Fragmenten·Welzijn

Hoe mijn ideale chilldag eruit ziet (winter)

Wat maakt van een mens, een gelukkig mens? Toch als je datgene doet, wat je graag doet? Graag doen betekent dan: iets doen wat je energie geeft. Het is een beetje een dubbeltje op z’n kant hier want zoveel creatieve hobby’s.

Het komt dus telkens hierop neer: dat ik ook daarin dien te kiezen. Ga ik voor een groter project of eerder iets klein? Begin ik toch nog aan het breien van die éne wintersjaal of houd ik het eerder kleinschalig? Ik kan (nog) niet kiezen. Dus schakel ik over naar een momentje lezen. Even dat creatieve brein on hold plaatsen want da’s nodig soms…

Boeken lezen

Vervolgens nestel ik me in de zetel met een fleece dekentje, laat de kaarsjes branden – het is maar een sombere, regenachtige winterdag dus een beetje extra licht kunnen we zeker gebruiken – en pik de draad weer op waar ik gebleven was in m’n mooie boek. Ik lees…en blijf lezen.

Tussen twee kapittels door, richt ik m’n blik even op, kijk naar onze kerstboom, die daar nog zo mooi staat te fonkelen. Ik besluit dat ik hem nog een poosje laat staan zo, tot wanneer het buiten klaar genoeg is als de avond valt.  Neen, aan opruimen denk ik nog niet meteen. Ik laat los…

Loslaten

Ik laat los… en plots doet dit loslaten me denken aan deze mooie tekst – één van de nieuwjaarswensen van dit jaar:

Bewaar wat fijn is
of het nu groot of heel klein is.
Hou vast wat raakt,
laat los wat niet gelukkig maakt!

Daarna bedenk ik, dat – ondanks de vele klussen die hier nog op me staan te wachten – zoiets (loslaten) heel bevrijdend kan werken. Ik word er steeds beter in en dat voelt goed.

Goed gevoel

Me (opnieuw) goed in m’n vel voelen, ik werk eraan. Het is een weg die ik ben ingeslagen het afgelopen jaar en die ik nu verder wil bewandelen. Er zijn geliefden die me daarbij helpen. En als je dan zoiets als dit ⇓ als kerstcadeau krijgt, treffend uitgekozen, dan weet je het. 

Ja, ik voel me gesteund. M’n oude liefde krijgt hierdoor weer een heropflakkering. Ik ga ermee aan de slag, dankbaar om door wie ik me geliefd voel. Het gaat met andere woorden (opnieuw) de goede richting met me uit…

Nawoord

In Uitgelicht: thuisworkshop aromatherapie lees je meer over de uitvoering van dit pakket.

aromatherapie

~~~~~~~~~~~~~~

Hoe ziet jouw ideale chilldag eruit? Zie je hierin gelijkenissen?

~~~~~~~~~~~~~~

Meer lezen zoals dit?

Bewegen als medicijn
Rustig aan – de aanpak
Ont-moeten (+ 2 filmtips)
Wat ik doe om rust te vinden
2020: zen-momentjes voor jezelf

 

BRON foto: pixabay

18 gedachten over “Hoe mijn ideale chilldag eruit ziet (winter)

 1. Echt een dagje chillen is momenteel niet aan mij besteed daar ik nog steeds on hold sta voor mijn werk. Gewoon genieten van wat hier op mij afkomt en verder bezoekje aan mijn moeder of genieten van muziek met de koptelefoon op.

  Like

 2. Ik kan er ook erg van genieten om op m’n vrije woensdag lekker te rommelen. Net alsof jij dan pas tegen de middag douchen en aankleden en ‘s middags naar de Bieb, boodschappen, lekker lezen. Moet wel zeggen dat ik het sinds de lockdown anders doe, nu heb ik veel meer behoefte om eruit te gaan, lekker wandelen. Ook spreek ik nu wat vaker af. Op m’n werkdagen zie ik geen kip, behalve dan tijdens de zoomvergaderingen

  Geliked door 1 persoon

  1. Veel hangt af van het weer die dag. Ik kan ook genieten van een wandeling in de natuur bij mooi en droog weer. Afspreken, met deze strenge corona maatregelen, gebeurt hier heel zelden. Ik verlang naar het normaal van vroeger. Werken doen we (verplicht) van thuis, uitzondering zijn de dagen dat we fysiek op het werk aanwezig dienen te zijn omdat het niet anders kan. Gelukkig zie ik de collega’s ook via Teams af en toe. Op zulke momenten dan weer wel blij met al die moderne snufjes.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja ik ben daar ook blij mee. Net als jij en heel veel anderen ben ik ook lekker aan de wandel gegaan. Was het maar weer ‘normaal’ hé?!wat een feest zal dat straks zijn!

    Geliked door 1 persoon

  1. Heerlijk hé en oh ja, plantjes, daar houd ik ook van. Gisteren zelfs nog enkele bij gehaald, na eerst een heerlijke wandeling in de buitenlucht ;-). Fijne zondag alvast!

   Like

 3. Onder een deken wegduiken met een boek. Kunnen wegduiken in een creatief project (het voorbije jaar waren dat vooral kaarten en kleine scrapbooking projecten die blijkbaar meer mijn ding bleken te zijn dan ik had verwacht). Maar eigenlijk in de eerste plaats rust in mijn hoofd. Even alle klusjes vergeten, niet zitten piekeren, niet denken aan wat ik nog moet doen maar echt van het moment zelf genieten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vind ik een goede en vooral gezonde ingesteldheid Liesbet, dat van genieten van het moment. Dat laatste lukt me ook steeds beter. Wat mij daarbij óók helpt, om dat hoofd leeg te maken, is buiten zijn, in de buitenlucht. Wandeldates, ik ga er steevast voor dit jaar (tot hiertoe waren dat er al enkele en daar geniet ik telkens ongelooflijk van!). En ….(tromgeroffel alom)…ik ben terug beginnen boeken lezen, blij om!

   Geliked door 1 persoon

   1. Wandeldates zijn hier ook een vaste waarde geworden. Ik kan nog steeds niet super ver of lang wandelen, maar wel lang genoeg om ondertussen even te kunnen bijpraten met mijn nicht én zo toch ook nog wat offline contact te hebben. Gelukkig staat er in het natuurgebied bij ons in de buurt ook af en toe een bankje zodat ik tussendoor even kan uitrusten. Buiten zijn doet inderdaad deugd én het helpt bij het tot rust komen. Tai Chi doet dat bij mij ook nog steeds dus dat probeer ik 5x per week te doen.

    Like

   2. Ik heb dit jaar al een aantal wandeldates erop zitten en er zijn er ook die nog dienen ingepland. Ik geniet daar echt ongelooflijk van en helpen doet het zeker. 5x per week tai chi, wow! ’s Avonds ben ik doorgaans te moe om nog veel te doen en na een werkdag is het nog steeds te vroeg donker. Ik kijk daarom zeker ontzettend uit naar de lente…

    Geliked door 1 persoon

   3. Ik doe de Tai Chi meestal ’s ochtends maar besef dat het makkelijker is voor mij om dat in te plannen vermits ik niet kan gaan werken. Als je een huishouden en job moet combineren blijft er op deze kortere dagen niet veel tijd over om nog even naar buiten te gaan. Al heb ik daar bij Tai Chi sowieso geen last van vermits ik het gewoon binneshuis kan doen. Dat was dus dit jaar een extra voordeel aan die oefeningen.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.