Fragmenten

Het pashokje (+ tips)

Juli en dan zijn ze er weer: de zomersolden. Voor de ene een revelatie, voor mij vooral een confrontatie. Want oh wat is het telkens weer moeilijk om de juiste pasvorm te vinden. Geen sinecure wanneer je bovenmaat twee maten verschilt met je ondermaat. Tracht dan maar eens een gepaste bikini op de kop te tikken. Gelukkig was er daar dan de badpakken special. Neen, niet die van P-magazine (bestaat dat trouwens nog?), wèl eentje deze keer in mijn favoriete vrouwenblad, met name de Libelle. (Geen Libelle vrouw? Skip dan gerust dit bericht 😉 )

Een badpakken special van- en door vrouwen vanaf 50 kilo en zelfs nog een pak meer. Eindelijk, ein-de-lijk eens een reportage van de niet zo perfecte lijfjes, van vrouwen die zich goed mogen voelen zoals ze zijn. Vrouwen die zich niet (hoeven te) schamen omdat ze niet (meer) binnen de lijntjes van maat 38 vallen. Wat een verheerlijking! Erkenning alom. Al blijft het pashokje mijn grote vijand.

Met veelal in elk van die paskamers een spiegel van kop tot teen, waarin die vormen toch wel behoorlijk zichtbaar (in mijn hoofd zelfs uitvergroot) worden. Toch telkens weer confronterend. Vooral broeken blijven een probleem. Smalle lende, brede dijen, you know the feeling? Confectiematen die daar niet op voorzien zijn. Groots was dan ook de opluchting, toen ik in mijn speurtocht toch nog èn een rokje (maat 40) èn bijpassende blouse (maat M) heb gevonden. Groots ook mijn verbazing. Ik die normaal gezien maat 42 of zelfs groter heb qua ondermaat. Beide stuks  à 50% korting. Want neen, voor minder doen we het niet.

Zogenaamde solden van 10%, 20% of 30%, kortom alles wat onder de 50% korting wordt aangeboden, dat zijn geen solden voor mij. Laten we netjes in de winkelrekken hangen, al klinkt daar soms dat stemmetje ‘Toch wel echt mooi hé’. Kunst is dan, om aan die verleiding te weerstaan. En blij zijn bij thuiskomst als alles binnen het vooropgestelde budget is gebleven.

Ik hoef heus niet elke keer iets nieuw, al had ik deze keer redenen te over om mezelf in de watten te leggen. Zonder daarin te overdrijven weliswaar. Ik ken m’n grenzen.

Die grenzen die de laatste maanden serieus op de proef werden gesteld. Met argusogen keek ik dan telkens naar hen die daar niet op hoefden te kijken, die maar hun geldbeugel konden opentrekken en konden uitgeven wat ze wilden (en dan nòg daarover hun beklag kwamen doen, stel je voor…). Een mens leert eruit.

Zoals dat het leven zich heus niet afspeelt in dat pashokje, maar vooral ver daarbuiten. In alle mogelijke opzichten. Iets wat wij, dames met een maatje meer, iets vaker zouden moeten beseffen. Een besef dat de laatste jaren ook bij mij steeds meer groeit. Toch heb ik anderzijds iets geleerd van de ultieme tips van onze volslanke modellen:

 • Neem ruim de tijd als je een nieuwe aankoop overweegt. Door snel tussen de middag te gaan solden shoppen, gebeuren vaak de meest foute aankopen.
 • Ga niet af op de modellen die vooraan in de winkelrekken hangen (dat zijn immers de kleinste/smalste maatjes). Zoek meteen tussen de juiste maten, jouw maten.
 • Verschilt je boven- ten opzichte van je ondermaat, neem dan geen samengestelde bikini’s maar begin met het moeilijkste gedeelte. Zoek er vervolgens een bijpassend tweede deel bij.
 • Bestel niet online. De veelbelovende foto’s van modellen zijn een misleiding voor het oog (en voor de portemonnee).
 • Vergeet de redenering dat een badpak dè oplossing is. Laat je eventueel adviseren door een gespecialiseerde lingerie-/badmode winkel. Zij zien snel welk model bij jouw figuur past. Overweeg daarna eventueel een aankoop elders met de tips die je hebt meegekregen.
 • Geef liever iets meer uit aan een degelijke bikini maar dan wel een model dat jou echt als gegoten zit.
 • Een tankini (een badpak dat uit twee delen bestaat) is ook erg leuk om dragen. Ik ben alvast grote fan hiervan 🙂

