Fragmenten·Welzijn

Ben ik dan de enige die…?

Ken je dat gevoel, dat het lijkt alsof je zo anders dan anderen bent? Als je bijvoorbeeld sneller dan iemand anders iets doorhebt? Een verhaallijn die niet helemaal klopt en waardoor je de plot al kent nog voor de ontknoping nabij is? Sneller details opmerkt (maar ècht details, niet normaal!)?

Schoonheidsfoutjes en slordigheden opmerkt in de éne of de andere regie van een televisie soap of tv novelle? Of nog: puur je laat leiden door je aanvoelen en daardoor al eens aangenaam verrast wordt? Zoals wanneer je nog eens na lange tijd, een boekenwinkel binnenstapt en net dat éne boek in handen krijgt, precies op het moment dat je het lijkt nodig te hebben? Of bij de éne of de andere wedstrijd zonder (professionele) voorkennis en puur op gevoel, al weet/doorhebt wie er gaat/gaan winnen?

Het zijn van die momenten dat ik me afvraag: ben ik dan de enige die…? Het overkomt me wel vaker. Niet alleen wat betreft mijn aanvoelen, opmerkingsgave of (ruimtelijk) inzicht. Ook ergernis, m’n rechtvaardigheidsgevoel, eeuwige drang naar harmonie en onuitputtelijke creatieve honger, spelen me daarin parten. Sinds de pandemie, lijkt dit zich zelfs nog meer ontwikkeld te hebben. Daarom leek het me een leuk idee, om ook daarover eens te komen bloggen. Jij ook benieuwd? Lees dan zeker verder.

Ben ik dan de enige die…

… nog intens kan genieten van de meest simpele en meest pure dingen zoals mooie wolken, mooie luchten, een mooie zonsop- of zonsondergang, een regenboog en daar nog ècht oog voor heb? Dit terwijl velen in dit jachtige leven daaraan voorbijgaan en dit zelfs geeneens opmerken?

… een behoorlijke drang naar harmonie heb? Niet alleen wat betreft combinatie van kleuren die matchen in kleding en accesoires? Maar bijvoorbeeld ook de kleur van vershoudclips rond verpakkingen en die bij voorkeur afstem op de kleur van de verpakking?

… van harde geluiden, teveel drukte, fel licht, nervositeit, doordringende onaangename geuren, behoorlijk onder de voet kan zijn (echt zo immens afmattend soms)?

… wel eens iets koop omdat ook de verpakking achteraf van pas kan komen voor het éne of het andere creatieve project?

… merk/aanvoel dat mensen, die zelf niet rechtuit zijn, behoorlijk zenuwachtig worden als ik in hun buurt ben?

… een hekel eraan heb, als in een groepsgesprek, ik de enige ben met wie men géén oogcontact maakt?

… vermoedelijk als enige m’n boodschappenlijstje ontcijfer, omwille van de manier waarop ik dat opstel?

… berichten zoals dit sorteer volgens de lengte van de zin? (Was het jou ook opgevallen? :-p )

… zelfs op afstand zonder fysiek contact, bepaalde situaties en individuen doorheb?

… behoorlijk nijdig word van suggestieve opmerkingen in plaats van rechtuit zijn?

… een goed ontwikkeld taalgevoel heb en niet alleen voor de eigen moedertaal?

… behoorlijk onrustig en vooral ongelukkig word van rommel en chaos?

… spellingsfouten opmerk, waar de meesten naast kijken?

… in het sorteren van afval, daar redelijk ver in ga?

… bij voorkeur de was op kleur ophang?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Herken jij jezelf hierin? Hoe ga je daarmee om?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 

21 gedachten over “Ben ik dan de enige die…?

 1. Bepaalde zaken herken ik wel. De was ophangen en strijken op kleur bijvoorbeeld. Harde geluiden, drukte, rommel, chaos… De gewone dingen eigenlijk want ik ben niet hoog sensitief.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoogsensitief zijn heeft daar óók mee te maken. Werd me intussen ook bevestigd. Wat jij aanhaalt heeft ook niet iedereen…en wat is ‘gewoon’ of wie bepaalt dat hé?

   Like

   1. Ja, wie bepaalt dat? Ik tel bv. ook altijd en overal de traptreden. Ik noem dat mijn kleine afwijkingetjes. We doen daar niemand pijn mee hè.

    Like

   2. Dat bedoel ik nou net met het ‘anders’ zijn. Anders maar niet beter of slechter. Ieder zijn/haar authenticiteit, eigenheid en dat zo ook toelaten.

    Like

  1. Hey daar Lize; komt soms fel binnen hé wat jij hier opsomt. Dienen hierin ook echt onze grenzen te bewaken. Dat sorteren is dan bijvoorbeeld bij blisterverpakkingen (zoals van batterijen) ook het plastic (= PMD) scheiden van het deel karton (= P&K) enzo. Ik ben daar soms echt een erge in.

   Like

   1. Op die manier sorteren, dat doen wij ook hoor. Ook bv. papier van charcuterie, daar nemen we ook het laagje plastic weg voor bij het PMD. Ik vind dat maar normaal eigenlijk.

    Like

 2. Heel herkenbare dingen hier, zoals het aanvoelen, de geluiden / het licht, … Iets kopen voor de verpakking, dat zou ik ook nog durven, en die fouten verbeteren, dat ook. Vorige week haalde ik nog enkele dt-fouten uit een belangrijke klantenpresentatie van een collega. Mijn haar gaat daar overeind van staan :-).

