Creaties·Wonen en méér

Lenteschoonmaak: 7 tips voor een tijdloos resultaat

Voor het tweede weekend op rij mogen we hier in februari voluit genieten van die eerste heerlijke zonnestralen. Het doet wat met een mens. Dan zie je ook hoe ieder meer in actie begint te schieten. De mens, de natuur ontwaken.

De zin is er om plannen waar te maken. Je omgeving wat op te frissen, een ware schoonmaakbeurt-, wie weet zelfs een nieuwe look te geven. Maar hoe boek je nu een tijdloos resultaat? Met deze ⇓ 7 tips help ik jullie graag op weg.

 1. Maak een realistisch plan.
  Schoonmaken begint in de eerste plaats met opruimen. You know the drill: opruimen – afstoffen – stofzuigen en dan het grotere werk. Dat opruimen gaat dan vaak over rommel die zich jaren voordien heeft opgestapeld. Het is dan ook onmogelijk om dat op 1 dag weer op orde te krijgen. Hoe realistischer het plan, hoe groter het uithoudingsvermogen en des te meer voldoening achteraf.
 2. Stel een lijstje op met alle benodigde schoonmaakspullen.
  Naast de standaard schoonmaakspullen die ieder wel voorradig heeft, zijn er ook een aantal hulpmiddelen die kunnen dienen. Zo ontdekte ik het voordeel van allesreiniger in zo’n handige spuitflacon, het nut van schoonmaakazijn voor de terrastegels, het gebruik van Marseille zeepvlokken (zowel voor de was als -de plas) en overweeg ik de aankoop van zo’n kruimeldief die zowel nat als droog opneemt.
 3. Prik een datum in je (electronische) agenda (of bullet journal 🙂 )
  Plan je zo’n schoonmaakdag, bevries die dan in je agenda. Houd je daar ook aan. Niets zo frustrerend als te blijven uitstellen of het risico dat er iets tussenkomt. Je zal jezelf heel dankbaar zijn achteraf.
 4. Werk per keer slechts 1 ruimte af.
  Kies 1 ruimte uit, die je die dag onder handen wil nemen. Pak dit rustig aan. Het feit dat je slechts 1 ruimte hebt af te werken, boek je ook het snelste resultaat en plaats je jezelf niet onnodig onder druk. Dat werkt alleen bevorderlijk voor het vervolg (die andere ruimten). Bedenk dat er ruimten zijn die meer tijdrovend zullen zijn (bijvoorbeeld de (buiten)berging: volledig leegmaken en uitkuisen, wat je al jaren niet meer hebt gebruikt => naar de kringwinkel, eventueel nieuwe opbergrekken aanschaffen en monteren).
 5. Vraag eventueel hulp aan vrienden/familie voor meer tijdrovende klussen.
  Een nieuw likje verf voor de woonkamer? Zin in een nieuwe look voor de slaapkamer? Dat éne badkamerkastje dat je al zo lang wil en hulp nodig om dit te monteren? Of een grotere klus met betrekking tot herstellingswerken? Vraag eens rond bij vrienden/familie wie hierin een handje kan/kunnen helpen. Wees niet te verlegen en vraag die hulp.
 6. Wees tevreden met het resultaat en voorzie een beloning voor jezelf (en voor de eventuele helpers).
  Er zal veel plaats vrijkomen in je kasten na dat opruimen. Een opgeruimd en propere woning geeft ook een frissere uitstraling. Dat verdient een beloning! Denk bijvoorbeeld aan een verwenbeurt bij de haarkapper, een afspraak bij de pedicure, koop nog eens een goed boek waarmee je gezellig in de zetel kan kruipen, boek een restaurantje voor een gezellig avondje uit samen met de helpers of zet jezelf in de bloemetjes met zo’n boeketje lentebloeiers om dat heerlijke lentegevoel alvast in huis te toveren.
 7. Zoek een manier om het bekomen resultaat te behouden.
  Vermijd dat het opnieuw een rommeltje van jewelste wordt. Dan is al je werk immers voor niets geweest. M’n bompa zaliger omschreef het als ‘alles op z’n plaats en voor alles een vaste plek’. Stel jezelf bij een nieuwe aankoop de vraag: mis ik iets, als ik dit niet aankoop? Is het antwoord neen, dan betreft het allicht een overbodige luxe of een impulsieve aankoop.
  Er zijn tegenwoordig ook hele handige opbergsystemen. Ook opbergmanden – er bestaan van die hele mooie in natuurlijke materialen 🙂 – komen goed van pas. Ik vind gesloten kasten persoonlijk ook properder dan open kastsystemen in verband met afstofwerk. Win-win.

