Creaties·Fragmenten

Het is vandaag #Wereldpostdag!

Op 9 oktober is het wereldpostdag, elk jaar opnieuw. Een dag waarop de èchte post eens in de (papieren) bloemetjes mag worden gezet. Dus heb ik me weer eens extra kunnen uitleven. Met envelopjes met een kaartje en/of briefje erin. Vervolgens via de reguliere post opgestuurd. Als alles goed gaat, is die kaart, dat briefje precies vandaag in de brievenbus van elke bestemmeling beland. Op wereldpostdag.

Dat echte post zoveel leuker is, wil ik hiermee zeker wèl gezegd hebben. Maar waarom dan?

Vandaag is traag

Beeld je dit eens in. Je neemt rustig plaats aan een tafel. Bij jou thuis of ergens op verplaatsing. Rondom jou enkel stilte of enkel die muziek waar jij van houdt. Vervolgens begin je eraan, aan dat schrijven. Je laat je gedachten tot jou komen, vrij stromen vanuit je pen op je blad. Door het schrijven van brieven integreer je een soort rustpunt in dat drukke bestaan. Ben je inspiratieloos, dan leg je de brief simpelweg even aan de kant. Op een later tijdstip pik je de draad weer als vanzelf op; geen kat die van jou verwacht dat je ‘onmiddellijk’ verder reageert. De charme van snail mail 🙂

<QUOTE>
Sommige mensen beweren
dat schrijven achterhaald is,

maar dat is niet zo.
We leren toch ook rekenen, 
terwijl er al heel lang rekenmachines bestaan?
<UNQUOTE>

Over de inhoud van je brief kan (en mag) je al eens nadenken. Wat je vandaag kwijt wil, is mogelijk morgen al achterhaald. Door daar even bij stil te staan, wordt men zich ook bewuster van wat er wèrkelijk toe doet. Er zijn geen potten gebroken, terwijl dat in een impulsieve chat bui mogelijk wèl eens het geval kan zijn.

Herinneringen voor later

Een echte, handgeschreven brief heeft ook zoiets nostalgisch. Die neem je nog eens makkelijk bij de hand terwijl je in een relaxte en makkelijke houding achterover kan leunen. Zo ook een mooie, gepersonaliseerde wenskaart. De herinneringen daaraan verbonden komen dan als vanzelf naar boven. Of je kan met al die wenskaarten een wenskaartenmap aanleggen en deze laatste op een verder tijdstip nog eens doorbladeren. Zo krijg je herinneringen voor later, iets tastbaar om op terug te vallen.

Vanachter een computerscherm – vaak in een gespannen houding –  wordt dat al een pak lastiger. Laptop opstarten, inloggen en vooraleer dat internet dan is verbonden, ben je alweer een half uurtje verder. En intussen even wat intikken via messenger, een whatsappje verzenden of nog snel een sms-je versturen. Dat ziet er voor mij allemaal hetzelfde uit, niets gepersonaliseerd meer. Teveel afleiding ook, met al die tabbladen die dan intussen openstaan. En de afstand tussen mensen wordt hiermee alsmaar groter.

Mensen nemen er hoe langer, hoe minder de tijd voor, om daar eens echt iets persoonlijk van te maken. Al die mooie herinneringen, verbonden aan die ene belangrijke gelegenheid verdwijnen dan in het niets.  Want waarop kan je dan terugvallen, later? Al die digitale (verjaardags)wensen die intussen zijn opgeslagen in het collectieve internet geheugen. Wie heeft daar nou later nog wat aan? Een trend die ik zeker niet wil toejuichen, integendeel.

Brain dump

Schrijven werkt bevrijdend. Jullie hebben ongetwijfeld al gehoord van brain dump. Een manier om de soms overvolle inhoud van dat lieve hoofd gewoon ergens – letterlijk – te dumpen. Een van de mogelijkheden is dit van je afschrijven. Dat kan via brieven, een dagboek, gelijk welke vorm. En neen, daarvoor hoef je heus geen schrijftalent te zijn. Zolang je het maar kwijt raakt, op jouw manier, en zo je hoofd wat leger maakt. Sommigen tekenen liever dan dat ze schrijven. Ook dàt is een mogelijkheid.

