Welzijn

#Repower – een boekrecensie

Inleiding – waarom dit éne boek?

Eens om de zoveel tijd overkomt het me: dan gaat m’n lichaam heel hard op de rempedaal staan, terwijl m’n hoofd nog steeds verder blijft razen en de gaspedaal ingedrukt wil houden. Alarmbellen gaan dan af, er is geen ontkomen meer aan. Het gebeurde ook deze keer weer.  En aan alles voelde ik: het zou ditmaal niet vanzelf overgaan. Hulp zoeken was een noodzakelijk kwaad. En die hulp is er gekomen.

Enerzijds professioneel (fysiek + mentaal), anderzijds door mezelf hierin bij te sturen (fysiek). Dit boek – Repower van Claudia van Avermaet (*) – heeft me dingen doen inzien, heeft me overtuigd om niet zomaar alles te aanvaarden zonder meer. ‘Het is wat het is’, is zo’n uitspraak die alleszins niet in mijn woordenboek staat. Ik ga steeds op zoek naar verklaringen, verbeteringen, ben zo iemand die niet bij de pakken blijft zitten. Als m’n lichaam en geest dat tenminste toelaten…

Door m’n voorgeschiedenis ben ik ook heel hard beginnen nadenken. Toen – temidden m’n beroepsopleiding (april 2019) –  uit een pre-operatief bloedonderzoek aan het licht is gekomen, dat ik een traag werkende schildklier heb.  Dat hoor je wel eens vaker bij vrouwen van mijn leeftijd (dacht ik toen).  Iets met die hormonale disbalans en zo.

Sindsdien neem ik op doktersadvies, dagelijks schildklierhormoon (L-thyroxine) èn wordt m’n bloed eens om de x-maanden geprikt ter controle. Dat aanvaarden zonder meer bleef voor mij echter een moeilijke. Ik ben op zoek blijven gaan naar antwoorden op vragen. En wat blijkt nu uit dit boek (*)?

Er zijn oorzaken waarom een schildklier traag is. En wat meer is: er valt iets aan te doen, door een aangepaste voedings- en leefstijl. Zo lees ik in het boek (*) op pagina 14:

Stress zorgt onmiddellijk voor een disbalans in je hormonen. Wanneer je cortisolgehalte altijd hoog is, zal je schildklier vertragen en zal je bloedsuikerspiegel uit balans raken.

en ook iets over stress en bijnieruitputting, dat aan de oorzaak ligt van een trage schildklier:

Als je bijnieren te lang onder spanning hebben gestaan door stress, zal je lichaam je stofwisseling (je schildklier) gaan vertragen om je bijnieren te beschermen. De belangrijkste functie van de bijnieren is het aanmaken van de hormonen adrenaline en cortisol. Cortisol regelt ook je bloedsuikerspiegel, je zoutwaterbalans en je immuunsysteem en bepaalt hoeveel stress je aankunt.  Door lang aanhoudende emotionele- of fysieke stress, zullen je bijnieren crashen. (boek pag. 16)

Over de auteur

Claudia Van Avermaet was aanvankelijk leerkracht LO (Lichamelijke Opvoeding), ze is op jonge leeftijd (20 jaar) bewust mama geworden. Na een emotioneel trauma, is ze aangebotst tegen een burn-out, angstaanvallen, hyperventilatie. Het gevolg daarvan is, dat ze hoogsensitief (HSP) is geworden [over hoogsensitiviteit (HSP) lees je daarzo een andere recensie hier op de blog]. Ze werd verplicht het roer om te gooien.

Is terug gaan studeren, te beginnen met mindfulness in communicatie, vervolgens genoot ze een 2-jarige opleiding Kundalini Yoga, en een opleiding Natuurvoedingsdeskundige in Nederland. Er volgden nog een aantal bijkomende opleidingen rond voeding, mind en body.

Het heeft haar doen inzien dat, je gezondheid en je goed voelen wel degelijk veel belangrijker zijn dan dat getal op de weegschaal. Hier gaat het niet langer over calorieën tellen of het zoveelste diëet, wèl over je mentale èn fysieke welbevinden zonder meer. Daar staat (of valt) alles mee.

