Fragmenten

Wat kerst 2020 bracht (5 lessen die ik hieruit heb geleerd)

Het kwam geen seconde te vroeg, dat weekje kerstverlof 2020. We waren er allebei aan toe. De pauzeknop werd hier ingedrukt, prioriteiten werden verlegd, mijmeringen waren troef.

Er werd gelachen, gepraat, genoten in gezelligheid in onze eigen kleine bubbel.  Christmas all the way, oh jawel, ook dat bijzondere jaar 2020 maar dan wel véél kleinschaliger tegenover een ‘normaal’ jaar. Wat kerst 2020 bracht, daarover volgt hier een mini-verslag.

Om te beginnen, heb ik me hoedanook helemaal kunnen uitleven in de keuken, zowel voor kerstavond als voor kerstdag. Voor deze éne gelegenheid ook ⇓ een ‘foute schort’ –’t is eens iets anders dan de foute kersttrui 😉 – gekocht.

Het was smullen van de eerste tot de laatste seconde.  Daar heeft dit kookboek dat ik eerder recenseerde mee voor gezorgd. Zelfs de dagen die daarop volgden, heeft die feestdis ons nòg gesmaakt.

kerst – keukenschort

Eén ding was zeker: klein zou het beestje onze kerst alleszins niet krijgen, dat lieten we niet toe.  Op kerstavond trokken we onze mooiste, meest feestelijke outfit aan – oh jawel! – maakten ons op alsof we buitenshuis zouden gaan feesten. We mochten wel eens zotjes doen. 

Het moge duidelijk wezen en wat we ons helemaal eigen hadden gemaakt:

There’s only one Christmas a year,
let’s make it one-derful!

Deze ⇑ veelzeggende tekst had ik gelezen op één van de kaartjes bij zo’n lokaal kleinschalig winkeltje, vol met leuke hebbedingen (van spulletjes voor je interieur tot de mooiste en origineelste stationery, juwelen, alles rond lifestyle, huis- tuin en keukenspulletjes, het mooiste serviesgoed – beslist eens een kijkje waard!). Alles draaide immers rond #buylocal en zo, weet je nog?

Lokaal kopen, als er iets is wat we dat bijzondere jaar meer dan ooit hebben gedaan, dan is het wel dit. Zo werd ook het menu – zowel voor kerstavond als voor kerstdag – veelal ingevuld met ingrediënten van bij ons die vervolgens werden aangekocht in de buurtwinkel.

Terwijl we zo aan tafel zaten, werden er simultaan fotootjes uitgewisseld – virtuele verbondenheid of hoe heet zoiets? – met m’n ouders en broer, via whatsapp, elk in onze eigen bubbel. Het deed deugd, op deze manier elkaar nog eens te ‘zien’.

Als afsluitertje van dit alles: een heerlijk kopje christmas tea met kerstchocolaatjes, wat wil een mens nog meer…? Credits for…m’n dochter, die me hiertoe enkele bijkomende tips and tricks leerde om te werken met ⇓ Instagram. 

thee

En zie: in het licht van kerst werden er nieuwe ideeën geboren. De ergernis – dat er nog zoveel om doen was aan klussen in huis – maakte plaats voor al wat leuk, goed en gezellig is. Leren loslaten –  les n° 1.

Wat meer is: de dochter-student en ik sloegen de handen in elkaar, ik kreeg hulp van haar om die klussen weer voor een deel te klaren. Uiteindelijk komt alles goed – les n° 2.

Ik leerde ook om opnieuw te genieten – les n° 3. Dat laatste was even zoek geraakt. Dat duwtje in de rug kwam er, door dat éne uitstapje naar de stad waar ik 9 jaren school had gelopen. Het was een blij weerzien met een goede vriendin, uiteraard volledig ⇓ #coronaproof. De trein op met m’n gratis railpass. 

trein

Mechelen re-visited en enkele fotootjes die ik tevens graag met jullie hier kom delen. Het deed deugd, er even tussenuit te zijn, even wat bij te praten. Gewoon wat rondkijken, rondstappen, af en toe stilstaan, ons tegoed doen aan een heerlijk kopje warm en weer verdergaan.

