Fragmenten

Ze hangt uit

Dinsdag 10 juli 2018. Een memorabele dag in de voetbalgeschiedenis van ons Belgenlandje. 32 jaar geleden gebeurde hetzelfde. De Rode Duivels – het Belgische voetbalelftal – speelde ook toen de halve finale op het WK. Vandaag – 32 jaren later, jawel twee.ën.der.tig – gebeurt het opnieuw. De verdienste van de nieuwe bondscoach Martinez? Plaats van het gebeuren – de FIFA Worldcup – is deze keer Rusland. En heel België leeft mee. En overal hangt ze uit, die Belgische driekleur. Ook al is men geen voetbalgek.

Ondergetekende rekent zich zeker niet tot een ‘kenner’ op voetbalgebied. Vraag me niet wanneer het offsite (ofte buitenspel) is, wanneer er zich een penalty (ofte strafschop) of corner (ofte hoekschop) voordoet. Van dat alles heb ik dus géén kaas gegeten. Of zal ik zeggen: friet gegeten. Want wat past er nu beter dan uitgerekend vanavond een lekker pakje belgische frietjes te eten met een Jupke?

Met z’n allen nestelen we ons voor de beeldbuis, straks, en wachten dan op hèt moment. Dat moment waarnaar zowat iedereen heeft uitgekeken. Vol hoop, vol geloof. Geloof in eigen kunnen. Het brengt ons, Belgen, weer samen.

Gelijk waar wordt erover gepraat. Iedereen in de ban van het voetbal. Op het werk, bij de bakker, in de supermarkt, men kan er niet naast horen. Ik word meegezogen in dit enthousiasme. L’union fait la force. Iets wat onze voetballers overigens al heel erg hebben bewezen. Zalig vind ik ook de voetbalcommentaren bij- en met Karl Vannieuwkerke, en dan in het bijzonder die van Jan Mulder. Hoe die toch telkens weer droogweg alles gezegd krijgt en gewoonweg zegt waarop het staat.

Benieuwd of Thierry Henry – de rechterhand van Martinez en ooit zelf spits bij het Franse elftal, tegen wie de Rode Duivels vanavond spelen – een en ander zal hebben prijsgegeven om alles in de goede richting te loodsen. Toch zéér benieuwd – opnieuw – hoe ze het ervan af zullen brengen. Ik zal in elk geval op post zijn. En jullie, supporteren jullie mee vanavond?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Advertenties

20 gedachten over “Ze hangt uit

 1. Ik volg het helemaal niet, maar ik ben wel curieus of ze gaan winnen vanavond of niet. Via via ben ik toch op de hoogte dat ze de halve finale spelen vanavond 🙂 Bijna iedereen praat er dan ook over.

  Like

  1. Het enthousiasme waarmee ieder er zo over bezig is, dat werkt zo aanstekelijk hé. Als de Rode Duivels spelen ben ik er toch graag bij, telkens weer. Vind het ook spijtig dat ze verloren hebben, de match tegen Brazilië was mooier om naar te zien. We gaan dus maar voor brons op zaterdag ;-).

   Like

 2. Ik heb het niet gezien, maar vond het uiteraard geweldig dat ‘jullie’ zover gekomen. Jammer van de uitschakeling. Aan de andere kant: ik geloof niet dat voetbalminnend Nederland het had kunnen handelen als jullie het WK zouden binnen. ‘Ons’ trauma zou dan nog groter worden.

  Like

  1. Wat een mooie, sportieve gedachte, dit. Het siert jou en dankjewel daarvoor. We zijn echt ontzettend trots op hoever ze het hebben gebracht. Nog een keertje supporteren nu zaterdag voor ‘de kleine finale’.

   Like

 3. Normaal gezien kijk ik geen voetbal, maar voor deze matchen maakte ik een uitzondering. Het had fantastisch geweest hadden we in de finale gestaan maar een derde of vierde plaats is ook al een hele knappe prestatie. Het was mooi om te zien hoe ze er stonden als team. En hoe Martinez er sfeer & teamgevoel heeft ingekregen. We mogen absoluut trots zijn op ons nationale elftal.

  Like

  1. Trots mogen we zeker zijn, wat hebben ze knappe prestaties geleverd, onze Rode Duivels! Ik volg het elke keer wel graag als zij spelen. Zaterdag dus nog een laatste keer op post en supporteren maar.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.