Inspiratie voor dit alles vond ik in deze ⇓ tijdloze schoonmaakkalender (gevonden bij Dille & Kamille) en ging er meteen mee aan de slag. Je vindt hierin talloze en vooral bruikbare tips terug per ruimte. Daarnaast ook een onderverdeling met handige tabbladen voor de dagelijkse- en wekelijkse schoonmaak.

Een apart tabblad voor de maandelijkse- en -grote schoonmaak , de supersnelle methode (bijvoorbeeld bij onverwacht bezoek) en de basics. De volgorde speelt hierin geen rol, er kan naar teruggegrepen worden op gelijk welk tijdstip.

schoonmaakkalender

Nu zijn jullie allicht benieuwd naar het (eerste) resultaat :-). Ik ben begonnen met de slaapkamer, vooral die was hoogdringend toe aan een extra schoonmaakbeurt. Er stond daar tè veel rommel. Niet bepaald bevorderlijk voor wat een ‘rustgevende omgeving’ zou moeten zijn.

Om die oase van rust te creëren, mijd je volgens verschillende opruimgoeroes op de slaapkamer – naast rommel – tevens alles, wat onze hersenen teveel prikkelt. Men heeft het dan vooral over gebruik van GSM, tablet, e-reader, televisie en consoorten in die ruimte. De slaapkamer dient evenmin als fitnessruimte om diezelfde reden.

Ban dus maar die crosstrainer of dat fitnesstoestel. Die kan je beter elders onderbrengen. M’n hometrainer kreeg dus een andere bestemming :-). En dat voelt veel beter nu, merkelijk veel rustiger.

 

Ik ben tevreden met ⇑ het bekomen resultaat. En wat die zonnespiegel (gevonden bij Leenbakker) ⇑ daar nu hangt te doen? Da’s alvast zo’n beloning voor mezelf na al die eerste geleverde inspanningen :-). (Hé psst…èn ik ging óók naar de haarkapper èn kocht een mooi boeketje ⇓ pastelkleurige lentebloeiers voor mezelf).

Laat de lente nu maar komen!

 

bloemen – lenteboeket

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer lezen zoals dit?

Rommel en rebus
# Happy home challenge
Onverwacht bezoek: wat nu?!
The 30 day minimalism challenge
Lenteschoonmaak – ramen lappen met bamboe
Hoofd leegmaken, orde op zaken en dan verder…
Hoe creëer je een capsule wardrobe in 5 stappen? (+ tips)

 

BRON foto’s: alles eigen beeldmateriaal

 

10 gedachten over “Lenteschoonmaak: 7 tips voor een tijdloos resultaat

 1. Lenteschoonmaak, a..k.a. grote kuis, ik wist niet dat dat nog bestaat! Wel jammer om de mooie dagen daarvoor te gebruiken. Ik zal op een regenachtige dag wel een tandje bijsteken als het moet.

  Like

  1. Ja echt wel hé en dat is ook hoe ik het ervaar. Rommel in huis = rommel in m’n hoofd en omgekeerd. We begrijpen elkaar. Uit die kalender haalde ik al veel bruikbare en vooral haalbare tips :-). Leuk dat je kwam lezen/ reageren.

   Geliked door 1 persoon

 2. Gek hé die voorjaarschoonmaakkriebels, ik heb dat ook erg hard. Handig die schoonmaakkalender, ik doe sinds een aantal jaar ook 1 klusje per week en hoef zo nooit meer ‘grote kuis’ te doen. Maar dat neemt niet weg dat ’t in ’t voorjaar kriebelt om wat extra moeite te doen 🙂 Wat is je slaapkamer lekker zen ❤

  Like

  1. Over dat 1 klusje per week gaat deze kalender ondermeer :-). Al zijn er klusjes die ik toch ook liefst wekelijks bijhoud. Ik haalde er al vele bruikbare- en zeker ook haalbare tips uit. En oh dank je voor dat mooie compliment. Ik ga nu slapen met een heel ander gevoel hier in m’n zen kamer ;-).

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.