Welzijn

21 januari: het is vandaag #wereldknuffeldag!

Vandaag, op wereldknuffeldag, een logje over dit onderwerp dat zéker in de actuele tijdsgeest nog meer in the spotlight wordt geplaatst. Het is immers niet voor niets dat het woord ‘knuffelcontact‘ tot het Van Dale woord van 2020 werd gekozen.

Meer dan ooit hebben mensen nood aan die éne welgemeende knuffel, een liefdevolle streling of hartelijke aanraking of -omhelzing (en wat klinkt dat ontzettend mooi in het frans…caresse…). En waarom dit zoveel aandacht verdient, vraag je, je mogelijk af?

Waarom knuffelen zo gezond is

Door elkaar te knuffelen komt er oxitocine – ook wel het knuffelhormoon genoemd – vrij. Dat is het stofje dat ervoor zorgt, dat we ons beter gaan voelen. Zo’n liefdevolle omhelzing zorgt er tevens voor, dat fysieke en mentale klachten gaan afnemen. Stresshormonen en spanning worden afgeremd. 

Wat is het effect van knuffelen?

Niet alleen wat hierboven omschreven staat, is het gevolg van knuffelen. Ook rust en verbondenheid worden in één adem genoemd met het heilzame effect dat knuffelen op onze algehele gemoedstoestand, ons welbevinden, heeft. 

Knuffelen: een punt op de agenda?

Door ieders drukke- en veelal gejaagde leven, gaat knuffelen voor sommigen al eens in die maalstroom verloren. Het kan- en mag echter niet de bedoeling zijn, dat ook dit zo vanzelfsprekende een punt op de agenda (of planner) wordt. Het spontane mag niet verdwijnen, al plaats ik daar meteen een kanttekening bij.

Knuffelen: niet voor iedereen

Niet iedereen houdt ervan, om geknuffeld te worden door…iedereen. Als ik naar mezelf kijk: ik laat ook niet zomaar ieder toe in m’n persoonlijke ruimte om te knuffelen of geknuffeld te worden.

Er dient eerst die mentale verbondenheid te zijn, alvorens ik mij daarvoor openstel. Ik heb dat ook moeten leren, leren knuffelen…jawel.

Hier thuis is het alvast geen vreemd gegeven meer. M’n dochter en ik, wij knuffelen elkaar (al heel ons leven lang). De vriendinnen en ik, wij knuffelen elkaar. Al zal dat laatste nog even duren, voor het weer kan- of mag in onze huidige anderhalvemetersamenleving. Laatst nog ondervonden.

Ik had afgesproken met een vriendin voor zo’n wandeldate. Allebei wilden we elkaar toch zò graag elkaar die knuffel geven, maar ons verstand heeft ons ervan weerhouden. Dus hielden we het op een ‘elleboog-knuffel’. Nog even volhouden, toch…

Knuffelen: lectuur en knuffeldingen

Er is zelfs een boek geschreven over dat geluksstofje dat oxitocine heet. Het boek De oxitocine factor door K. Uvnas Moberg benadrukt het belang van die innerlijke rust en verbondenheid, als grote tegenpool van het vecht-vlucht-bevries systeem. Alvast eentje voor op mijn boeken wenslijstje.

Je kan het zo gek niet bedenken maar ook een heus knuffelkussen kwam ik zo onlangs tegen. In de vorm van een mannentorso en al (en neen, ik heb het niet gekocht 😉 ). Al zal niets zo’n warm menselijke knuffel ooit kunnen vervangen, toch kan zo’n klein warmhartig gebaar soms grootse dingen met een mens doen.

Net zoals een lief berichtje, een dito kaartje of een maaltijd met liefde bereid. Stuk voor stuk dingen waar (de innerlijke-/) een mens alleen maar beter van wordt… Iets dat hartgrondig is gemeend, voelt altijd goed en juist. 

Aan ieder die dit leest, alvast een gelukkige wereldknuffeldag met hopelijk niet alleen vandaag maar ook op andere dagen een gezonde portie knuffels in jullie bubbel!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer lezen zoals dit?

Het is vandaag #Wereldpostdag!
Waarom vandaag alles groen mag zien –  St Patrick’s day

4 gedachten over “21 januari: het is vandaag #wereldknuffeldag!

  1. Knuffelen doe je volgens mij alleen bij mensen die jij graag hebt en waarvan je weet dat ze ook van knuffelen houden. Idem bij dieren. Niemand gaat trouwens de eerste de beste pitbull knuffelen.

    Like

    1. De ervaring heeft me nochtans geleerd dat er ook mensen zijn die knuffelen enkel en alleen om zelf geknuffeld te worden. Energievreters ja ze bestaan maar ik laat ze niet meer toe nu. En een hondenheld ben ik sowieso al niet, laat staan dat ik er een zou knuffelen (en haha dat van die pitbull).

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.