeugdjaren – omdat ik toonde dat ik bepaalde dingen doorhad en vragen stelde die een tiener niet geacht was te stellen aan een zogenaamde ‘volwassene’.

Ik kreeg dan zo mogelijk een nog dommer antwoord terug, herinner ik me levendig. Dat heeft me weinig zelfvertrouwen ingeboezemd, omdat diegene me dan het gevoel gaf, dat ik de domme-vragen-steller was terwijl…net het omgekeerde zich voor m’n ogen afspeelde. Op zulke momenten trek  je je dan ook ver terug in je schulp. 

Dat terugtrekken in hun schulp, is ook zo typisch voor HB’s, omdat men het gevoel heeft alleen te staan door het ‘anders’ zijn. Het functioneren in groep vergaat hen moeilijk. Er volgt ook vaak ergernis uit die foute omgeving, precies omdat HB’s op een andere frequentie functioneren. Omgekeerd kan ook: ze zijn vaak diegenen die vanzelfsprekende dingen moeten uitleggen aan wie dingen niet zo snel doorheeft

En dan zijn er nog bijkomend die prikkels, die HB’s veel intenser beleven en waarnemen. HB en HSP leunen ook dicht bij elkaar aan. Zo zal een hoogbegaafde en/of hoogsensitieve ook sneller merken hoe de sfeer ergens is, waardoor die vermoeidheid bij een negatieve sfeer ook sneller de kop opsteekt. Anderzijds heeft een hoogbegaafde ook vaak nood aan steeds een nieuwe uitdaging.

Onder HB’s vind je ook vaak de jobhoppers, omdat anders de verveling snel toeslaat en een levendige interesse in die job verloren gaat. Omdat ze steeds in hetzelfde patroon blijven circuleren en telkens opnieuw in dezelfde situatie terecht komen. Door hun volharding en hun enorme verantwoordelijkheidsgevoel, plegen ze dan een aanslag op hun mentale en fysieke welbevinden.

De masterclass drukte ons wel iets overduidelijk op het hart. Als HB moet je één ding goed beseffen: wat jij kunt, kan n-i-e-m-a-n-d anders. Neem dit dan ook au sérieux en houd je niet klein. Grijp de kansen die jou beter liggen om sneller te komen tot waar je wil zijn. Creëer helderheid in je doelen, weet wie je bent, wat je wil en wie je daarbij op weg kunnen helpen en zoek de juiste entourages op, van mensen die jou voeden met de juiste energie. 

Weet waar je naartoe wil, vlucht er niet van weg. Kies voor een omgeving waarin je je intens zijn, kan benutten. Investeer in jezelf, ook al is er weerstand. Weerstand is normaal, er is immers de angst voor het onbekende maar het onbekende, dat hoort nu éénmaal bij een groeiproces. Maak je onderdeel van een netwerk van – daar heb je het woord weer – gelijkgestemden.

Alleen dat soort mensen zal je verder – en op de juiste manier – op weg helpen.  En vergeet niet: alles wat je aandacht geeft, groeit. Geef dus maar liever aandacht aan positieve vibes dan aan de negatieven, die je proberen de grond in te boren, jou het daglicht niet gunnen of die jou een blijvend slecht gevoel geven. Blijf daar vooral ver vandaan! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Volgde jij al eens een masterclass en zo ja, waarover? 
Herken je in bovenstaande, dingen bij jezelf?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 gedachten over “Hoe een masterclass HB mij tot betere inzichten heeft gebracht

    1. Velen weten het zelf niet (of willen het niet weten) of ze al/ niet HB zijn. Gisteren op de radio hoorde ik ook een interview met een BV die ook HB is en hierover ook heel lang met vragen had gezeten. Daaruit herkende ik toch ook héél wat… ‘Bestempeld worden als’ heeft zo’n negatieve bijklank vind ik. Er is heus niets mis mee, om HB te zijn ;-).

      Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.