Fragmenten·Welzijn

Dit wil ik nu anders doen

Er is ‘willen’ en er is ‘moeten’. Als ik iets ‘wil’ en het ook zo uitspreek, voelt het alleszins minder dwingend aan. Van ‘ik moet nog…’  krijg ik al snel een wrang- en oncomfortabel gevoel. Ook wanneer het naar mij toe wordt uitgesproken. Als ik het woord ‘moeten’ ergens hoor (of lees), wekt dit bij mij al eens een effect van bevriezen op. Omgekeerd kan het ook gebeuren.

Er kan zich net zo goed een soort van verdedigingsmechanisme in gang zetten in mijn systeem, een soort tegenaanval zeg maar. Dat laatste heeft uiteraard zo z’n redenen,…

Vandaar ook de titel bovenaan dit bericht Dit wil ik nu anders doen. Die druk is dan minder aanwezig wat mij betreft en het voelt ook meer als iets dat van mijzelf uitgaat. Hierna enkele concrete voorbeelden uit het leven gegrepen.

Dit wil ik nu anders doen…

 • Vaker luisteren naar eigen behoeftes. Heb ik zin om eens wat langer in PJ rond te hangen? Fijn! Tijdens het weekend zéker wil ik daarin wat milder zijn voor mezelf. Weekends dienen immers om eens bij te tanken en vooral om bij te slapen. 

 • Me andermans zorgen en grieven minder eigen maken. Ik zal nog wel luisteren naar hun verhaal maar ga hier slechts in mee, tot op zekere hoogte. Niet tot dat punt, dat ik er zelf weemoedig, verdrietig, angstig of zelfs down van word. Al helemaal niet als blijkt, dat mensen me ‘enkel daarvoor’ kennen en contacteren. Ik maak hierin intussen steeds betere- en bewustere keuzes in vriendschappen. 

 • Op werkvlak is het nu alle hens aan dek en er schijnt alsmaar meer bij te komen, waardoor die werkdruk nog steeds in stijgende lijn verder gaat. Veel kan ik er hier niet over kwijt behalve dit: dat ik wil leren, wil aanvaarden ook, dat het normaal is, als het eens wat boven m’n hoofd begint te groeien. Als ik dan die extra tijd èn extra hulp krijg die er duidelijk nodig is, dat ik me daarover niet schuldig hoef te voelen tegenover collega’s. Collega’s die nota bene al heel wat meer ervaring erop zitten hebben in deze job. Iets met appelen en peren en zo. Mijn zelfkritiek is immers nooit veraf en note to self een blijvend werkpuntje hier.

 • De boel wat vaker de boel laten. Eerst luisteren naar eigen lichaam. Lukt het echt niet om al die huishoudelijke taken af te werken binnen dezelfde tijdspanne als voorheen,…tja, so be it. Er kan hier nu éénmaal geen tijd- of helpende handen bijgetoverd worden. 

 • Als ik bepaalde opmerkingen/commentaren/…niet fijn vind: dit ook uiten in plaats van ermee te blijven zitten. Het wreet niet langer aan m’n systeem op die manier en ik voel me een gelukkiger mens. Onlangs in dat opzicht een erg toepasselijke quote tegengekomen, met name: 

Wat jij van mij vindt,
mag je houden. 
Het is niet van mij.

(Bron: voorpositiviteit.nl)

Bovenstaande zijn slechts een greep uit m’n zoektocht naar wat van mij een gelukkiger mens maakt. Maar ik denk wel dat het duidelijk is, waar ik naartoe wil. Er zijn mensen die me hierbij al goed geholpen hebben (en nog steeds). Vooral die mensen wil ik nu verder meenemen op pad. 