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Sofie. Toen ik 5 jaar geleden ben begonnen met bloggen was jij één van de eerste bloggers met wie ik contact had. Ook toen al herkende ik eea in jouw reacties hier. Wordt nu enkel (her)bevestigd. Wordt vaak verkeerd begrepen en onderschat/geminimaliseerd. Maar ik weet nu wel zeker dat het helemaal oké is. Fouten verbeteren doe ik nu niet gauw …is ook niet m’n job al treed ik jou daarin bij. Kan me daar ook in ergeren. Heeft zeker ook te maken met m’n talen opleiding…

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat niet of verkeerd begrepen worden is echt een struikelblok hier. Vaak heb ik dan het gevoel dat ik me ‘anders’ voor moet doen om erbij te horen, maar dat is ook niet de bedoeling natuurlijk… Ik probeer dan maar voldoende verbinding te zoeken met mensen die me wel goed kennen en weten hoe ik ineen zit, en bij wie ik mezelf kan zijn :-).

    Like

   2. Dat anders voordoen om erbij te horen…niet doen Sofie. Gewoon jezelf zijn en blijven. Wat het bloggen betreft heb ik in dat opzicht veel, heel veel bijgeleerd. Ik heb dat ook vrij snel door als mensen zichzelf in duizend bochten wringen om toch maar in de gunst te spelen. Heeft ongetwijfeld ook met ouder worden te maken.😉

    Geliked door 1 persoon

  1. Kan uitputtend zijn hé. Is ook geen zwart-wit verhaal, wel een combinatie van diverse factoren. Hier ben je alleszins altijd welkom en mag je rustig jezelf zijn.

   Like

 3. Sommige dingen herken ik, zoals het kunnen genieten van kleine dingen en echt nog verwonderd kunnen zijn door zaken zoals, ik zeg maar, een schone paddenstoel. Soms krijg ik de reactie ‘ge zijt precies een kind’. Niet positief bedoeld, maar ik neem het als compliment. Hoe fijn is het niet dat je je nog voldaan kan voelen door kleine zaken?

  Geluiden en geuren zijn dingen waar ik me enorm aan kan storen. Soms wou ik dat die zintuigen, net als de ogen, afgesloten konden worden.

  Andere zaken herken ik dan niet, zoals de spellingsfouten 😉
  Ik hou enorm veel van schrijven en lezen, maar ik maak me – jammer genoeg – vaak schuldig aan kemels. Ik heb bij het lezen van teksten vooral aandacht voor het grote plaatje, zoals zinsopbouw en vloeiendheid, het gebruik van synoniemen, etc.
  Ik heb geen probleem om verbeterd te worden, zolang het op een beleefde manier wordt gebracht. Mij uitmaken als ‘domme koe’ gaat mij niet bepaald blij maken 😉

  Ik zie daarentegen wel snel fouten in berekeningen. Voor mijn job werk ik vaak met grote rekenbladen met hypotheses en scenario’s. Collega’s komen steevast naar mij als er iets niet klopt en ik vind dat ook vrij gemakkelijk.

  Waar ik me ook aan erger zijn het niet nakomen van afspraken (allé!) en gebrek aan structuur en opmaak van documenten. Mensen die spaties gebruiken om naar de volgende lijn te gaan of geen of inconsequente automatische nummering (van 1 naar b) gebruiken, of niks van opmaak (geen titels of paragrafen). Ik overdrijf daar dan misschien een beetje in, maar zaken zijn zo veel aangenamer om te lezen met rustpauzes voor de ogen, dan 1 muur tekst!

  Like

  1. Dat afsluiten van die zintuigen…toch liever niet. Dan zouden we al het mooie ook moeten missen. Goede geuren, prachtige herfstkleuren, om maar iets te noemen. Wel mooi en moedig je getuigenis hoor.

   Like

 4. Nee hoor, je bent niet de enige. ik herkende heel wat van de zaken die je aanhaalde. Eerder had ik dat ook toen ik bij Fieke een lijstje las en ergens is het altijd wel een fijn gevoel om te ontdekken dat er nog mensen zijn die van heel kleine dingen kunnen genieten of niet goed tegen drukte kunnen (of het nu over een groot aantal mensen, te luide geluiden of te scherpe geuren of felle kleuren gaat). Mijn boodschappenlijstjes zijn niet gecodeerd maar ze worden wel in volgorde van de winkelgangen genoteerd zodat ik (of dit jaar vooral manlief) vlot de boodschappen kan doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Liesbet. Ik maak me zeker geen illusies, dat ik de enige ben. Die ‘ik’ hoef je dus zeker niet zo letterlijk te nemen. Het was/is hier nog steeds m’n betrachting, om voor anderen een klankbord te kunnen zijn, waarbij m’n blog om zoveel méér draait dan ‘ik’.
   Waar het hier vooral om draait, in dit bericht, is hoogsensitiviteit en dat gaat zoveel dieper dan gewoon ‘niet goed tegen drukte kunnen’. Iets wat voor niet-hoogsensitieven moeilijk te vatten is, hoe krachtig zoiets kan binnenkomen en met welke gevolgen. Dat laatste is in gradatie sinds de lockdown hier serieus de hoogte in gegaan, op àlle vlakken…
   Tot slot: dat coderen – zoals jij het wil benoemen – neen, zover gaat het niet. Het gaat me om bepaalde afkortingen, verduidelijkingen die ik eraan toevoeg en die daarom niet altijd even duidelijk zijn voor buitenstaanders. Een lijstje maken in volgorde van de winkelgangen, ooit ook gedaan tot die winkel dan volledig werd heringericht (wat tegenwoordig wel vaker gebeurt). Bij mij staan de benodigdheden gewoon volgens de afdeling bijvoorbeeld zuivel / groenten en fruit / onderhoudsprodukten / schoonheidsprodukten etc. en dat vind ik erg handig zo. Alles om me het leven makkelijker en aangenamer te maken, daar gaan we voor.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.