Ik las nog wat verder in mijn Libelle en ook bekentenissen uit het pashokje kwamen erin aan bod. Conclusie? Ik ben heus niet de enige die worstelt met dat niet-zo-perfecte-lijf. En wat zo mogelijk nog veel belangrijker is: heel wat dames met nogal wat kilo’s meer als ik, toonden zich zonder schroom in bikini/badpak voor die camera. Dat laatste voor mij toch wel een brug te ver en toch…toch heeft dit me ergens doen beseffen dat er belangrijker dingen in het leven zijn. En die spelen zich heus niet af in dat pashokje…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

 

BRON foto: pixabay.com

Advertenties

14 gedachten over “Het pashokje (+ tips)

 1. Het was door het artikel in Libelle dat ik er ineens aan dacht dat ik geen passende bikini meer had. Door mijn zwangerschap en borstvoeding zijn mijn bovenmaten ferm verminderd, en een bikini vinden in de kleine maten is niet evident. Binnenkort wil ik weer gaan zwemmen, en vorige week ging ik op bikini-jacht. In de winkel één en ander gepast, maar ze hadden niet overal mijn maat van. Dan maar thuis online gekeken, en de juiste maat besteld. Nu hopen dat het past… (Helaas niet in solden… Ik heb zelden geluk met mijn maat!)

  Like

  1. Da’s dan het omgekeerde en lijkt me idd ook niet evident ;-). On line kleding (of schoenen) bestellen heb ik nog nooit gedaan, ik wil toch altijd eerst een keertje passen voor ik iets aankoop. Ik hoop mee voor jou dat die aankoop de juiste keuze was 😉 Niet altijd simpel hé, de juiste maat vinden.

   Liked by 1 persoon

  1. Jammer dat sommige vrouwen dat niet beseffen. Niets tegen een maatje meer (daar hoor ik zelf immers ook bij) maar inderdaad een verkeerde bh keuze, daar staat of valt toch veel mee.

   Like

 2. Yes, I know the feeling: brede heupen en een smalle taille. En ik ben bovendien een ‘dame’ met nogal wat kilo’s meer. Heel moeilijk om passende broeken en kleedjes te vinden. Maar kijk, ik heb nog nooit in mijn blootje hoeven rondlopen (tenzij ik dat zelf wou), dus moeilijk gaat ook.

  Like

  1. Vooral die broeken blijven een pest. Kleedjes en rokjes in A-lijn (smaller bovenaan dan onderaan) zijn voor mij nu ideaal en makkelijker te vinden. Leuk die (h)erkenning.

   Like

 3. Broeken lijken wel voor alle vrouwen een pest te zijn. Een van mijn slanke vriendinnen die zeker niet meer dan maat 38 heeft zegt dat er slechts 1 merk is waarin haar vorm past. Zot he. Hier ook een tankini fan trouwens. De vrijheid van een bikini maar toch iets meer bedekking, ideaal vind ik dat!

  Like

 4. Ik vind winkelen sinds mijn zwangerschap geen fijne bedoening meer. Boven- en ondermaten verschillen flink waardoor alles zowat een uitdaging wordt. Een badpak heb ik wel nog, al zit het niet als gegoten. Maar de momenten dat ik met Tuur ga zwemmen probeer ik me daar zo weinig mogelijk van aan te trekken. En me vooral te focussen op Tuur die schaterlacht in het water en de tijd van zijn leven heeft (al kijk ik soms met afgunst naar die mama’s die een perfect lichaam lijken te hebben en een perfect zittende bikini).

  Like

  1. Je focussen op dingen die véél en véél belangrijker zijn dan die perfecte maatjes, is inderdaad een grote hulp Evi. Al begrijp ik jou zeer zeker ook in dat gevoel wanneer er andere mama’s met dan wèl die – zogenaamde – perfecte maatjes rondlopen.

   Liked by 1 persoon

 5. Het toeval wil dat ik niet enkel achterloop met het lezen van blogposts maar dat ik ook een Libelle-achterstand heb opgelopen. Soms krijg ik die mee van mijn schoonmoeder of oma en de editie die jij hier bespreekt heb ik eergisteren nog gelezen. Ik draag zelf liefst een badpak in plaats van een bikini maar vind het wel handig dat er ondertussen steeds meer merken zijn waarbij je zelf je bikini kan samenstellen in de maten én kleuren die je wil. Door de hitte heb ik de solden deze zomer maar overgeslagen.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.