Heb jij nog extra (en haalbare) tips voor me, dan lees ik die graag in de reacties onderaan dit bericht.

~~~~~~~~~~~~

 

 

22 gedachten over “Dit wil ik nu anders doen

 1. Hier heb je gelijk in, ik zeg ook vaak ‘moeten’, terwijl ik ‘willen’ bedoel. ‘Moeten’ lijkt alsof je geen keuze hebt, terwijl dat meestal wel het geval is. Recent ben ik beginnen opschrijven: “Vandaag zorg ik voor mezelf door…” en daarna lijst ik mijn To Do’s. Door het zo te formuleren worden het geen moetens, maar manieren om voor mezelf en mijn gezin te zorgen.
  Wat een mooie quote, heb ‘m ook opgeslagen als reminder 🙂 Ik lees nu De Fontein van Els van Steijn. Dat boek gaat ook over opnemen wat van jou is en bij de ander laten wat van hen is. Ook het 1e en 2e puntje dat je aanhaalt komen aan bod, alsook hoe je op een goede manier hulp kan aanvaarden. Eigenlijk best veel raakvlakken tussen het boek en jouw logje.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja inderdaad het is niet altijd zo bedoeld en ook dat is hier ongetwijfeld een werkpuntje. Jouw insteek vind ik zeker ook goed. Opschrijven van dingen heeft me al vaak (vooruit) geholpen. Dat boek/die auteur ken ik totaal niet, wel straf dat er zoveel gelijkenissen zijn.

   Geliked door 1 persoon

  1. Heel herkenbaar wat je hier schrijft/getuigt. Is ook eigen aan m’n perfectionistisch kantje/de controle willen houden over alles dat hieraan ten gronde ligt. Eens meer willen/mogen ipv moeten geeft al een heel ander gevoel.

   Geliked door 1 persoon

  1. Het nu nog toepassen is de volgende stap, al lukt dat al aardig tot hiertoe.
   Het is een aard hé, het zich aantrekken van andermans grieven en zorgen. Toch vind ik het belangrijk, om hierin m’n grenzen te blijven bewaken.
   Zo fijn dat je hier in herkenning kwam lezen/reageren Annelies.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat er misschien ook nog een steentje aan bij kan dragen is gezonde voeding, zonlicht en sport.
  Ik ben vorig jaar gestopt met een vriendschap van 23 jaar met een vriendin. Voelde al heel lang niet meer goed. Ik vond het heel lastig maar het was gewoon de juiste beslissing. Nu na een jaar kan ik dat zeggen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Overkomt me regelmatig, dat van (foute) vriendschappen vaarwel zeggen. Bewegen doet me alleszins ook goed. Sporten in competitieve zin is niet aan mij besteed. Ik volg waarbij ik me goed voel. Ben soms een echte emo eter en ik merk inderdaad dat daarvan ook veel afhangt, zonder in extremen te vervallen weliswaar.

   Geliked door 1 persoon

   1. Heb ooit zelf yoga gevolgd, tot men begon met allerlei poses enkel weggelegd voor lenige mensen. Ben toen moeten stoppen. Wandelen zeker, kracht training dan weer niet. Vorig jaar in volle lockdown kocht ik een fiets, me nog geen seconde beklaagd.

    Geliked door 1 persoon

  1. Die ga ik inderdaad meer en meer blijven volgen. Ik merk ook dat het doorgaans klopt, wat die me vertelt. Goed om me daar af en toe eens op te wijzen waarvoor overigens dank.

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat goed!! En herkenbare doelen hoor, ik wil het dit jaar ook anders doen en veel van jou doelen komen wel overeen met de mijne. Meer naar mijn lichaam luisteren en meer mij tijd staan wel boven aan. En ja moeten … daar gaan mijn nekharen van overeind staan, moeten moet ik op de wc zeg ik wel eens 😉
  Heel veel succes .. xxx

  Geliked door 1 persoon

  1. Hier dito wat dat woord moeten betreft. Al helemaal wanneer het echt dwingend, dominant wordt uitgesproken. En haha die vergelijking van moeten :-). Dank je alleszins voor die leuke succeswensen.

