Dag boek

Verbeelding Book Challenge 2020: wat als…ik opnieuw had deelgenomen?

Twee keer heb ik deelgenomen aan de VBC (Verbeelding Book Challenge) van Katleen van Verbeelding. Dit mooie initiatief werd op poten gezet in 2015. De eerste keer dat ik deelnam (2016) was een voltreffer, weliswaar door omstandigheden. Ik heb toen 28 van de 30 puntjes afgevinkt – . De tweede keer (2018) vinkte ik 15 van de 30 puntjes af. Derde keer, goede keer dan maar…?

Ik wist…dat 2020 een uitdagend jaar ging worden (dat was dan nog buiten de pandemie gerekend!). En zo bleek ook. Van lezen kwam er diengevolge (tot nu) weinig in huis. Het aantal boeken dat ik in totaal YTD (Year To Date) heb gelezen, zijn nog niet op m’n éne hand te tellen. En toch…

Toch was ik benieuwd naar de editie van 2020. Mijn gedacht hierna samengevat. Wat vind ik van de thema’s? Zou ik deze voltooid hebben? Waarom (niet)? Met andere woorden: wat als…ik opnieuw had deelgenomen?

In mijn boekenkast liggen nog ont-zet-tend veel boeken die nog wachten om gelezen te worden. Ik haal er graag wat inspiratie uit voor dit lijstje. De links verwijzen naar eerdere recensies hier verschenen op de blog of naar iets dat ermee te maken heeft. 

