Dag boek

5 tijdloze boeken die ik zò mee op vakantie zou nemen

Vakantie en boeken, die twee zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met elkaar.  In vakantietijd denk ik spontaan aan meer tijd voor mezelf, doen wat ik graag doe, leven volgens een ander ritme dan tijdens het jaar. Kortom: een tijd van ultieme ontspanning.

Boeken lezen is voor mij zo’n vorm van ontspannen. Ik zie het al helemaal voor me. Voetjes omhoog, een heerlijk verfrissend drankje, een parasolletje op m’n bolletje, zonnebril op en SPF 30.

Of het nu gaat om een meeslepend romantisch verhaal, een ijzingwekkende thriller, een beklijvend oorlogsverhaal, een historische roman, uitzonderlijke autobiografie. Bij een goed geschreven boek kan ik maar een iets bedenken.

Spijt. Spijt dat ik die aller-allerlaatste bladzijde dien om te draaien en het besef dat het boek nu echt. Echt. Uit. Is. Zo’n boek dat me jaren later nog bijblijft. Omdat het me heeft geraakt, door de schoonheid waarmee het is geschreven, herkenbaarheid en soms al eens het één voelen met de personages.

Boeken lezen is voor mij een beetje zoals reizen. Reizen doorheen de tijd, mee mogen reizen door de levens van anderen. Mezelf kunnen verplaatsen naar een andere plaats, een ander moment. Je reinste ontspanning!

In de loop der jaren heb ik behoorlijk wat boeken verslonden. Daaruit een verkort lijstje kiezen, is geen sinecure.

Voor deze 5 tijdloze boeken heb ik deze keer gekozen voor boeken die voor mij verrassend waren. Boeken van minder besproken auteurs van wie ik alvast benieuwd ben naar méér. Boeken ook die me toen meteen  in een zomerse sfeer hebben ondergedompeld. Lezen jullie alvast even mee?

Corina Bomann – Het vlindereiland

Het vlindereiland

Plaats van het gebeuren: Sri Lanka

Voor wie houdt van: Andere culturen – familiegeheimen – heden en verleden (flash backs) – geuren en kleuren – ontluikende liefdes.

Wat me aansprak in dit boek: Ik heb dit boek graag gelezen. Anders dan met het soort romans dat ik nog nèt iets liever lees, vond ik dit boek echter weinig vernieuwend. Het heen en weer springen tussen heden (Diana’s zoektocht) en verleden (het leven van de zusjes Tremayne op de theeplantage) vergt bij momenten ook extra concentratie. Pas over de helft van het boek wordt er een zekere spanning opgebouwd. De tot de verbeelding sprekende omschrijvingen van het eiland, met zijn kleurrijke rododendrons, frangipanebloemen (de nationale bloem van Sri Lanka) en palmen, de geuren en kleuren die er aanwezig zijn, de mystieke- en bij momenten romantische sfeer die errond hangt, vormen wel een mooi kader om  zowel Grace’s als Diana’s zoektocht en ontmoeting met zichzelf èn anderen in te lijsten.  Lang getwijfeld tussen 2 of 3 sterren, voor mij helt het eerder naar 2 sterren omwille van de traagheid waarmee het op gang kwam. Het ideale boek om mee te nemen op vakantie en luilekker achterover geleund langzaam te laten doordringen lijkt me 😉. Het leest wel aangenaam en ik wil zeker nog boeken van deze auteur lezen! Corina Bomann, een naam om te onthouden.

Volledige recensie [via deze link].

Eveline Vanhaverbeke – De kleur van de sterren

De kleur van de sterren

Plaats van het gebeuren: Frankrijk

Voor wie houdt van: Historische romans – kunstgeschiedenis – mysterie en een vleugje suspens – fictie en realiteit met elkaar verweven – familiegeheimen.

Wat me aansprak in dit boek: Een mooi aaneengesponnen en mysterieus verhaal dat heel vernuft in elkaar zit met als extra die historische achtergrond. Deels fictie, deels gestaafd op historisch aantoonbare feiten. My piece of cake :-). Een debuut dat beslist de moeite loont! Een auteur en tevens tijdsgenoot van wie ik zeker nog boeken wil lezen. Het boek wordt omschreven als ‘een literaire thriller’, voor mij helt het veeleer over naar genre historische roman met – licht – thriller gehalte.