   Like

 4. Zo’n herkenbare werkpunten Hilde. Ik kan me het verdriet van anderen zo erg aantrekken en me dan naast triest zelfs ook schuldig voelen omdat je dat verdriet niet zomaar kan wegtoveren voor hen. Sommige zaken trek ik me echt te erg aan én dat is jammer vermits het niets veranderd aan de persoon in kwestie zijn situatie. Wat minder streng zijn voor mezelf is ook een punt waar ik nog aan moet werken. Ik heb het al deels verbeterd door mijn klusjeslijsten te vervangen door Ta Daa lijstjes. Zo focus ik me meer op wat ik wel gedaan heb gekregen in plaats van wat is blijven liggen. Daarnaast probeer ik ook iedere keer dat ik het woord moeten hoor of het zelf gebruik te overwegen of het ook echt moet of gewoon een eventuele optie is. Want dat ‘moeten’ brengt inderdaad veel druk met zich mee. Ik heb mezelf ook voorgenomen om minder te proberen vergelijken. Eigenlijk dacht ik dat ik dat amper deed vermits ik het niet doe wanneer het om materiële zaken gaat. Maar ik stel mezelf wel soms de vraag of ik niet ‘verder’ zou moeten staan met mijn blog nu die al zolang bestaat. Om me dan ietsje later de vraag te stellen waarom vermits ik het bloggen op zich fijn vind en dat het belangrijkste is. Of door mezelf te spiegelen die productiever zijn dan ik maar dan wel te vergeten dat er een reden is waarom ik minder gedaan krijg. Ook hier appelen en peren dus en eigenlijk komt het er bij vergelijken vrijwel steeds op uit dat ik mezelf omlaag trek dus dat wil ik graag vermijden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Liesbet. Het is een zoektocht om te vinden wat nu precies het beste is voor zichzelf. Dat gebeurt in elk mensenleven met vallen en opstaan. Zoals iemand onlangs reageerde hier ” Luister naar die innerlijke stem. Die weet meestal wat het beste voor je is.” Ik vond dat mooi gezegd en ik merk ook dat zoiets helpt. Ik merk ook veel verschil in blogs en vooral merk ik het verschil op tussen diegenen die bloggen omdat ze het graag doen tegenover bloggen om vooral aandacht te krijgen. Dat laatste daaraan doe ik alleszins niet mee. Mezelf blijven, dat is ook het langste vol te houden. Gelijkgestemden vinden dan wel vanzelf hun weg naar hier denk i dan ;-).

   Geliked door 1 persoon

   1. Jezelf blijven is volgens mij ook het enige dat vol te houden is. Het lijkt me enorm vermoeiend om je de hele tijd anders voor te moeten doen. Waarschijnlijk ga je dan op de duur ook alles en iedereen in twijfel trekken. Ik ben blij dat ik daar niet van wakker moet liggen en dat ik gewoon mezelf kan zijn. Zowel online als offline.

    Like

   2. Dat ‘minder gaan vergelijken’ uit je eerste reactie hier, heeft zeker ook te maken met jezelf blijven, zònder te vergelijken want da’s – inderdaad – heel vermoeiend. Liesbet. Daar doe je enkel jezelf maar tekort mee. Jezelf zijn heeft ook te maken met de juiste keuzes maken, door in verbinding te gaan met mensen met dezelfde interesses, hun way of life, hoe ze staan tegenover de invulling van dat leven op allerlei gebied… Het soort mensen dat je de juiste energie geeft en wiens neuzen in dezelfde richting staan, zonder dat er van de andere wordt verwacht zich telkens aan te passen of zonder dat je, je moet inhouden om bijvoorbeeld een meningsverschil te uiten. Zodra daarin iets wringt bij me, haak ik af van dat soort vriendschappen, want dat geeft geen energie, integendeel, zo’n soort vriendschap gaat enkel lopen met iemands energie… Zelfbehoud en zelfbewust in het leven staan noemt zoiets.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.