Fragmenten·Wonen en méér

Doelen en hoe zit het met m’n Bullet Journal? (+ tips)

Het heeft enkele jaren geduurd, vooraleer ik overtuigd was van het nut van zo’n Bullet Journal (BuJo). Het leek me toen vooràl iets voor wie gezegend was met een uitzonderlijk tekentalent of voor hen die tot-in-de-puntjes-georganiseerd-waren.

Fout. Compleet fout. Ik weet nu wel beter.

Precies voor wie een hulp en leidraad zoekt om georganiseerd te bijven, reikt BuJo enkele mooie handvaten aan. Het is dè analoge oplossing in een digitale wereld. Voor mij een manier om er even uit te zijn. Een middel ook om doelen te realiseren.

Doelen zoals…

  • Het neerpennen van gedachten (aka brain dump).
  • Het werken aan een positieve work-life balance.
  • Steeds verder groeien in m’n creativiteit.
  • Het bijhouden van trackers en logs.

Hoe je dat invult, is volledig jouw keuze. Een fout die velen wel eens maken. Er wordt vaak vergeleken met mooie kunstwerkjes van anderen. ‘Dat wil ik ook!‘ klinkt het dan. Vergeet echter niet: ooit zijn òòk zij begonnen vanuit het niets, met knoeien, doorhalen, ghosting, doordrukken, corrigeren en blijven proberen. Look who’s talking :-).  Immers: men toont vaak enkel het perfect-afgewerkte-product. Not me.

Zoals gezegd: ook ik heb er enkele jaren over gedaan. Vandaag kan ik zeggen dat ik tevreden ben over mijn eigen aanpak. En dan nog: het blijft een levende materie. Niet perfect is immers ook goed. Precies dat maakt het zo boeiend en interessant. Het is ook een vrije keuze, of je het nu strak schematisch wil houden of  wil opfleuren met je creatieve uitspattingen. Zolang het maar goed aanvoelt en het jou vooruit helpt.

Tijd voor the real thing. Hierna kom ik jullie enkele pagina’s uit m’n BuJo tonen. Doch laten we beginnen bij het begin.

Bullet Journal: wat?

Het bekijken van [dit] filmpje door Ryder Carroll, de bedenker van Bullet Journaling, maakte me niet veel wijzer. Intussen heb ik er mij echter wel meer in verdiept en achterhaalde ik in dit interessante boek (*) dat perfectie lang niet hoeft. Een BuJo is iets dat leeft en mee evolueert, zo leert me het boek (*). En op een dag had ik de smaak toch echt goed te pakken :-). Naast het atoma schrift dat ik nog steeds gebruik als huishoudschrift, nu ook the real stuff: een echte bullet journal met voorgedrukte dot grid pagina’s en al.

Spring in het diepe: het heeft geen zin om je net aangeschafte bujo te laten liggen omdat je bang bent dat je hem gaat verpesten. Ja, je gaat fouten maken, je gaat dingen ontzettend verknoeien en er zullen momenten komen dat je enorm baalt van jezelf. Maar je gaat ook fantastische dingen doen, slimme creaties bedenken en heel trots op jezelf zijn! Onthoud dat er geen één juiste manier is. Dit is jouw bujo. Sla dat boek open en ga aan de slag! (boek (*) pag. 20)

Bullet journal: hoe?

Ook dit boek (foto onder links ⇓) –  Mijn bullet journal Crash course – heeft me veel inspiratie opgeleverd. Daaruit haal ik ook nu nog regelmatig inspiratie. Er staan ook vele voorbeeldschema’s en voorgedrukte kalenders in, die je naadloos kan copiëren en overnemen/inkleven in je BuJo. Ook uit hobby- en lifestyle tijdschriften zijn vaak voorgedrukte templates terug te vinden. Waarom het jezelf moeilijker maken dan nodig?!

Tip: in de handel vind je tegenwoordig BuJo’s inclusief een handleiding (foto rechts), zodat meteen kan worden opgestart.

Maar zoals beloofd wil ik jullie vooral mijn eigen aanpak komen tonen.

Dagboek + logboek + to-do lijstje-in-één

Ik gebruik momenteel twee BuJo’s. Het éne als een soort van self care journal annex dagboek, het andere om huishoudelijke taken in bij te houden.

In m’n self care journal werk ik voornamelijk met trackers.

Trackers

Een sleep tracker (op de foto: links) en een water tracker (op de foto: rechts) om te beginnen. Louter voor mezelf als extra stimulans om èn voldoende te slapen èn voldoende water te drinken.

