Fragmenten·Ontdek je plekje

Congé payé (olé olé)

Zo’n snipperdag tussendoor, het kan eens deugd doen. Een betaalde feestdag dan nog! In andere tijden was het dan zeer de vraag: hoe vul ik deze in? Hoe zorg ik ervoor dat ik met alles in regel blijf? Een vraag die ik me nu niet langer hoef te stellen. M’n werkgever regelt dit nu voor me. Bedankt, werkgever!

Op deze Feestdag van de Vlaamse gemeenschap gaan we eens lekker genieten. Dat ‘lekker’ zelfs heel lekkerlijk letterlijk te nemen. Mosselen eten samen met de familie. Het ‘niets moet, alles mag’ gevoel.

Sinds geruime tijd wordt er zelfs een warme oproep gedaan naar de bevolking om ‘Vlaanderen feest‘ in de verf te zetten. Het startschot daartoe wordt gegeven tijdens het laatste weekend van juni. De feestweek die begon op 4 juli, kent z’n apotheose op 11 juli.

Elke stad of gemeente die zo’n initiatief op touw zet, kan dan een feestcheque aanvragen om zo’n buurtfeest te organiseren. Dit overzicht (alfabetisch per gemeente) leert ons dat er nog heel wat geëngageerden zijn, die hun schouders hier maar wàt graag willen onder zetten. Mooi, zulke initiatieven die mensen samen brengen en het samenhorigheidsgevoel versterken.

Mensen verbinden door samen te zingen, het is iets wat ook ‘Vlaanderen zingt‘ goed heeft begrepen. Het heeft wel iets, zo’n volksfeest. Ik was er al een keertje zelf aanwezig, op zo’n zangstonde. Dat was tijdens de Gentse feesten. Een leuke ervaring! Het uit volle borst meezingen van liedjes zoals ‘Les lacs du Connemara‘, ‘Mooi, ’t leven is mooi’, ‘De Marie Louise’, ‘Non, non, rien n’a changé‘, ‘Alles kan een mens gelukkig maken’, ‘La ballade des gens heureux‘, … ja, alles kan een mens gelukkig maken. Beslist eens de moeite om het eens mee te beleven! Die sfeer, echt heerlijk op zo’n samenzang.

Ook schieten parkconcerten weer als paddestoelen uit de grond. De Parkies zijn allicht het meest gekende. Kleinschalig maar wel heel fijn en gezellig in een aangename omkadering. Zowel op Nederlandse- als -Belgische bodem is er een ruim aanbod. Leuk om een graantje daarvan mee te pikken, als je net over de grens met vakantie gaat :-).

De zomer zal dus niet zo gauw vervelen. Voor nu alvast: een fijne feestdag! Maak er vooral iets gezellig van, met of zonder mosselen ;-).

 

Meer lezen zoals dit?

Geen drash national op 21 juli

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

 

BRON foto: pixabay.com

10 gedachten over “Congé payé (olé olé)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.