Fragmenten·Welzijn

18 oktober: het is vandaag #wereldmenopauzedag! (+ tips)

Er bestaan mythes rond, en waarheden. Soms wordt er al eens over gegrapt, of wordt dit onderwerp eenvoudigweg, weggelachen.

Neen, de menopauze is géén grap.

Hoeft anderzijds ook niet per se als een onoverkomelijk iets gezien te worden. En toch…zelfs vandaag – anno 2020 – rust hierop nog steeds een zeker taboe, als dit onderwerp wordt aangekaart. Ik vraag me oprecht af: waarom?

Hoort dit niet bij het leven, zoals alle seizoenen ook als een grote vanzelfsprekendheid horen bij een jaar?

Laat ik hier dus eens een lans breken voor ons, vrouwen in de menopauze. In het bijzonder vandaag op deze #wereldmenopauzedag.

Ik vraag me overigens af waarom sommige – zogenaamde powervrouwen – het nodig achten om het woord ‘menopauze’ om te buigen en er een nieuw uitvindsel van te maken. Alsof het gaat om iets ‘vies’, iets ontoegankelijk, iets om je over te schamen. Not.

Het woord menopauze stamt af uit het grieks waarbij het tweeledige woord bestaat uit ‘maand’ en ‘ophouden’. Niets mis mee, toch?

Interessant is ook deze omschrijving, terug te vinden op de website van UZA:

<QUOTE> Menopauze is geen ziekte, maar een natuurlijk lichamelijk proces, waarbij de menstruele cyclus stopt en de vrouw in haar onvruchtbare periode komt. De periode rondom de menopauze wordt de overgang genoemd. <UNQUOTE>

Hoe weet je, of je in de menopauze zit?

Heel eenvoudig: een bloedonderzoek bij je huisarts of gynaecoloog zal dit aantonen. Zowel wat betreft de perimenopauze (d.i. de periode vlak vòòr de menopauze) als -de eigenlijke menopauze.

Een misvatting die bij vele vrouwen leeft is, dat ze denken in de menopauze te zitten, terwijl ze nog in de eerdere pre-fase zitten. Pas wanneer je gedurende 1 volledig jaar geen menstruatie meer hebt, ben je naar alle waarschijnlijkheid beland in de menopauze. Laat je hierin vooral begeleiden door je huisarts/gynaecoloog.

Om het bij te houden – je cyclus wordt dan heel onregelmatig in dat laatste jaar – kan je er zo’n menstruatiekalender op nahouden (en voor de moderne vrouwen onder ons: ook in de app store).

Enkele tips om menopauze klachten te verlichten

Vaak wordt een hormonenkuur voorgeschreven door een gynaecoloog. Er bestaan ook meer natuurlijke hulpmiddelen. Elk heeft hierin een persoonlijk verhaal, maakt hierin een persoonlijke keuze.

Klachten kunnen gaan van plotse opvliegers, huilbuien die uit het niets opduiken zonder enige verklaring. Voor mij zeer herkenbaar en overigens zeer confronterend. Om nog maar te zwijgen van stramme- en bij momenten zeer pijnlijke spieren en gewrichten.

Wat mij alleszins al goed heeft geholpen is Ymea, dat vrij verkrijgbaar is en zonder oestrogenen, zonder gluten, lactosevrij, zonder toegevoegde suikers en -bewaarmiddelen. De opvliegers- en huilbuien zijn hierdoor bij mij alleszins reeds na 1 maand sterk verzacht.

Voor de pijnlijke spieren en gewrichten ga ik binnenkort toch maar eens langs bij een fysiotherapeut (d.i. een dokter gespecialiseerd in de fysieke geneeskunde). Hopelijk biedt dit ook soelaas.

Wat met gewichtstoename?

Dit schijnt niet steeds voor éénieder zo te zijn, als je de verschillende getuigenissen op het net erop naleest. Persoonlijk heb ik hiermee een andere ervaring. M’n eigen eet-, beweeg- en leefgewoonten neem ik dus geregeld onder de loep.

Mits kleine aanpassingen merk ik, hoe dit me ook méér energie geeft. Energie die soms fel afneemt door de vermoeidheid ingevolge die extreme pijnen in spieren en gewrichten. Het éne (gezondere eet-, beweeg- en leefgewoonten) geeft duidelijk het andere (minder pijnen) de hand.

Uit m’n gezondheidsbibliotheek haal ik ook veel nuttige tips. Ook deze boeken voor vrouwen van 40+ helpen me goed op weg.

De menopauzeconsulent weet raad

Wist je trouwens dat er zelfs al zoiets bestaat als een menopauzeconsulent? Eén van deze menopauzeconsulenten bracht het interessante boek ‘Stralend door de menopauze‘ uit, voor een recensie wijs ik jou graag door naar [deze link].

Tot slot: laten we vooral mild zijn voor elkaar. In het bijzonder vandaag, voor èlke vrouw die nu de menopauze doormaakt.

Ken je zo iemand uit je naaste omgeving? Laat het haar weten, verras haar met een kaartje, boeketje, een lief berichtje, een extra knuffel of wat dan ook. Toon haar je begrip, je inlevingsvermogen. Ga ik overigens vandaag ook doen, naar m’n lieve menopauze vriendinnen toe :-).

Gelukkige wereldmenopauzedag!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

buik

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.