Bullet journal – tracker

Wat voor mij ook werkt, is zo’n ⇓ motivatie tracker (good habits tracker). Links een afgewerkte pagina, rechts de nieuwe versie (in opbouw 😉 ). Door het hanteren van bepaalde kleurcodes, stimuleert dit alleen maar. Want zeg nu zelf: niemand ziet toch vooral graag ‘rood’?  Door al die verschillende kleurcodes te hanteren, krijgt men in een oogopslag een duidelijk overzicht van de werkpuntjes.

Kleurcodes legende :

groen = OK
oranje = kan beter (for improvement)
rood = NOK (not OK)
blank = nvt (niet van toepassing) (not applicable)

Trackers werken voor mij goed…tot ik het doel heb bereikt waarvoor ze initieel waren bedoeld.

Doelen

Een andere manier om doelen bij te houden, is onder de vorm van een diagram. In BuJo termen wel eens level-10-life genaamd –  met een onderverdeling per jaar en per maand. Zo kan je bijvoorbeeld een bepaald spaardoel bijhouden. Telkens wanneer er een bedrag wordt gespaard, wordt het segment van die betreffende maand ingekleurd en eventueel het gespaarde bedrag daarin genoteerd.

Toen ik hiermee begon, betrof het ⇓ een gewoon notitieboek. Ook dat heeft toen gewerkt!

Tip: Blijft jouw BuJo niet mooi open liggen, gebruik dan zo’n fold back klem (zoals op de foto).

Wacht niet tot je het perfecte notitieboek vindt. Pak wat je in de kast hebt liggen of in de eerste de beste winkel kunt kopen en begin! Zoek geen weken tot je dat ene volmaakte boek vindt, want dan wordt de drempel om er eenmaal in te beginnen alleen maar hoger. (boek (*) pag. 20)

Toekomstlog/future log

Welke evenementen vinden er binnenkort plaats? Waar en wanneer? In kolom 1 komt de omschrijving. Daarnaast 4 bijkomende kolommen (1 per week) waarin dan de juiste week wordt aangekruist. Zo kan ik tevens in 1 oogopslag zien, welke de evenementen zijn die tijdens een welbepaald weekend doorgaan en kan ik alvast vooruit plannen  :-).

Terugkerende taken

Hieronder vallen zowel wekelijkse (W), maandelijkse (M / 2M / 3M), halfjaarlijkse- (6M) als jaarlijkse (J) – huishoudelijke – taken. Dit werd ondergebracht in wat ik noem mijn ‘BuJo huishoudschrift‘ (foto rechts ⇓ ). Ik heb gemerkt dat de meest eenvoudige manier hiertoe nog het beste voor me werkt, met name: een atoma/adoc schrift met voorgedrukte bladen ⇓ zodat de onderverdeling snel kan worden gemaakt zonder dat je nog moet beginnen opmeten.

Dit vraagt weliswaar wat voorbereidend werk. Toch spaart dit op termijn heel veel tijd (en ruimte in m’n hoofd :-p ) uit. Meer tekst en uitleg hierrond ⇓ in [Bullet journal: the easy way].

Gebruik je bujo elke dag, zelfs als je net begint. Je zult merken dat het al snel een onderdeel wordt van je dagelijkse leven en je zult je afvragen hoe je ooit zonder hebt gekund. (boek (*) pag. 23)

Bedenk vooral dat een Bullet Journal nooit ‘af’ is. Dat is net het leuke eraan. Soms werkt iets tot op een zekere hoogte, waarna het weer eens tijd wordt voor iets nieuw.  Bijvoorbeeld: in plaats van weekspreads, dayspreads beginnen gebruiken of omgekeerd of alles onderbrengen in een en dezelfde BuJo.

Sommige BuJo’ers maken dan weer een onderscheid tussen enerzijds privé-, anderzijds werk of gebruiken de eerste helft van hun BuJo voor het ene en de tweede helft voor het andere.  Ook de soorten BuJo notitieboeken die worden verkocht breiden alsmaar uit, je vindt ze intussen in verschillende formaten en prijsklassen.

Save the best for last

Het leukste gedeelte komt er nu aan :-). Mijn Bullet Journal als – creatief – dagboek. Ik beleef er eindeloos plezier aan, door bladzijden op te fleuren met stickers, washi-tape, zelf gestanste embellishments en zo meer. Per week werk ik nu met deze ⇓ indeling en kies ook per week een bepaald kleurenthema uit.

