Fragmenten

Nieuw seizoen, nieuwe updates (herfst – winter 2020)

De tijd heeft me intussen ingehaald. De vorige editie van deze seizoensupdate dateert alweer van herfst 2019 (link helemaal onderaan dit bericht).  Ik heb deze keer gekozen voor een herfst-winter combo. 

Over precies een maand is het kerstavond.  Staat jullie kerstboom al? 😉 Hier wachten we sowieso – traditiegetrouw – tot na Sinterklaas. M’n kerstplanner (Kerst zonder stress: zo doe je dat) heb ik daartoe onlangs nog eens onder de loep genomen.

Dit merkwaardige jaar 2020 – en da’s dan nog een understatement –  schijnen de seizoenen elkaar steeds sneller op te volgen. Maar ook zoiets als een merkwaardig jaar kent z’n moOImenten. Deze rubriek Nieuw seizoen, nieuwe updates, is in 2016 ontstaan vanuit het idee om nieuwe lezers/volgers hier een beetje wegwijs te maken. Vanzelfsprekend is ook wie hier al een tijdje vertoeft evenzeer welkom!

Waarover wordt er hier zoal geblogd? Welke zijn de thema’s die me het nauwst aan het hart liggen? Waarin vind ik plezier en voldoening? Of omgekeerd: wat geeft mij ergernis of maakt me verdrietig? Kortom: een soort van look-and-feel van deze blog.

Intussen weet ik niet hoe het zit hier bij jullie, daar in de buurlanden, across the ocean (hello you) of down under (hi there). Hier bij ons in België mochten we alleszins de eerste vriestemperaturen opmeten – dat was begin november 2020. En hoewel ik ontzettend veel houd van de herfst, vind ik (menselijke) warmte op z’n minst even belangrijk. Ik schreef er al eens iets over in [Hoe ik me warm houd op winterse dagen]. Ik geloof er ook steevast in, dat elk seizoen zo z’n nut heeft. Vandaar ook even een ode aan de sneeuw in [Waarom sneeuw zo belangrijk is].

De landen waar je sneeuw al zeker zal tegenkomen en waar men het minste uren zonlicht kent, schijnen nochtans tot de gelukkigste ter wereld te behoren. Ik heb ervan geleerd, van hun Lagom en van hun Hygge. Een levenskunst waarin ik me tot op zekere hoogte wel kan vinden.

Hoe ik denk en functioneer, sluit daar ook voor een stuk bij aan. Zo vind ik het heerlijk, om binnen bezig te zijn, met handwerken of knutselen. Niet te verbazen, dat ik dan al eens iets kom tonen zoals in herfstknutselen en winterknutselen. En als straks de jaarwisseling er weer aankomt, trek ik me weer even terug voor zelfgemaakte kerstkaarten alsook zelf ingepakte cadeautjes.

inpakken en weggeven

Iets wat ik de laatste jaren heb ontdekt is ⇓ lettertekenen of nog herfstkaarten met deze nieuwe techniek met waskrijt. Uit m’n bullet journal/Creative Journal kom ik af en toe al eens enkele pagina’s tonen. Dat ga ik overigens ook blijven doen, LOL ;-). 

Ik heb me trouwens voorgenomen om heel specifiek dit jaar op Oudejaarsavond – dan zit ik gewoonlijk toch alleen thuis – al die Journals en dagboeken eens te doorbladeren. Net zoals m’n fotoboeken. Ik hecht ook niet danig veel belang aan Oudejaar [zie: De nostalgische jaarwisseling tag]; aan de Kerst traditie des te meer [in: de nostalgische Kersttag].

Bij het weerzien van m’n fotoalbums besef ik dan welke mooie uitstappen er toch al geweest zijn, hoe ik heb genoten van zo’n heerlijke herfstige boswandeling, alsook van een deugddoende wandeling in die eerste vrieskou. Herfst, ik zei het al, m’n lievelingsseizoen en dan zijn paddenstoelen nooit veraf. Ik  geniet er doorgaans ontzettend van om buiten te zijn. Making memories, you know ;-)…

Al is het uiteraard ook hier niet altijd rozengeur en maneschijn…

In iets persoonlijkere berichten deel ik stil verdriet, of uit m’n ergernis. Leg af en toe m’n ziel eens bloot, wil af en toe m’n ei kwijt of laat jullie meekijken in wat het weekend bracht. Wat ook heel eigen aan me is: ik draag een behoorlijke portie nostalgie in mij. Zo kan ik maar moeilijk afstand nemen van dingen van vroeger, zoals m’n postzegelalbum, word ik behoorlijk melancholisch als ik terugdenk aan de spreukentegels bij m’n grootouders en zou ik soms nog kind willen zijn.

Ik hecht veel belang aan mooie herinneringen maken (dat zijn mijn zogenaamde ankerpunten) en ben ook zo’n echte old school want ik hou er enorm van, om met de hand geschreven brieven te sturen èn ontvangen. Allicht komt m’n voorliefde voor quotes daarvandaan. Ik heb iets met taal…

Ja, ik heb iets met taal, met boeken ook. M’n boekenhoekje overigens al ontdekt? In feite boeit elke vorm van kunst me in zekere zin. Of het nu woordenkunst of beeldende kunst is. Er is maar weinig dat me onberoerd laat, soms zelfs tot tranens toe. Ik heb soms echt niet veel nodig daarvoor… Ik doe doorgaans ook graag mee aan gedichtendag.

boeken

Lezen, creatief bezig zijn, buiten vertoeven, het zijn voor mij manieren om eens even weg te zijn van deze vaak hectische, drukke, steeds sneller doordraaiende wereld. Voor iemand zoals ik, niet steeds even makkelijk om daarmee om te gaan, met die drukte rondom mij. Zo houd ik van muziek, maar niet op elk moment [in: Muziek: wanneer wel en wanneer niet?]. 

Beroepshalve doe ik dan weer iets totaal anders. Ook daar heb ik al heel wat watertjes doorzwommen of  afscheid moeten nemen bij verandering van werk. Ook op gezondheidsvlak heb ik m’n portie al gehad – en nog steeds. Al loop ik met dat laatste zeker niet te koop en hoeft ook niet wat mij betreft. Heel af en toe post ik daarrond een update. Voornamelijk om anderen een klankbord te geven of verder op weg te helpen, door mijn ervaringen hier te komen delen. 

Tot slot: als prille vijftiger voel ik me soms wel wat ‘de oude’ tussen al dat jonge(re) blog geweld hier. Al vind ik de laatste jaren steeds beter m’n weg naar gelijkgestemden en maak daarin ook bewuste(re) keuzes. 

Zo hoop ik nog vele boeiende mensen op m’n pad te mogen tegenkomen en wie weet…misschien ontmoeten we elkaar ooit – in het post-corona tijdperk –  wel een keer (opnieuw) in het echte leven. Of wil je misschien eens meedoen aan mijn blogger-te-gast rubriekje? Kan nota bene perfect op veilige afstand ;-). Dan hoor ik het graag.

Eerder verschenen:

Nieuw seizoen, nieuwe updates 2016: lentezomerherfstwinter
Nieuw seizoen, nieuwe updates 2017: lentezomerherfstwinter
Nieuw seizoen, nieuwe updates 2018: zomerherfst
Nieuw seizoen, nieuwe updates 2019: zomerherfst

 

2 gedachten over “Nieuw seizoen, nieuwe updates (herfst – winter 2020)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.