Naar aanleiding van een  interessant interview (13-06-2020) met de auteur, ben ik op zoek gegaan naar boeken van deze Claudia van Avermaet. Toen ik het boek Repower de eerste keer in handen kreeg en even liet bezinken, was ik quasi meteen verkocht. De eerste bladzijden, over wat de auteur over zichzelf schreef, wekten meteen een gevoel van herkenning. Voor mij was dit een wake-up call, om erger te voorkomen. Over haar burn-out schrijft ze in dit boek:

Ik deed heel hard mijn best om mezelf te negeren. Ik probeerde de schijn op te houden, ook al werd het steeds moeilijker om mijn tranen te bedwingen. (boek pag. 12)

Zeg je ook ‘alles is goed’, terwijl je eigenlijk denkt ‘pfff, ik heb behoefte aan rust en evenwicht’? (boek pag. 24)

Over het boek

Het boek omvat een work-out plan om je in 7 weken terug fitter, engergieker en gezonder te voelen. De auteur benadrukt hier wel dat, dat net zo goed meerdere weken in beslag kan nemen, volgens wat jij, je lichaam, best aankan. Met andere woorden: volgens jouw eigen ritme.

Alles heeft een ritme…
Ga op zoek naar je eigen ritme. (pag. 21)

Stress en angstgevoelens komen naar boven wanneer je niet volgens je ritme leeft. Soms gedraag je je als een kip zonder kop als je deadlines moet halen of loop je zo achter met je werk, dat je jezelf zwaar onder druk zet om alle to-do lijstjes af te werken. Je bent dus niet in je ontspannen, juiste ritme en dat zorgt voor stress. (pag. 22)

De inhoudstabel (pag. 2 – 3) is zeer duidelijk en overzichtelijk. Per week wordt een bepaald thema (de auteur noemt het batterijen) uitgelicht.

WEEK 1 – RE-CHARGE: Herstel je lichaam na stress, burn-out & ziekte

WEEK 2 – RE-SET: Goed voor je lever

WEEK 3 – RE-FRESH: Je schildklier & je hormonen

WEEK 4 – RE-PAIR: Je darmen & je immuunsysteem

WEEK 5- RE-POWER: Activeer je energie

WEEK 6 – RE-CUP: Je ademhaling

WEEK 7 – RE-FLECT: Tijd voor jezelf

Het was duidelijk voor me, waarom m’n gewicht maar bleef toenemen, waarom die steeds weerkerende vermoeidheid en die ellendige hoofdpijn maar bleven aanhouden. Er waren bijkomende signalen zoals huilbuien die elkaar steeds sneller opvolgden, m’n zelfvertrouwen dat op een laag pitje kwam te staan, angsten, zorgen en onzekerheden die steeds vaker de kop opstaken en zo meer. Ik voelde aan alles dat mentale èn fysieke rust het enige pasklare antwoord was op al die vragen.

Slapen, veel slapen als m’n lichaam dat nodig had. En ik hèb geslapen, en véél! Luisteren naar dat lichaam van me, daar niet langer doof voor zijn.  Het 2020 tijdperk heeft er alleszins z’n steentje toe bijgedragen. De mentale vermoeidheid had er stevig ingehakt, met een lang aanslepende fysieke vermoeidheid tot gevolg.

Het boek heeft me die handvaten aangereikt, om dat roer om te gooien, de koers niet langer op kruissnelheid te laten staan. Signalen te herkennen en daar op de juiste manier mee om te gaan, ver weg van alles en iedereen, en vooràl ook m’n grenzen te bewaken. Een time-out voor mezelf.

We proppen onze dagen vol omdat dat de gouden regel is in deze maatschappij. Kijk maar naar sociale media waar iedereen verkondigt ‘Ik ben niet alleen, ik ben overal in de wereld, ik ben overal belangrijk.’ Elk moment van de dag vullen we op zonder ook maar even rust in te bouwen. (pag. 13)

M’n eet- en beweeg gewoonten alsook m’n slaaphygiëne heb ik hierdoor grondig onder de loep genomen, beetje bij beetje werkte ik aan een come-back van m’n energie die helemaal zoek was geraakt.

Ik leerde nieuwe smaken ontdekken en appreciëren. Heb door het boek geleerd, om te doseren, te variêren ook, zowel wat de invulling van m’n <vrije> tijd betreft als wat ik in m’n mond stop.  Stapje voor stapje, hapje per hapje. Er staan overzichtelijke tabellen in rond de juiste voeding. Welke signalen (ondermeer vermoeidheid/spierstress/tekort aan vitaliteit/gespannen gevoel) je kan verhelpen door welk soort voeding.

Het boek gaf me dat duwtje in de rug, voor die verdere stappen naar de wonderlijke wereld van yoga. Toegankelijke yoga met eenvoudige oefeningen die perfect haalbaar zijn voor iedereen, of je nu sportief bent aangelegd of niet (look who’s talking). De foto’s in het boek zijn ook erg duidelijk en zetten die oefeningen kracht bij.