 1. Een familiesaga
  Er ligt hier in de kast een lijvig boek dat daarvoor zou kunnen doorgaan, met name Familieleugens geschreven door Enrique de Hériz. Zuiderse auteurs hebben bij mij alleszins een streepje voor ;-).
 2. Twee boeken met bijna dezelfde titel of bijna dezelfde cover
  Van Graeme Simsion las ik Het Rosie effect, erg mooi boek! Dit is het tweede boek uit een reeks van 3, met name Het Rosie Project – Het Rosie effect en Het Rosie resultaat. Dit zou ik dus met veel plezier hebben voltooid.
 3. Een boek met een hemellichaam in de titel
  Dan denk ik meteen aan Een weeffout in onze sterren van John Green. Ik heb de verfilming ervan gezien en dat heeft me toen ook echt geraakt. Men zegt wel eens dat een boek na de verfilming lezen, wel oké is. Omgekeerd valt het doorgaans tegen, omdat men dan een beeld heeft gevormd van de personages. Ik zit dus goed :-).
 4. Een boek waarvan de titel start met een A of eindigt met een Z
  All about Steve? The wizard of Oz? Ah neen, dat zijn filmtitels. Het gaat hier over boeken zeker hé? Deze skip ik, kan niet zo meteen op een titel komen.
 5. Een boek dat zich afspeelt in je laatste reisbestemming
  Ik ben het momenteel aan het lezen, met name Nachttrein naar Lissabon door Pascal Mercier. Lissabon, Portugal, dat was onze laatste (buitenlandse) fantastische reisbestemming dat ik ieder aanraad!
 6. Een boek dat je als kind leuk vond maar sindsdien niet meer herlezen hebt (dus niet Harry Potter voor de twintigste keer herlezen!)
  Dit was ook een puntje in de VBC van 2015, met name 17. Een boek waar je gek van was als kind. Hier zou ik gekozen hebben voor Groene eieren met ham door Dr Sauss. Die tekeningen trokken me zo geweldig hard aan en op één of andere manier is het me bijgebleven. Bevindt zich ongetwijfeld nog op de zolder bij m’n ouders. Eens we terug ‘mogen’, na de lockdown, zoek ik m’n ouders èn dat boek wel eens op. P.S. Wat die Harry Potter betreft: we zijn niet allemaal van dezelfde generatie hé!
 7. Een boek met een vervoermiddel in de titel
  Ook hier denk ik meteen aan een verfilming: Das Boot (en dan maar hopen dat daarover een boek geschreven is).
 8. Een boek met het woord “boek” in de titel
  Zo een ontzettend mooi boek las ik al, met name De boekendief van Markus Zusak. Een aanrader!
 9. Een boek waarvan de titel ook de titel van een liedje is
  Bram Vermeulen: Ik heb een steen verlegd – een poëziealbum van deze liedjesschrijver. Staat hier ook op de boekenplank. Dit zou zeker geen punt zijn, om dit af te vinken.
 10. Een boek met een specifieke datum in de titel
  Wellicht had ik hier gekozen voor een historische roman, het soort boeken dat ik ook graag lees.
 11. Een boek met een getal groter dan twintig in de titel
  Mijn gedacht gaat dan spontaan uit naar 1Q84 door Haruki Murakami. Het eerste – en tot hiertoe enige – boek dat ik van deze auter eerder heb gelezen, smaakte beslist naar meer.
 12. Een boek waarin de natuur of het milieu centraal staat
  Een boek over verschillende soorten paddenstoelen, over soorten wolken, over soorten bomen – dat ik dan zou meenemen op één van m’n uitstapjes. Al is dat dan niet méér dan gewoon een soort gids, dus niet echt een leesboek. Oh jawel, ik zou dit puntje hiermee durven afvinken.
 13. Een feministisch boek of een boek geschreven door een feministe
  Is ’t gepermitteerd te zeggen, dat dit me niet meteen aanspreekt? Al zal ik ongetwijfeld zo’n boek – dan wel onbewust – al gelezen hebben zonder te weten dat die ‘madame’ zichzelf een feministe mag noemen.
 14. Een boek uit de F.R.I.E.N.D.S Booklist
  Waarom een challenge in een challenge? Dat maakt het allemaal zo ingewikkeld! Hier zou ik hebben afgehaakt.
 15. Een boek uit de literaire canon
  Vergt ook weer extra opzoekingswerk. Ik had trouwens nog nooit gehoord van de literaire canon. Tja… so be it. Nobody’s perfect.
 16. Een boek van een schrijver die in jouw streek woont (laten we zeggen binnen de 20km van uw voordeur)
  Geen flauw idee, welke auteur(s) hier uit de omgeving is (zijn). Onder ‘mijn streek’ versta ik waar ik vandaan kom. Dan is ook m’n keuze snel gemaakt en is (R.I.P.) Herman De Coninck m’n absolute nummer één.
 17. Een boek met vogels op de cover
  Er staat dus niet ‘een tekening van vogels’ dan wel ‘vogels op de cover’. Het staat hier in de boekenkast, en wel het boek De zwaartekracht van vogels door Tracy Guzeman. Het staat in de titel hé ;-).
