Creaties·Fragmenten

7 redenen waarom ik zo van de herfst houd

Herfst. Het woord is gevallen en neen, niet door mij. Wel door onze weerman, Frank Deboosere, die tijdens het weerbericht onlangs onder niet mis te verstane bewoording liet verstaan dat de herfst op 1 september is begonnen.  De weerkundige herfst weliswaar. Heerlijk seizoen vind ik dat.

Zelfs september kan nog erg mooi zijn. Denk maar aan the indian summer of zoals Joe Dassin het zo mooi heeft bezongen in zijn ‘l’été indien’. Zelfs die eerste regen na een hallucinante zomer, ik herinner me nog als de dag van gisteren hoe blij ik – en ik niet alleen – daarmee was. Het groen begon eindelijk weer opnieuw te groeien.

Brandgevaar en code oranje mochten wijken voor meer draaglijke en vooral weer normalere leef- en werkomstandigheden. Heerlijk vind ik deze dagen, waarin alles weer wat meer rust mag vinden. Dit is mijn weer, mijn seizoen…

Maar welke zijn dan die 7 redenen waarom ik zo van de herfst houd?

Meer tijd voor creativiteit

Zodra het kwik daalt tot lagere temperaturen, overkomt het me quasi automatisch. Dan schiet ik weer in een creatieve bui. Inspiratie is dan nooit ver weg. Een bezoek aan de ene of de andere hobbybeurs evenmin :-). Dan komen er soms zelfs zoveel talloze ideeën op me af, dat m’n handen, m’n hoofd haast niet (meer) kunnen volgen :-p.

De voorbereiding voor die eerste herfstige snail mail is alvast begonnen. Met zelf ingekleurde labels ⇓, zelfgemaakte envelopjes , de washi tape/prenten/verschillende soorten stickers (faux leather/puffy/rub-on’s) en stiften weer bovengehaald…klaar! Kleuren voor volwassenen maar dan in ’t klein ;-).

Televisie kijken zonder schuldgevoel

Het leek wel een schande, zeggen dat je televisie aan het kijken was toen buiten die zon ondraaglijk hard aan het schijnen was. Wàt blij dat ik dat opnieuw in alle rust en kalmte kan doen zonder mij daarvoor te hoeven verantwoorden. Een heerlijk filmavondje, heerlijk op ’t gemak? Bring it on!

Weg met de wespen

Wat waren die wespen lastig zeg afgelopen zomer! Men kon nergens eens op het gemak een terrasje doen of ze waren daar. En met veel. Philippe Geubels (Belgische stand-up comedian) heeft het alvast gevat verwoord, ik had het zelf niet beter kunnen zeggen 🙂

[LINK: https://www.vier.be/video/geubels-en-de-belgen/wespen-zijn-de-johnnys-van-de-dierenwereld]

Zoveel geuren en kleuren

Als hooggevoelige, zijn ondermeer geuren en kleuren zoiets dat mijn gemoed sterk kan beïnvloeden. In de herfst komt dat alles meer tot uiting. Extremen zoals tè fel licht, te zware geuren, dreunende geluiden, kunnen bij mij nare gevolgen hebben. Vandaar dat ik een grote voorliefde heb voor de tussenseizoenen, en nog net dat ietsje meer voor de herfst.

Ik vind het altijd bewonderenswaardig hoe telkens opnieuw dat prachtige kleurenpalet zich voor het oog ontvouwt in dat prachtseizoen. Ook die geuren die dan in de lucht hangen, dat is voor mij echt op en top genieten met alle zintuigen. Zo belanden we meteen naadloos bij het volgende puntje.

herfst

Weer wandelweer

Als tenminste die voeten wat mee willen, trek ik binnenkort m’n wandelschoenen aan en ga ik weer op stap. Op stap in de natuur. Wandelen in de herfst, ik geniet daar des te meer van. Ik heb er m’n foto archief nog eens bijgehaald en kan alleen maar hiernaar uitkijken:

Weg met frustraties

Mijn fobie voor pashokjes, ik deed ze hier al eens eerder uit de doeken. In de zomer voel ik me net dat tikkeltje meer ‘bekeken’ dan in herfsttijd. In de herfst voel ik me meer in m’n sas, op m’n gemak zeg maar. Dan voelt het minder frustrerend als je een maatje meer hebt en niet langer hoeft vergeleken te worden met die perfecte maatjes bij wie enkele centimeters korter gerokt er niet toe doen.

Sfeer, gezelligheid en verwennerij

Het is al aan de dagen te merken: ’s avonds schemert het al dat ietsje vroeger. De kaarsjes worden langzaam maar zeker opnieuw bovengehaald. Sfeer en gezelligheid, ik hou er werkelijk van. En doe daar nog een hartverwarmend drankje bij. Laat maar komen!

Cosy kitchen

In de zomer – en zeker als het tè is – grijp ik gemakshalve al eens terug naar makkelijke maaltijden van bij de traiteur met zo weinig mogelijk werk. Te warm om te koken, te moe, te… lui? Noem het wat je wil, in de herfst komt de zin om vooral zèlf te koken bij mij toch meer naar boven. Ik kijk nù al uit naar lekkere (maaltijd)soepen, stoofpotjes, vers gebak, de vele varianten quiche die er bestaan…

Van dat laatste hebben we alvast onlangs reeds geproefd. Een quiche met gerookte zalmreepjes en broccoli. Lekker, erg lekker, als je ’t mij vraagt 😉 Zelfs hierin zie ik de kleuren van de herfst…

quiche met gerookte zalm en broccoli

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

13 gedachten over “7 redenen waarom ik zo van de herfst houd

  1. Op een of andere manier voel ik me al in ‘herfst’ modus, wat voor mij wel een goed teken is… Septemberdagen kunnen ook nog heel zonnig zijn 🙂

   Like

 1. Mooi overzichtje! Ik kijk er ook naar uit, dat cocoonen. En ik zit hier je blog te lezen met een kaars naast me ❤ Ben er helemaal klaar voor.

  Like

  1. Fijn hier te mogen lezen dat je het een mooi overzichtje vindt. Ik kan me daar precies wel een beeld bij vormen bij dat ‘lezen met een kaars naast je’. Dan zijn we al met twee die er klaar voor zijn 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Oh ik hou ook zo van de herfst! Nochtans voel ik me somberder door de korte dagen, toch vind ik de herfst een leuk seizoen. Heerlijk die geuren van de herfst ❤ En dat filmpje van Geubels was grappig!

  Like

  1. Ja echt wel hé. Ik kijk er ontzettend naar uit en verheug er me al op voorhand op. Dat filmpje van Geubels blijf ik echt grappig vinden. Het binnen gezellig maken voor onszelf maakt het allicht wat minder somber ;-).

   Geliked door 1 persoon

 3. Mijn lichaam houdt niet van de herfst maar zelf vind ik het een prachtig seizoen. Lekkere warme soep, wegduiken onder een dekentje, een wandeling in het bos waar je kan genieten van al die prachtige kleuren, … Die quiche met broccoli en gerookte zalm is een combinatie die hier ook wel eens op tafel belandt. Al is het nu weer even geleden sinds ik een quiche heb gemaakt. Eerst nog maar eens een frangipane bakken want daar kijkt hier iemand naar uit vermits het zijn favoriete taart is.

  Like

  1. Quiche is iets dat hier regelmatig op tafel wordt getoverd, tot grote vreugde van de proevers :-). Zoetigheid beperk ik zoveel als mogelijk al kan een lekkere home made appelcake er af en toe wel eens bij :-).

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.