Het boek omvat ook lekkere, toegankelijke recepten, die van toepassing zijn op die specifieke week. Dus géén ingrediënten die enkel te vinden zijn in gespecialiseerde zaken of enkel bio-winkels maar die overal verkrijgbaar zijn. I like!

Ook het gebruik van etherische oliën (E.O.) komt erin aan bod, hoe deze mee kunnen zorgen voor een herstel van die balans, dat mentale evenwicht (voorbeeld pag. 20: E.O. van sinaasappel helpt bij hoofdpijn, spanningen, angst, hartkloppingen en onrustig slapen). (En laat net dàt nu een wereldje zijn, waarin ik me altijd goed heb gevoeld, dat wereldje van E.O.)

Extra: In het boek staan ook ook verwijzingen naar meditatie audio, spotify afspeelllijstjes die je kan gebruiken tijdens de yoga oefeningen.

Conclusie

Ik vind dit boek een absolute aanrader, voor ieder die voelt, dat eigen grenzen worden overschreden en niet meer weet hoe hiermee om te gaan. Het is geschreven voor wie de signalen er zijn (steeds moe, huilbuien en/of angst, slapeloosheid). Voor ieder die op zoek is naar antwoorden over het hoe en waarom en tools om eigen energie weer op de rails te krijgen na ziekte of stress en/of om erger te voorkomen

Het boek in z’n geheel spreekt me vooràl aan, omdat het geschreven is vanuit persoonlijke ervaringen, niet zozeer vanuit praktijkervaring. Iemand die weet waarover ze schrijft en er ook wetenschappelijk onderzoek aan vastkoppelt. Als ervaringsdeskundige heeft Claudia Van Avermaet zelf een lange weg afgelegd, vooraleer ze opnieuw dichter tot zichzelf kon komen. Dit alles maakt het geheel des te geloofwaardiger, toegankelijker ook.

Claudia Van Avermaet heeft – sinds haar burn-out – intussen verschillende boeken uitgebracht (tot hiertoe 7 in totaal). Haar jongste telg – Get stronger (een fit en strak lichaam in 30 dagen)  – is vooral toegespitst op een sportieve work-out.

Dit boek – Repower – past beter bij mijn levensstijl door de variëteit die het omvat, het ritme van aanpak ook.  Voor mij haalbare doelen en daar draait het tot slot helemaal om: dat men ermee geholpen is, dat men zich daarbij goed voelt.

Enkel jij weet wat je hebt meegemaakt, enkel jij weet hoe je je op dit moment voelt. Je mag dus gerust een time-out nemen zonder dit te hoeven verantwoorden. Het gaat over jouw leven. (pag. 8)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer lezen zoals dit?

Wat ik doe om rust te vinden

11 gedachten over “#Repower – een boekrecensie

 1. Mijn ex slikte pillen voor haar schildklier.
  Wanneer zij regelmatig leefde werkte haar schildklier veel beter.
  Maar haar ongedurige karakter wist dat telkens weer te verstoren.

  Wel gaf zij ook aan dat de kwaliteit van de Nederlandse medicijnen veel beter is dat dat wat zij in Schotland kreeg ….

  Stille groet,

  Like

  1. ‘Slikte pillen’, dat klinkt alsof mevrouw er een heel arsenaal op nahield. Klinkt niet erg gezond als je ’t mij vraagt. Ik vind het overigens nogal kort door de bocht, jouw reactie hier. Alsof aan de basis van elke traag werkende schildklier, een ongedurig karakter ligt of alles opgelost wordt door een regelmatig leven. Als er iemand is die houdt van regelmaat of structuur, dan ben ik het wel. Daarvoor moet je natuurlijk m’n blog wel regelmatig volgen, waarin ik dit ook geregeld uit de doeken doe. Je bevooroordeelt nogal graag heb ik de indruk. Dat is geheel onterecht en vooral erg ongepast.

   Like

 2. Dat klinkt als een heel interessant boek, ik heb het meteen op mijn leeslijst gezet.
  Hopelijk heeft de time-out je rust gebracht en kan/mag je wat vaker op de rem gaan staan. Geen eenvoudig evenwicht, vind ik, in deze maatschappij…

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey Evi. Leuk dat je het herkent! Enkele jaren geleden zag ik één van haar andere boeken op de salontafel bij een kennis liggen. Ik ben daarin toen beginnen bladeren. Vooral haar gezonde(re) levensstijl sprak me wel aan. Dit boek leunt het dichtst aan bij me, omdat het niet persé gaat over sportprestaties, of dat cijfer op de weegschaal. Wèl over zich goed (beter) voelen over het algemeen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.