 18. Een boek geschreven door een auteur met dezelfde voornaam als je moeder of vader
  Tja…gaan we nu de persoonlijke toer op? De voornaam van m’n mama (Nelly) is minder evident dan die van m’n papa (Herman). Al zijn er bepaalde auteurs – wat deze laatste betreft – die ik al zeker niet zou lezen…anderen dan weer net wèl ;-). Trouwe volgers weten heus wel, wie ik hiermee bedoel.
 19. Een boek waarvan het aantal pagina’s een priemgetal is (u mag hiervoor gerust even vloeken op Laurence 😁)
  Dit is echt ver gezocht. Dit zou betekenen dat ik èn eerst dien op te zoeken wat er valt onder ‘priemgetal’, èn dan nog eens een boek moet vinden dat daaraan beantwoordt. Neen, daar is geen beginnen aan. Ik zou dan voor de grap De eenzaamheid van de priemgetallen – what’s in a name – hebben aangevuld. Een boek dat ik tientallen jaren geleden heb gelezen en dat nu nog tot m’n favorieten aller tijden behoort. Stel u nu maar eens voor , dat precies dat boek het aantal pagina’s heeft dat een priemgetal is. Zou de max zijn!
 20. Een boek over klimaat(verandering). Een zogenaamde een “cli-fi”.
  Tiens, weer een nieuw woord geleerd. Bestaat dat echt, cli-fi (ivp scifi)? Het is natuur-lijk wel een brandend actueel thema, maar om me daar nu aan de hand van een boek echt in te gaan verdiepen? Neen, niet echt.
 21. Een boek waarin een tweeling een belangrijke rol speelt
  Die grappige tweeling uit Alice In Wonderland (ik denk alwéér aan een film), is daarover al eens een boek geschreven? Verder geraak ik niet.
 22. Een boek waarin een kunstenaar een belangrijke rol speelt
  Het boek De kleur van de sterren door Eveline Vanhaverbeke heb ik toen echt graag gelezen. (Tiens, nu ik het hier zo lees: hiermee zou ik meteen 3. hebben kunnen afvinken…)
 23. Een boek waarin zoetigheid (taart, gebak, koekjes,…) een belangrijke rol speelt
  Zo’n boek heb ik ooit meegebracht van de boekenbeurs. Het zag er allemaal heel aanlokkelijk en smakelijk uit maar er iets uit geprobeerd? Nope! Misschien stop ik het hier wel eens in een volgende give-away, wie weet?
 24. Een boek waarin handwerk een belangrijke rol speelt
  Ahaa! Iets voor creatieve zielen en daar reken ik mezelf graag bij. Een aanrader vind ik dan zeker wel het boek van Elke Vanelderen (aka mevrouw Regi Penxten) – Van naald tot draad. Dat straalt zoveel positiviteit uit! Een boek dat ik echt koester.
 25. Een boek dat zich langer dan 500 jaar geleden afspeelt
  Wellicht heb ik rond dit thema al enkele boeken gelezen in m’n leven. Kan er echter niet zo meteen op komen.
 26. Een boek dat zich rond Kerstmis afspeelt
  Een all time klassieker die ik nog niet heb gelezen: A Christmas Carrol van Charles Dickens denk ik dan meteen.
 27. Een boek dat zich afspeelt in meer dan één continent
  Veel te ingewikkeld, om dat te achterhalen, of het moest ook hier weer zijn, dat ik het toevallig in m’n handen krijg. Eén of ander reisverhaal door de tijd lijkt me hier goed voor.
 28. Een boek over een groot gezin
  Vermoedelijk komt Het lot van de familie Meijer door Charles Lewinsky hiervoor in aanmerking. Nog één uit de eigen boekenkast hier. Aan kleppers zie ik me echter momenteel (nog) niet meteen beginnen. 
 29. Een boek dat nog gepubliceerd moet worden in 2020
  De tijd heeft me hier ingehaald… Geen idee dus deze skip ik ook even.
 30. Een boek met een regenboog op de cover
  Wat een mooie afsluiter, dit! Een boek dat ook verwijst naar een regenboog! Ik hoef je niet te vertellen dat mijn hart hierbij een sprongetje maakt. Maar of ik al zo’n boek ben tegengekomen? Mogelijk wel, al zou dit ook weer betekenen dat ik ernaar op zoek moet gaan. Het zou dan een gelukkig toeval moeten zijn. Tip: volg m’n blog ;-), dan kom je vanzelf genoeg regenbogen tegen.

Welk(e) van de opgesomde boek(en) las jij al? Vond je het een aanrader? Waarom (niet)?

Hoe ziet jouw VBC lijstje eruit (link naar jouw blog)?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

verbeelding

6 gedachten over “Verbeelding Book Challenge 2020: wat als…ik opnieuw had deelgenomen?

 1. ‘De Boekendief’ vond ik prachtig!
  Ik doe al jaren mee met de VBC, maar ik zoek niet bewust naar boeken die in het lijstje passen. Eigenlijk zie ik gewoon hoe ver ik raak met afstrepen, en het ene jaar lukt dat al wat beter dan het andere. Dit jaar vlot het wel vrij goed eigenlijk, maar 14 en 15 worden wel een serieuze uitdaging denk ik :-).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.