Fragmenten

In concert – Paleis 12

Het was van 1992 geleden dat ik deze Canadese singer-songwriter nog eens aan het werk zag, live in concert. Toen stond hij als top of the bill geafficheerd op Rock Werchter tussen andere klinkende namen zoals Luka Bloom, Red Hot Chili Peppers, Extreme en Lou Reed. Zijn album Reckless – een van mijn eerste l.p.’s – kan ik nog zo voor ogen houden met een zwart-wit zelfportret op de cover. Die jongensachtige blik, die wilde haren, ietwat ruige look en de leren jacket van toen hebben inmiddels plaats gemaakt voor de rockabilly look: netjes geknipte haren in een zijlijn en strak in ’t pak, net zoals zijn voltallige band. Maar zijn stem en energie, die zijn nog precies dezelfde gebleven.

Grote klasse wat hij heeft gebracht op zaterdag 23 juni 2018 daar in Paleis 12 – Brussels Expo. Ware het niet dat een vriendin een ticket op overschot had om mee te gaan, ik had hem niet aan het werk gezien. Eeuwige dankbaarheid daarvoor! Een meer dan memorabele avond waarop ik nog maanden zal kunnen teren. We begonnen er in schoonheid aan.

Ruim op tijd vertrokken we en parkeerden we ons op de Romeinse Steenweg. Daar waar we ook eerst in die omgeving een lekker hapje hebben gegeten. De deuren van het concert gingen open rond 18:30u, rond 19:00u – zo’n goed uur voor het eigenlijke optreden – zijn we dan op ons gemakje daar naartoe gestapt via de passerelle. De spanning – een gezonde spanning – steeg met de seconde. Ik voelde me plots weer dat jonge meisje van toen (18 till I die, weet je wel). Na een grondige controle – lees inhoud handtas leegmaken en elke bezoeker die werd gefouilleerd – belandden we dan in de muziektempel van die avond.

Paleis 12 aan Brussels Expo. Omgeven door veelal leeftijdsgenoten – wat voelde dàt goed! – reikhalzend uitkijkend naar hun en ook ons idool. Hier en daar een die hard fan met T-shirt van een eerdere concerttour. Het werd een live optreden om van te smullen. Er werd me ingefluisterd – door die vriendin – dat deze muziekartiest zich tegenwoordig ook bezighield met fotografie. Dat was heel goed te merken aan de show met knappe visuals.

Deze rockartiest waarvan sprake is ook een man die van humor houdt (to love a woman werd plots to love a Belgian woman), die er een leuke interactie met zijn publiek op nahoudt. Liet zelfs op een bepaald moment een stukje meekijken in het diepste van zijn ziel, iets wat hij zomaar kwam vertellen aan zijn geliefde publiek. Een grote mijnheer, die er tussendoor zelfs aan dacht om de Belgen te feliciteren met hun voetbal overwinning diezelfde dag tegen Tunesië.

Een mooi gebaar, waardoor die avond gewoon niet meer stuk kon. De sfeer zat goed of om het met zijn woorden te zeggen: ‘You’re such a great crowd!’. Of nog ‘If you wanna sing, just sing, even if it sounds like shit.’ Die zaterdagavond kreeg ik weer energie voor tien. Die zaterdagavond voelde ik mij intens gelukkig. Die sfeer, die samenhang tussen mensen, wuivende armen en hartjes in de lucht, uitbundig gejuich, maar ook momenten dat het muisstil was met ingetogen ballads waaronder Love a woman, (Everything I do) I do it for you, Straight from the heart (dat hij bracht ter ere van zijn ouders), en de soundtrack uit die geweldig mooie film Spirit (Stallion of the Cimaron), Here I am.

Daarnaast natuurlijk ook toppers en geweldige meezingers en swingers zoals Run to you, Summer of ’69, Somebody, It’s only love (wat hij in ooit in duet zong met Tina Turner), Can’t stop this thing we started… Ook het meer recente Baby when you’re gone en andere recente nummers waren om duimen en vingers bij af te likken. Het concert met bisnummers duurde in totaal zo’n 2,5 uren. Bisnummers werden eerst gebracht samen met de hele band, waarna deze topartiest nog enkele nummers solo in acoestische versie bracht.

Het publiek kreeg een optreden om ‘u’ tegen te zeggen. Ook omgekeerd: de fantastische Bryan Adams genoot mee van zijn fantastische publiek, iets wat hij meer dan een keer duidelijk heeft laten verstaan. Als dat niet mooi is en alles wat een geslaagd concert hoort te zijn! Kortom: vele hartjes voor Bryan!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ook gelezen

Recensie Bryan Adams via concertnews.be (mèt beelden)

 

 

BRON foto: pixabay.com

6 gedachten over “In concert – Paleis 12

 1. Ik heb hem vroeger vaak zien optreden en telkens was het dik in orde. Er zijn veel mensen die soms wat lacherig over Bryan Adams doen, maar het is een rasartiest die live steengoed is. Ik ben blij dat je er zo van genoten hebt. Ik herken zo het gevoel dat je beschrijft van plezier en samenhorigheid.

  Geliked door 2 people

  1. Dit was zijn tweede optreden dat ik heb bijgewoond en het was echt top! Het was een mooie mengelmoes tussen oude- en nieuwe nummers, in z’n geheel mooi met elkaar verweven. Genoten heb ik zeker, en zal hiervan nog lang nagenieten. In Paleis 12 was het de eerste keer dat ik een optreden heb bijgewoond, voor mij zeker voor herhaling vatbaar. Er hangt daar een sfeer die gewoonweg onbeschrijflijk is. Het was ook een meevaller dat dit optreden in het weekend viel 🙂

   Like

 2. Hoe leuk! Ik las het veel te laat op Facebook. Een van de dames, uit de groep, waar ik trouwens ook al eens alleen mee afsprak, die ging ook naar zijn optreden.

  ‘k Ben zo blij voor jou, dat je zo genoten hebt!

  Like

  1. Het was echt super, dat optreden van Bryan Adams en jaren geleden dat ik nog eens naar een concert ben geweest. Dat deze vriendin een ticket op overschot had, was dus een reuze meevaller besef ik maar al te goed.

   Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, op alle fuiven die ik heb bezocht in m’n jeugdjaren werd er wel altijd een (of meerdere) nummer(s) van deze grote mijnheer gedraaid. Zijn live optreden is werkelijk de moeite.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.