Fragmenten·Ontdek je plekje

Mijn vakantie confessies doorheen de jaren

Reizen, wie doet dat nu niet graag? Te beginnen met het plannen, beginnen dromen van elke dag de voetjes onder tafel schuiven? ’s Morgens die wekker niet hoeven zetten (not, als je voor een verblijf inclusief ontbijt kiest). Leuke plekken ontdekken, zich mengen onder de locals. Snuisteren op de zo typische artisanale marktjes. Telkens weer worden ondergedompeld in dat bad van bewondering, ontdekking, de smaakpapillen de kost geven voor de inheemse keuken. Heerlijk, toch?

Als ik kijk naar de mooie reizen die ik zoal heb gemaakt, is het telkens grappig te moeten constateren dat er dingen terugkomen. Vandaar: mijn vakantie confessies doorheen de jaren. Mijn idee rond de ideale vakantie ziet er inmiddels (anno 2018) ook anders uit dan pakweg 5 jaar geleden. Onderstaand lijstje is dan ook in sommige opzichten niet meer zo actueel. Wat intussen is achterhaald, werd aangeduid met een (*).

 1. M’n vakantie zodanig plannen, dat ik toch zeker enkele dagen de tijd heb om eerst te acclimatiseren (vòòr de reis en vervolgens erna, eens terug thuis).
 2. Oneindig veel keren nakijken of ik alle noodzakelijke documenten (I.D. kaart/verzekeringspapieren/vliegtuigticket/…) wel degelijk binnen handbereik heb. En zijn alle ramen wel dicht? Staat het vuur wel af? Zullen m’n plantjes het overleven? En zullen de buren m’n brievenbus toch tijdig lichten?
 3. Ondanks zorgvuldige voorbereiding, op de laatste knip toch nog iets belangrijk vergeten (zoals…jawel… shampoo/ after sun/ reserve geheugenkaartje voor het fototoestel…).
 4. Tè veel kleding meenemen want ja…ik moest zo maar eens te weinig kleding bijhebben. Dat ging zelfs zo ver dat ik al op voorhand bedacht welke outfit ik wanneer zou dragen. Om nog maar te zwijgen van een lange broek/een warmere trui die ik òòk al eens meesjouwde, zelfs naar een bestemming waar dat ongetwijfeld niet nodig zou zijn. (*)
 5. Te vaak in de val trappen van impulsieve aankopen in de vele souvenir winkeltjes. Prullaria die dan achteraf onmiskenbaar richting kringwinkel gingen. (*)
 6. Op voorhand de adresetiketten voor de postkaarten schrijven. Vervolgens pas twee dagen voor de terugreis eraan enken, deze te schrijven/posten.
 7. Enkel op reis me een keertje wagen aan zo’n èchte cocktail, en dan nog… enkel met het juiste gezelschap.

  cocktail
 8. Deelnemen aan georganiseerde daguitstappen om dan achteraf te beseffen dat dat toch niet zo goedkoop was als het wel leek. (*)
 9. En de zoveelste handtas, èn het zoveelste paar sandalen of andere lederwaar, èn het zoveelste zomerkleedje, het zoveelste juweel ter plaatse kopen. ‘Het moest maar niet zo goedkoop zijn.’ (*)
 10. Mee applaudiseren telkens wanneer de reis per vliegtuig goed is verlopen en de piloot het toestel veilig en wel aan de grond heeft gezet.
 11. Beseffen dat niet elke luchthaven even goed is georganiseerd.
 12. Verwonderd zijn als men mij in het buitenland aanspreekt in m’n eigen taal, terwijl ik zelf m’n beste frans/ engels/ duits bovenhaal.
  Ofte: hoe goed ik ben in het negeren van de bordjes ‘Hier spreekt men Vlaams/Nederlands’.
 13. Veel sneller contact (durven) leggen met landgenoten in het buitenland dan dat in eigen land het geval is.
 14. Vakantiesouvenirs kopen voor de thuisblijvers (het leukste wat er bestaat 🙂 ).

  souvenir
 15. Blij zijn als ik zonder reisziekte zowel de heen- als de terugreis heb doorstaan.
 16. Van thuis zowel tijdschriften als boeken meenemen om er vervolgens achter te komen, dat er ook zònder genoeg te beleven viel op die reisbestemming.
 17. Stiekem er wel eens van dromen om voor eeuwig en drie dagen gewoon dààr te kunnen blijven. (*)
 18. Niets liever doen dan – met een stadsplan/reisgids in de hand – gewoon eropuit trekken en vooral de niet-toeristische wijkjes ontdekken. Dat laatste weliswaar in het geval van een citytrip. Ik zie me nog niet in een vreemd land alleen de bergen intrekken zonder gids; dat zou immers ver buiten m’n comfortzone liggen.
 19. Eens terug op belgische bodem de eerste, de beste frituur opzoeken voor zo’n lekker pak friet. De èchte belgische!
 20. Meteen bij thuiskomst erin vliegen om de was en de plas weer zo snel mogelijk terug onder controle te hebben.
 21. Niet kunnen wachten om te beginnen aan het fotoboek van die reis.

  vakantie

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

14 gedachten over “Mijn vakantie confessies doorheen de jaren

  1. Nu maak ik vooral fotoboeken per half jaar en telkens er iets ‘gebeurt’ voeg ik het er gewoon aan toe. Zo stapelt het zich niet op. Ben intussen weer bij met m’n fotoboeken na weliswaar een fameus inhaalmanoeuvre.

   Like

 1. Fotoboeken (papieren of online) ben ik mee gestopt want dat is gewoon niet bij te houden. Sinds we op pensioen zijn, zijn we namelijk nogal veel weg.
  Kaartjes stuur ik al jaren niet meer. Souvenirs doe ik ook niet aan. En applaudisseren bij de landing al helemaal niet!
  Die frituur, daar kan ik me wel in vinden.

  Like

 2. Je zou zo zin krijgen om op vakantie te vertrekken 🙂
  Hoe lang zou het geleden zijn, dat ik nog een fotoboek gemaakt heb? Goh… eeuwen denk ik :-/

  Like

  1. Het was bij het doorbladeren van mijn fotoboeken onlangs dat ik inspiratie vond voor dit berichtje. Ik begon ook opnieuw even weg te dromen 😉 Heb onlangs ook een inhaalmanoeuvre gemaakt en ben nu weer ‘bij’ met m’n fotoboeken, veelal jaarboeken…

   Like

 3. Ik neem ook altijd enkele tijdschriften mee, maar er wordt eigenlijk bijna niet in gelezen.
  Vroeger maakte ik ook fotoboeken, maar daar kom ik niet meer toe.

  Like

  1. Precies, Sandra. De boeken en tijdschriften blijven meestal netjes opgeborgen in die koffer. Die fotoboeken zijn voor mij een soort hobby waar ik veel voldoening uit haal.

   Geliked door 1 persoon

 4. Thuisblijven heeft ook zo zijn voordelen merk ik weer. Mijn vader igng vorig jaar april op vakantie en ik kreeg zijn kaart in augustus. Dit jaar kreeg ik een kaart waarop ze niks hadden geschreven.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.