Bullet journal – weekly

Tussendoor en als aanvulling kan het dan ook gebeuren, dat ik volledige bladzijden illustreer. Nothing fancy, just me. Vaak haal ik illustraties (ook ‘prentjes’ 😉 ) uit tijdschriften. Die worden dan gecombineerd met eigen aanvullingen. En ook hier geldt: niet perfect is ook goed 😉.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

19 gedachten over “Doelen en hoe zit het met m’n Bullet Journal? (+ tips)

    1. Van harte welkom op deze blog 🤗🍀. En in verband met jouw vraag. Gewoon…durven en doen. Heb dat ook gaandeweg geleerd. En het aller aller belangrijkste jezelf hierin volgen. No pressure en op jouw eigen manier. Heb ook momenten dat ik het laat voor wat het is en er weken niets mee doe. Ook dat is prima 😉.

      Like

  1. Ik schreef er vorig jaar ook een logje over. Vind het much ado about nothing om eerlijk te zijn. Een nieuwe markt die sommigen profijt oplevert. Maar als het je echt helpt, waarom dan niet hè.

    Like

  2. In het begin was ik enthousiaster over mijn BuJo dan nu. Ik ben gestopt met alle trackers enzo want vergat die toch de helft van de tijd in te vullen. De symbolen (vierkant voor taak, driehoek voor afspraak…) vind ik echt wel handig maar ik denk dat ik dat vanaf volgend jaar in een gewone agenda ga toepassen.

    Like

    1. Wat voor jou werkt en jou verder helpt, da’s het voornaamste hé Lize. Het is inderdaad soms zoeken wat daarbij de juiste methode is. Daar is ieder uiteraard vrij in.

      Like

  3. Het BuJo-systeem heeft zeker z’n troeven, maar ik herken de vrees wel om een mooi schrift te verknoeien. Dus koop ik liefst een planner waarin zoveel mogelijk voorgedrukt is. Zelf gebruik ik de Passion Planner waarin achteraan ook enkele Bujo-achtige bladzijden zitten. Ik hou daar ook één en ander in bij, zoals mijn sportsessies. Niet op bijzonder creatieve wijze, want dan heb ik de neiging te kliederen:-)

    Like

    1. Inderdaad, er bestaan tegenwoordig heel wat planners waarin veel staat voorgedrukt. M’n creatieve honger zou er echter niet mee gestild worden. Ik hèb echt iets nodig om me mee bezig te houden op creatief vlak. Intussen ook geleerd dat het allemaal niet zo perfect hoeft, ik knoei en klieder er soms ook op los :-p. Ook dat is een leerproces voor mij en verrijkend: dat dat kàn, dat dat màg. Fijn dat je je mening hier komt delen, op een voor mij aanvaardbare manier, waarvoor dank.

      Geliked door 1 persoon

    1. Het is echt m’n ding Sandra. Da’s inderdaad voor ieder anders. Als het niets voor jou is, heeft het weinig zin om ermee door te gaan. Toch heel fijn dat je mij hierin begrijpt anderzijds. Dank je wel.

      Geliked door 1 persoon

  4. Mooi logje!
    Ik heb er thuis twee liggen, eentje waar ik al in begonnen ben twee jaar terug en een volledig lege nieuwe. Durf er inderdaad niet in beginnen omdat ik dus ook denk dat ik hem ga verpesten … misschien binnenkort 🙂
    Maar knap hoor die van jou! Jij hebt al hopen ervaring!!

    Like

    1. Dank je wel ook voor dat mooie compliment. Dit is dan ook het resultaat van er enkele jaren mee bezig te zijn. Heb in het begin ook veel uitgeprobeerd en er maar wat op los geknoeid. Van die half ingevulde schriftjes en zo… Ik herken dat ook wel van ‘niet goed durven beginnen’. Eens die knoop doorgehakt, vond ik het dan wel tof om te doen. Ik ontdek ook steeds meer nieuwe dingen hierin. Ik wens jou alle plezier toe met de jouwe! 🤗🍀🌼

      Geliked door 1 persoon

  5. Zo creatief!
    Met trackers werk ik zelf niet eigenlijk, ze slorpen te veel tijd op. Maar dat is ook het leuke: iedereen kiest de elementen die hij of zij leuk vindt, en voert die op zijn of haar manier uit.

    Like

    1. Zo’n dummie is ook een manier om je gedachten in kwijt te geraken 🤗. Bij mij wekt het net omgekeerd. Terwijl ik erin bezig ben, hoef ik aan niets anders te denken.

      Like

  6. Ik dacht vroeger exact hetzelfde over het bijhouden van een bullet journal maar ondertussen ben ik al drie jaar fan. Natuurlijk ziet het er knap uit wanneer je mooie illustraties kan maken maar niemand zegt dat dat moet. Gelukkig maar, want mijn eenvoudige bullet journal is me helemaal op het lijf geschreven en dat is er net het leuke aan.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.