<QUOTE>
Dingen die je hebt opgeschreven,
onthoud je beter dan wanneer
je ze getypt hebt. En zo zijn
er nog meer inzichten over het handschrift.
<UNQUOTE>

Ook lijstjes bieden hier een oplossing. Immers: alles wat je neerpent op dat lijstje hoef je verder niet meer te onthouden.  Tegenwoordig vind je in de handel ook heel veel voorgedrukte leuke lijstjes. Daarop kan je dan meteen aanvullen. Ook post-its  en notaboekjes blijven voor mij een grote hulp. Die worden hier regelmatig gebruikt :-). Om precies dezelfde reden: dat van die brain dump .

Schrijven doet schrijven

Sinds ik ben beginnen schrijven voor deze blog – intussen 3 jaar geleden – merk ik een zeker evolutie daarin. Het is ook een feit dat, hoe vaker men schrijft, hoe meer bedreven men daarin wordt. Schrijven nodigt uit tot…schrijven. Er komen allerlei ideeën naar boven, een bijzonder leuke ervaring :-). Je zet als het ware je hersenen aan het werk als een soort radarwerk, waarbij het ene het andere de hand reikt. Je zal versteld staan van het resultaat!

Dus: leve de èchte brief en leve èchte kaartjes! En leve het bloggen! Voor vandaag alvast een

Gelukkige wereldpostdag!

post

 

BRON quotes: Flow/Het grote vertraagboek -> Het fijne van met de hand schrijven

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Advertenties

24 gedachten over “Het is vandaag #Wereldpostdag!

  1. Ik vind het zalig om telkens van die leuke post in m’n brievenbus te mogen vinden en omgekeerd het schrijven van brieven en samenstellen van zulke verrassingspakketjes.

   Like

 1. Mooie quotes! Ik moet het Grote Vertraagboek nog lezen :-). Echte post vind ik ook geweldig fijn, alleen jammer dat zo weinig mensen daar nog aan meedoen… Bij mij beperkt het zich tot kaartjes, echt brieven schrijven is al héél lang geleden!

  Like

  1. Die quotes spraken me ook meteen aan, kon er me meteen in vinden. Het is een mooi boek geworden, deze jubileumeditie van Flow, een echte aanrader.
   Van echte post geniet ik alsmaar meer, zowel van het brieven èn kaartjes schrijven als van het krijgen. Leuk dat jij ook van kaartjes houdt.

   Liked by 1 persoon

  1. Via een nieuwsbrief van de online shop waar ik wel eens briefpapier bestel, ben ik hierachter gekomen. Vanaf nu ga ik er elk jaar aan denken want ik vind dat reuze plezant om nog van die echte nostalgische brieven te schrijven. Het doet een mens beseffen hoe gejaagd het er soms aan toe gaat en is dan zo’n moment om eens wat gas terug te nemen. De kaartjes die ik met de feestdagen verstuur maak ik tegenwoordig ook weer zelf. https://regenboogbui.wordpress.com/2017/12/18/diy-handlettering-voor-kerst/

   Like

  1. Dit jaar was het de eerste keer dat ik er iets over gelezen had, Sofie. Ik had er nooit eerder van gehoord tot… die ene nieuwsbrief van een webwinkel waarbij ik wel eens briefpapier bestel. Ik ben tegenwoordig in een echte brieven-schrijven-mood. Verheug me dan al op voorhand dat diegene erdoor verrast wordt ;-). En doe jij maar rustig aan eerst, je hebt denk ik wel andere prioriteiten nu hé ;-).

   Liked by 1 persoon

  1. Hallo Mei Qi en welkom op deze blog! Dat is het inderdaad, post: iets persoonlijk. Een getypte brief vanachter een klavier heeft dat effect bij mij niet. Wat ik ook wel iets vind hebben, zijn brieven die getypt zijn met zo’n ouderwetse typmachine. Da’s voor mij ook pure nostalgie, en daar houd ik wel van.

   Like

  1. Kaartjes zijn zo leuk en daar heb je later nog wat aan. Een sms – hoe goed bedoeld ook – vind ik al veel minder persoonlijk, om nog maar te zwijgen van dat eeuwige heen en weer gechat via messenger…
   Er bestaat zo’n forum ‘Postcrossing’ waarbij je kaartjes naar anderen kan sturen. Lijkt me ook wel wat, al heb ik er al uiteenlopende verhalen over gehoord…

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.