Volledige recensie [via deze link].

Katleen Tessaro – De parfumeur

De parfumeur

Plaats van het gebeuren: Parijs – Frankrijk

Voor wie houdt van: Suspense en romantiek – een kijk in de mondaine wereld van parfum – Parijs – oude gebouwen.

Wat me aansprak in dit boek: Een boek geschreven tegen de achtergrond van het Louvre, het kunstenaarskwartier van Parijs, het flaneren langs de Champs Elysées en niet in het minste, een boek waarin geuren centraal staan. Of, om het met een citaat te zeggen ‘Over geuren die verbinding maken met een emotie, die een herinnering oproept‘. Voor wie houdt van die wereld van geuren, met een vleug glamour en spanning. Het is pas naar het einde van het verhaal toe, dat de ontknoping volgt. Geen spannend boek van de bovenste plank, wat mij betreft, maar toch zeker ook de moeite van het lezen waard.

Volledige recensie [via deze link].

Santa Montefiore – De franse tuinman

boek

Plaats van het gebeuren: Frankrijk – Provence

Voor wie houdt van: Nooit vergeten liefdes – ware vriendschap – gezinsgeluk – persoonlijke inzichten.

Wat me aansprak in dit boek: Het gevoel van ‘Zo jammer dat dit boek straks zal uit zijn.‘ toen ik de laatste bladzijden aan het lezen was. En nu is het uit. Wat een mooi verhaal! Over een allesverterende liefde die over alle grenzen van de tijd heen gaat. Hoe deze doorleeft in anderen. De aanstekelijkheid waarmee dit wordt gebracht. Een verhaal van zelfopoffering, inzichten en nieuwe interesses die ontluiken. Dit was mijn eerste ‘Santa Montefiore’ maar zeker niet de laatste.

Volledige recensie [via Goodreads].

Nina George – De boekenapotheek aan de Seine

De boekenapotheek aan de Seine

Plaats van het gebeuren: Frankrijk

Voor wie houdt van: Oude romantiek – mooie landschapsbeschrijvingen – metaforen – intermenselijke relaties – boeken.

Wat me aansprak in dit boek: Ik vond het mooi qua omschrijvingen, filosofische redeneringen, de zoektocht van de mens naar zichzelf met ontroerend mooie passages. Het getuigt van een grote bagage aan zowel literaire kennis als inzicht van de auteur, Nina George, zelf Duitstalig met tevens een grote kennis van de Franse taal en cultuur. Op zich ook al bijzonder. Op het einde van het boek wordt men bovendien nog getrakteerd op een aantal lekkere recepten uit die Provençaalse keuken, een leuk extraatje bij aankoop van het boek :-).

Volledige recensie [via deze link].

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Welk(e) boek(en) neem jij mee op vakantie?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer lezen over vakantie?

Vakantie is…
Vakantie is… (2)
Mijn vakantie confessies doorheen de jaren

 

 

14 gedachten over “5 tijdloze boeken die ik zò mee op vakantie zou nemen

 1. Ik lees graag luchtige dingen op vakantie, chick lit van Jill Mansell en aanverwanten. Santa Montefiori heb ik nog nooit gelezen, daar ben ik wel benieuwd naar.

  Like

  1. Hoeft ook niet, dat we dezelfde leessmaak hebben. Ik heb echt periodes dat ik bepaalde genres lees en dat kan net zo goed een thriller of zo zijn. In vakantietijd mag het allemaal wat luchtiger. Bedankt om het een leuk idee te vinden qua blogpost.

   Like

  1. Wandelen en mooie plaatsen ontdekken, hoort daar zeker ook bij, Willy, bij dat reizen. Bedankt om het een gedetailleerd en inspirerend logje te vinden.

   Like

  1. Nu lees ik persoonlijk bijna alle genres graag (behalve fantasy en distopische boeken)en dat is met periodes. Thrillers lees ik zeker ook graag 😉🏖.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.