Fragmenten·Ontdek je plekje

Costa de Lisboa – een reisverslag (deel 1)

Wie vakantie denkt, denkt reizen. Andere oorden opzoeken. Eens weg van het gewone alledaagse. Ver weg van plichtmatigheden en vooral leven volgens een ander, gestager ritme.

Vaak duurt het wel even voor ik die knop kan omdraaien. Plichtsgetrouw met nood aan structuur en zo, weet je wel. Dat was buiten Costa de Lisboa gerekend.

Ik ben al in verschillende landen op reis geweest. Doch het positieve- en magische effect dat deze reis op mij quasi instant heeft nagelaten, is met niets te vergelijken. Men komt het niet vaak tegen in een mensenleven.

Laat ik jullie dus maar meenemen op deze memorabele reis. Kijk mee, lees mee en vooral…geniet mee! Vandaag deel 1.

Lisboa – deel 1

De eerste dag verkenden we Cascais en omgeving. Hierover in een apart blogbericht nog meer. Onze tweede volledige dag ter plaatse gingen we meteen Lissabon verkennen. Een stad met zoveel diversiteit, zovele verhalen.

We namen de hop on, hop off bus vanuit onze verblijfplaats, een pareltje aan de Atlantische Oceaan, ‘ons’ geliefde Cascais.

Het eerste wat opvalt als je Lisboa binnenrijdt, is de beroemde brug over de Taag, de Ponte de 25 Abril, hier ⇓ al even in close-up.

Lissabon – Ponte 25 de Abril

Met de bus vanuit Cascais, een eerste afstapplaats (hop off) vlakbij het monument van de ontdekkingsreizigers – Padrão dos Descobrimentos.

De toren van Belém – Torre de Belém  – verschrompelt wat ons betreft in het niets bij dit andere, veel majestueuzere monument (zie verder). Met een foto vanop de hop on, hop off bus waren we dus ruimschoots tevreden.

Lissabon – Torre de Belém

Deze Tore de Belém ⇑ heeft weliswaar een grotere historische waarde: van daar vertrokken de groten der ontdekkinsreizigers en zeevaarders. Toch wist het moderne monument – Padrão dos Descobrimentos ⇓ –  ons meer te bekoren. Tijd voor een eerste fotoshoot! De sfeer zat meteen goed.

Recht tegenover dit monument bemerk je een imposant gebouw, het klooster van de Hiëronymieten – Mosteiro dos Jerónimos.

We moesten echter kiezen waarheen. Het duurde even voor we duidelijk wisten welke richting we zouden uitgaan. Hier viel immers nog zoveel te ‘ontdekken’. Na wat overleg besloten we op verkenning te gaan (met de green line) in de Bairro Alto.

Hier ligt het kloppend hart van de Fado, de Portugese muziek, gekenmerkt door z’n weemoedige klanken.

Vertrekpunt was ⇓ de Miradouro de São Pedro de Alcântara – dat een mooi panoramisch zicht biedt over de stad. Van daaruit zijn we – bijna letterlijk – verdwaald in de vele heerlijke smalle steegjes die deze stadswijk rijk is.

Lissabon – Miradouro de São Pedro de Alcântara

Je komt er ogen tekort. Wel even stevige wandelsandalen of -stapschoenen voorzien want het is bij momenten een stevige klim.

Ook deze ⇓ beroemde tram 28 – de Eléctrico 28 – kruiste er ons pad. Ongetwijfeld eens de moeite om eens zelf mee op te stappen. Doch in het hoogseizoen zitten deze trammetjes al snel overvol.

De temperatuur in Lisboa ligt overigens ook gevoelig hoger dan in Cascais. Voorzie dus ook voldoende drinken (in zo’n cool bag) voor onderweg. Niet op elke hoek van elke straat is immers zo’n leuk cafeetje/pub. Ga je toch iets drinken op een terras, probeer dan eens een van de heerlijke vers gemaakte vruchtensappen. Die zijn zo smaakvol en met liefde samengesteld, dat proef je zo!

De tijd ging razendsnel voorbij. Al stond er nog 1 ding op het programma die dag. We moesten- en zouden de befaamde ⇓ Rua Nova do Carvalho vinden. Die bleek binnen handbereik te liggen.

Lissabon – Rua Nova do Carvalho

Bij toeristen en zeker bij de jeugd is deze razend populair en staat beter bekend als Pink Street (is wel duidelijk waarom). De moeite? Wat ons betreft: een beetje overroepen en…vuil! De onaangename geur die er rond hangt  – vooral in de nabijheid van die vaak gefotografeerde brug achter in beeld – is ook nauwelijks te harden.

Daar tegenover heb je wel verderop mooie, statige wijken en monumenten met een goed bewaarde architectuur.  Daarover meer in een volgende reisverslag. Onderstaande foto ⇓  is daarvan alvast een voorsmaakje. Iets wat ons persoonlijk meer wist te charmeren.

Lissabon – Praça do Comércio

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

10 gedachten over “Costa de Lisboa – een reisverslag (deel 1)

 1. leuk om jullie te volgen in Lissabon Hilde

  die “Rua Nova do Carvalho” kende ik helemaal niet..

  dat klooster is ook de moeite waard, maar daarvoor moet je wel veel tijd uitrekken

  ik kijk al uit naar het vervolg

  fijn weekend

  Like

  1. ..en leuk om dit te mogen vernemen Willy. Ongetwijfeld is dat klooster ook de moeite. Daarvoor hadden we echter te weinig tijd. Die Rua Nova do Carvalho ken ik dankzij m’n dochter. Fijn weekend ook.

   Like

 2. Dank om mij even mee terug te nemen naar Lisbõa. Volgende keer het trammetje nemen naar Alfama. Is echt heel leuk …veel bochtjes en steil naar boven! Of een van de elevadores … ook een toffe belevenis!

  Like

  1. Graag gedaan hoor. Oh ja Alfama…daar zijn we ook gepasseerd. Zag er inderdaad heel mooi uit. Maar uhm…vele bochten en steil naar boven ?! Niets voor mij vrees ik. Die Tuk Tuk’s waarover ik vorige keer schreef, leken ons wel wat… Rustig op ’t gemak.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.