En zodoende… nam de energie opnieuw toe, ik kreeg weer verse moed. En toen, precies op die éne kerstmorgen toen ik tijdens het ontbijt door het raam keek werd ik getrakteerd op deze ⇓ regenboog. Symbolischer bestaat niet!

Gratis, belangeloos, voor niets zou Bram Vermeulen hebben gezegd. M’n oude ik kwam langzaam terug. Daarmee ook de zin om m’n tijd voortaan anders in te vullen. Prioriteiten elders zoeken – les n° 4. 

regenboog

Wat doet er meer toe, dan een gezellige thuis, waar je, je goed voelt, begrepen? Waar het heerlijk vertoeven is met de mensen die je graag rondom jou hebt? Les n° 5. En de dochter die plannen begon te smeden om haar (studenten)kamer volledig naar haar zin herin te richten. Een mooiere nieuwe start kan je, je als ouder niet wensen!

Ik wil hieruit besluiten, dat het voorbije jaar zwaar z’n tol heeft geëist maar anderzijds ook veel goeds heeft gebracht. Ik mag hopen dat, dat voor jullie ook zo is geweest. Hierna nog enkele sfeerbeelden van mijnentwege aan uwentwege vanuit onze bubbel ;-).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BRON foto’s: alles eigen beeldmateriaal

11 gedachten over “Wat kerst 2020 bracht (5 lessen die ik hieruit heb geleerd)

 1. Een gezellige thuis, een uitstapje (Mechelen heeft zo’n mooie upgrade gehad de laatste jaren), een fijne vriendschap (ook op afstand), genieten van de kleine dingen, … meer moet dat eigenlijk niet zijn. Dat is een les die ik geleerd heb sinds mijn ziekte.
  En goed voor jezelf zorgen, dat is ook een belangrijke.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mooi! Wil ik zeker meenemen naar volgend jaar. En die vriendin en ik hadden het er ook over, tijdens die uitstap, hoe Mechelen erop vooruit is gegaan. Echt wow! Een tegenvaller op vlak van gezondheid doet een mens zeker al eens nadenken, Myriam, dat weet ook ik als geen ander.

   Geliked door 1 persoon

 2. Leuk om op zo’n ontspannen manier het jaar uit te wuiven. 2020 was een jaar dat nog lang zal herinnerd worden. Laten we zo positief mogelijk terugkijken op dat corona jaar. De mindere dingen laten we best zo vlug mogelijk los.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben dankbaar voor hen, die daar mee voor gezorgd hebben. We hebben inderdaad geschiedenis geschreven in 2020 (al had ik dat liever op een andere manier gezien). We klampen ons hier thuis ook zoveel als mogelijk vast aan dat positieve ervan. Binnenkort volgt ook een jaaroverzicht. Het loslaten is iets dat ik blijf oefenen, lukt steeds beter. Dank voor deze fijne en vooral moedgevende reactie!

   Geliked door 1 persoon

 3. Fijn dat jullie met z’n tweetjes een gezellige kerst hebben gehad! Hier was 2020 bijna een heel jaar vooral met ons drie, en we hebben er de mooie momenten ook uit gekozen. Het was een zwaar jaar, maar er waren gelukkig heel wat lichtpuntjes ook. En we maakten het thuis ook extra gezellig :-).

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar kan ik ergens inkomen dat het hele jaar er quasi hetzelfde uitzag met dezelfde beperkte kring (behalve dan bij wandeldates ;-)). Die lichtpuntjes hebben dat -inderdaad- toch wel (mentaal) zware jaar draaglijker gemaakt. Iets om te onthouden. Ik hou ook ontzettend van huiselijke gezelligheid, kan daar ook zo enorm van genieten.😊

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.